Cel mai bun cozonac din lume. Rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu

.

Vin sărbătorile, așa că îți prezentăm cea mai bună rețetă de cozonac făcută de Cătălin Scărlătescu. Pentru a prepara această rețetă de cozonac, vei avea nevoie de câteva ingrediente de bază. Rezultatul va fi un desert mult mai deosebit și totodată delicios.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!

Chef Cătălin spune că știe rețeta de la bunica lui, iar dacă folosești ingrediente de calitate, rezultatul va fi fenomenal.


Ingredientele de bază ale reţetetor româneşti le ştiu de la bunica, care le-a învatat de la mama ei, care le ştia de la bunica ei. Aşadar sunt transmise din generaţie în generaţie în ultima sută de ani. Pe lângă reţetă, secretul stă în prospeţimea şi provenienţa ingredientelor. Dacă ai materie primă  de calitate obţii bucate pe măsură, dacă stăpâneşti cât de cât ştiinţa gătitului‘, a declarat Chef Cătălin Scărlătescu.


De ce ai nevoie pentru faimosul cozonac al lui Scărlătescu

  • 1 kg făină
  • 250 gr zahăr
  • 450 gr lapte
  • 5 ouă
  • 60 gr drojdie
  • 300 gr unt belgian
  • 500 gr nucă
  • 200 gr rahat
  • 150 gr ciocolată belgiană
  • 30 gr portocală confiată
  • 30 gr coajă de lămâie

Cum prepari cozonacul

Rețeta păstrează gustul autentic românesc, iar rezultatul va fi un cozonac extrem de pufos și delicios. Modul de preparare este și el extrem de simplu. Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte și trei linguri cu făină. Se lăsă compoziția (maiaua) să crească până când își dublează volumul. Laptele se fierbe împreună cu zaharul, apoi se amesteca până se dizolvă, iar gălbenușurile se freaca cu sarea.

Se pune apoi făina într-un vas și se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenușurile, laptele împreună zahărul topit și untul, portocala confiata și maiaua. Se frământă bine până se obține un aluat omogen, consistent și elastic.

Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră. Următorul pas este pregătirea. Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolata belgiana, rahat si stafide si se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou.


Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ două ore. Când aluatul a crescut se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade.

Respectă întocmai reţeta aleasă şi ţine cont de următoarele trucuri propuse de chef Cătălin Scărlătescu! Te vor ajuta să ai cozonaci gustoşi şi pufoşi!

 Ingredientele trebuie să aibă aceeași temperatură! Scoate-le din timp, aproximativ cu 3-4 ore înainte pentru a le permite să ajungă la temperatura camerei.


  Dospitul se face la o temperatură de 35 de grade și umiditate 80.

  Pentru copt, cuptorul trebuie încălzit la 160 de grade, iar spre sfârșit temperatura trebuie coborâtă la 140 grade, pentru a-i permite cozonacului să se coacă bine.

  Bucătăria trebuie să fie călduroasă şi, după ce faceţi aluatul, e bine să nu deschideţi uşa sau geamul, pentru a nu se face curent.

  Toate ingredientele lichide trebuie să fie călduţe – nu foarte fierbinţi, nu foarte reci.

  Vasul în care frământaţi aluatul trebuie să fie călduţ. Pentru asta, îl puteţi clăti cu apă fierbinte şi apoi şterge foarte bine.


  Cozonacul va avea o culoare frumoasă dacă mixați ouăle cu puţină sare.