Cheesecake japonez – rețeta

Cheesecake japonez este un desert foarte apreciat în întreaga lume. Și pe bună dreptate! Căci se numără printre prăjiturile care ne fac să ne simțim mai puțin vinovați după ce le savurăm. Este o delicatesă aparent ușor de preparat, care nu necesită ingrediente sofisticate. Dar gustul e fabulos. Așa că merită să încerci și tu rețeta originală de cheesecake japonez.

Dacă vrei să îți surprinzi invitații cu un desert delicios, atunci nu-ți rămâne decât să le oferi cheesecake japonez. Iar dacă îl prepari după rețeta originală, succesul este garantat.

Ce înseamnă cheesecake japonez

Acest produs de patiserie pufos și aerat satisface și cele mai pretențioase papile gustative. În limba de origine i se spune スフレチーズケーキ sau prăjitură tip soufflé cu brânză. Îl regăsești adesea și sub denumiri precum „cotton cheesecake' sau „light cheesecake'.

De altfel, cheesecake japonez este o versiune a renumitei cheesecake, mult mai ușor de digerat și mai puțin dulce decât cele foarte cunoscute deja. Se diferențiază prin textura aerată, pufoasă, asemănătoare cu cea a sufleurilor, imediat ce este scoasă din cuptor. Când se răcește, are o consistență apropiată cu cea a pandișpanului.

Rețeta poartă semnătura chefului Tomotaro Kuzuno, fiind emblema unui lanț de patiserii celebru, Uncle Tetsu’s Cheesecake, din Hakata-ku, Fukuoka, lansat în 1947. De altfel, celebrul chef Tomotaro Kuzuno a inventat acest desert în urma unei vizite la Berlin, în anii 1960. Și s-a inspirat din renumitele „käsekuchen', tradiționale și specifice bucătăriei germane. Doar că a dorit să obțină o combinație între acestea și binecunoscutul cheesecake american.

Cum se face

Este vorba despre un desert ușor, aerat, pufos, cu puține calorii față de versiunile similare din Occident. Conține mai puțin zahăr și mai puțină brânză. Și necesită ingrediente simple, precum crema de brânză, untul, ouăle, făina sau amidonul și zahărul. Se coace pe baie de aburi sau la bain-marie, iar amestecul de albușuri bătute spumă îi dau textura aerată. În zilele noastre, un strop de gem de caise deasupra îi sporește dulceața și îi dă un plus de savoare.

Rețeta autentică de cheesecake japonez

Cheia succesului pentru un cheesecake japonez perfect este bezeaua obținută din albușurile bătute, care se încorporează ușor în compoziție. Aceasta îi dă prăjiturii textura pentru care se bucură de atâta popularitate. Chiar dacă gemul de caise este glazura tradițională, prăjitura poate fi și numai pudrată cu puțin zahăr.

Ingrediente pentru 6 porții

60 ml lapte integral

140g cremă de brânză

40g unt nesărat

50g făină

15g amidon

5 albușuri

5 gălbenușuri

100g zahăr tos

Mod de preparare

1.Se unge bine cu unt o formă de copt detașabilă, cu pereții mai înalți. Se tapetează apoi cu hârtie de copt. Se unge cu unt și hârtia de copt, așa încât să nu se lipească prăjitura în timpul coacerii.

2.Într-o cratiță cu diametrul mai mare decât al formei de copt se toarnă apă la temperatura camerei, la nivel de cam 2 cm. Se introduce în cuptorul preîncălzit la 120°C.

3.Într-o cratiță mică, se toarnă laptele, crema de brânză și untul. Se pun la foc mic, amestecând continuu, până se topește untul și se omogenizează. Se dă la o parte și, cât este încă fierbinte amestecul, se adaugă făina și amidonul. Se amestecă bine, pentru a nu se forma cocoloașe. La final, se adaugă gălbenușurile și se omogenizează amestecând bine.

4.Într-un bol, se bat albușurile spumă. Treptat, se încorporează și zahărul și se amestecă până se obține o compoziție cu o consistență de bezea. Se împarte compoziția în trei părți egale.

5.O treime din bezea se amestecă ușor cu compoziția preparată din lapte, brânză, unt și gălbenușuri. Se va amesteca cu mișcări circulare, de jos în sus, pentru a nu pierde bulele de aer din bezea.

6.Într-un vas încăpător, se toarnă compoziția de mai sus și se adaugă treptat celelalte două treimi de bezea. Se încorporează ușor, până se obține un amestec omogen, pufos.

7.Se toarnă compoziția în forma de copt. Se bate forma de copt de blatul de lucru, pentru a se așeza bine.

Coacerea

8.Se introduce forma de copt în vasul din cuptor cu apă și se lasă la 120°C, timp de 20 minute. După 20 minute, creșteți temperatura cuptorului la 150°C și mai lăsați 15 minute la copt. Se deschide apoi ușa cuptorului și se lasă așa cam 10 secunde, apoi se închide la loc. Se scade temperatura la 100°C și se mai lasă la copt 40 minute.

9.După ce au trecut cele 40 minute, se deschide ușa cuptorului, se oprește focul, se închide din nou ușa și se lasă prăjitura în cuptorul oprit încă 10 minute. Apoi, se scoate forma de copt din cuptor și se pune pe blatul de lucru. Se înlătură partea detașabilă a formei și hârtia de copt și se poate transfera pe tava de servire.

10.Se porționează și se servește ca atare. Sau se poate glazura cu gem de caise sau se poate pudra cu zahăr.

Trucuri pentru un cheesecake japonez perfect

Făina

Folosește făină obișnuită, în cantitate exactă, pentru a nu îi da prăjiturii o consistență prea densă. E de preferat să folosești și amidon din porumb.

Compoziția

Pentru ca aluatul să rămână aerat și pufos, este crucial modul în care încorporezi bezeaua. Trebuie să folosești o spatulă bună, care să îți permită să faci mișcări ample și cât mai puține, ca să nu pierzi bulele de aer din spuma de albușuri.

Baia de aburi

Tehnica de coacere pe baie de aburi ajută la menținerea umidității aluatului, așa încât să nu se crape în timpul gătirii. Se completează cu temperatura scăzută. Și este important să rămână suficient spațiu între pereții vasului cu apă și cei ai formei de copt.

Coacerea

Variațiile de temperatură menționate trebuie respectate întocmai. Și asta pentru a păstra forma și consistența finală a prăjiturii. Altfel, aceasta se va lăsa și va avea o textură cleioasă.

Ingredientele

Rețeta prezentată este cea originală. Și numai aceasta are gustul autentic. Dar sunt și variațiuni ale acesteia, care nu îi deteriorează savoarea. Spre exemplu, se poate folosi frișcă lichidă sau smântână în loc de lapte. Unii înlocuiesc o parte din făină cu cacao sau cu pulbere de matcha.

Versiune europeană de cheescake japonez

Cum bine spune vorba străveche, „câte bordeie, atâtea obiceie'. Sau „nu-i frumos ce-i frumos, e frumos ce-mi place mie'. Așa că fiecare a găsit de cuviință să adapteze rețeta originală de cheescake japonez după propriile preferințe. Și există o varietate de versiuni ale delicatului desert. Aceasta de mai jos este una mai populară pe Bătrânul Continent. Și iată cum se face.

Ingrediente pentru 8 porții

200 g cremă de brânză

6 gălbenușuri

6 albușuri

120 g zahăr pudră

1 plc zahăr vanilat

1 lămâie

60 g făină

20 g amidon

180 ml lapte

60 g unt

sare

Mod de preparare

1.Se preîncălzește cuptorul la 190 °C. Se tapetează o formă de copt detașabilă cu hârtie de copt. Se pregătește o cratiță cu diametru mai mare decât al formei de copt detașabile, în care se toarnă apă, cam de 2 cm, pentru coacerea la baie de aburi.

2.Într-un bol, se amestecă bine crema de brânză cu 100 g zahăr și cu zahărul vanilat. Se adaugă gălbenușurile, un praf de sare, coaja rasă și zeama de la o lămâie. Se omogenizează foarte bine compoziția. Se adaugă făina și amidonul în compoziția de mai sus și se amestecă bine, să nu se formeze cocoloașe. Peste amestecul obținut, se adaugă laptele și untul topit și se omogenizează din nou.

3.Separat, în alt bol, se bat albușurile cu 20 g zahăr, până se obține consistența de bezea. Spuma nu trebuie să fie foarte tare, ci cât mai aerată. Apoi, se încorporează treptat, cu mișcări ample, în compoziția de mai sus.

Coacerea

4.Amestecul obținut se toarnă în forma de copt detașabilă. Forma de copt se introduce în cratița cu apă și se bagă în cuptorul preîncălzit la 190 °C, timp de 20 minute. Apoi, se scade temperatura la 150°C și se mai lasă timp de 30 minute.

5.Se verifică dacă este gata rotind ușor forma de copt. Dacă este bine închegată, prăjitura se poate scoate din cuptor. Se lasă în forma de copt până ajunge la temperatura camerei. Apoi, se pune la frigider și se lasă peste noapte.

6.Înainte de servire, se scoate prăjitura din frigider, se pudrează cu zahăr și se servește cu gem de caise, cu dulceață sau cu fructe de pădure ori cu ciocolată, după plac.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: tasteatlas.com, wikipedia.org, modernasiabaking.com

Citește și Cât de sănătos este consumul de ulei de palmier

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton