O porție de ciorbă de burtă este, probabil, cerința cea mai auzită în restaurantele autohtone. Gustul acrișor și savoarea potențată de usturoi și de smântână fac din acest preparat unul dintre favoritele românilor. Paradoxal, nu este deloc greu de făcut acasă, așadar vă oferim rețeta clasică, pas cu pas!
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Dacă te gândești că este greu să faci ciorbă de burtă acasă, te provocăm să încerci! În special că, acum, se găsește în toate magazinele burtă prefiartă, iar asta va scădea mult din timpul de preparare.
Deloc complicat de făcut, ciorba de burtă are un gust delicios, dar pregătirea ei are la bază câteva secrete. Unul dintre ele – dacă vrei să faci o ciorbă de burtă gustoasă e obligatoriu să folosești oase de vită!
Ciorbă de burtă. Rețeta clasică
Dacă preferi să cumperi burta nepregătită anterior, trebuie să știi că această operațiune îți va lua ceva timp. Așadar, burta trebuie foarte bine curățată, spălată în mai multe ape, presărată cu sare și fiartă. Este recomandabil ca burta pentru ciorbă să fie pusă în prealabil într-un vas în care s-a dizolvat o lingură de bicarbonat de sodiu și lăsată acolo pentru 2-3 ore. Ulterior, carnea trebuie foarte bine limpezită și pusă la fiert timp de 3 ore. O oală sub presiune va scădea însă mult timpul de fierbere.
Citește și: Cea mai bună ciorbă de burtă DE POST. Ingredientul-minune care o transformă într-un adevărat deliciu
Citește și: Rețetă de ciorbă de perișoare recomandată de Mirela Vaida
Citește și: Ciorbă rădăuțeană. Cea mai bună rețetă cu pui și smântână
Citește și: Ciorbă de legume. Ingredientul care dă gustul perfect
Citește și: Ciorbă de salată verde. Perfectă pentru zilele toride de vară!
Ingrediente pentru ciorbă de burtă:
- 3 cepe
- 3 morcovi
- 1 usturoi
- 2 kg burtă (preferabil prefiartă)
- 1 țelină
- 1 kg oase de vită
- 4 ouă
- 2 rădăcini de pătrunjel
- Sare și piper după gust
- 500 g smântână
- foi de dafin
- oțet după gust
Cum prepari ciorba de burtă
Pune într-un vas încăpător 4,5 litri de apă la fiert. Când apa ajunge la punctul de fierbere, se adaugă oasele de vită și se spumează zeama de câte ori este nevoie. Se lasă totul la fiert pentru aproximativ o oră, la foc mic. Între timp, se spală și se curăță legumele, se taie în sferturi și se adaugă în ciorbă, să fiarbă împreună cu oasele. După ce legumele încep să fiarbă, se adaugă și burta tăiată fideluță (fiartă în prealabil).
Apoi se adaugă și câteva frunze de dafin și boabe de piper și se lasă totul să fiarbă, la foc mic, pentru încă o oră, ori până când burta este foarte bine fiartă. Trebuie să știți că burta congelată, prefiartă, nu are nevoie de mai mult de 30 de minute de fierbere. După ce a fiert carnea, se oprește focul, se scot oasele de vită din supă, iar cu o strecurătoare se scot burta și legumele fierte.
Supa rămasă se trece de câteva ori printr-o sită pentru a te asigura că rămâne perfect limpede. Acum, se aleg câteva bucățele din legumele fierte (opțional), tăiate cubulețe, și se adaugă din nou în supă, împreună cu burta tăiată fideluță.
Carnea de pe oasele fierte se curăță și ea de pe os, se taie cubulețe și se adaugă în ciorbă. Restul de legume fierte se pasează într-un blender, iar piureul obținut se pune în ciorbă. Această operațiune este opțională, fiind persoane care preferă ciorba simplă, fără adaos de legume pasate. Acum, ciorba de burtă se pune din nou la fiert, până ce dă în clocot.
Usturoiul, vedeta ciorbei
Ingredientul care dă preparatului gustul acela inconfundabil și savuros este usturoiul. O căpățână ar trebui să fie de ajuns, însă vă sfătuim să vă bazați pe gustul propriu. Usturoiul se curăță și se pisează bine, se pune într-un bol peste care se adaugă câteva polonice din zeama fierbinte de pe foc. Când usturoiul este bine încorporat, se adaugă mujdeiul obținut în ciorbă.
Urmează și ultimul pas din rețeta de ciorbă de burtă. Se sparg cele patru ouă (se folosesc doar gălbenușurile) și se amestecă cu smântâna. Peste ele se adaugă zeamă fierbinte, dar se amestecă în tot acest timp pentru a nu se forma cocoloașe.
Când amestecul a obținut consistența dorită, totul se toarnă în vasul cu ciorbă de burtă și se amestecă repede cu polonicul.
Foarte important! Smântâna trebuie să fie scoasă din timp din frigider, pentru a nu se brânzi atunci când se adaugă zeama caldă peste ea.
Se servește caldă, alături de un ardei iute, și se completează cu smântână și oțet după gust, dar și cu verdeață proaspătă.
Foto: captură video Youtube