Se apropie zilele călduroase de vară și ce poate fi mai bun decât o porție de ciorbă de legume care poate fi mâncată și rece, direct din frigider? Fresh și savuroasă, cu puține calorii, este o variantă perfectă și, nu în ultimul rând, ieftină, pentru prânz sau pentru cină.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Să prepari o ciorbă cu legume de vară nu este o provocare nici măcar pentru începătorii în bucătărie. Mai mult, legumele au o mulțime de vitamine și de nutrienți și puteți folosi orice combinație vă place. Dat fiind că este sezonul lor, nici prețul nu o să vă usture la buzunar. Iată cum puteți prepara ciorbă cu legume de vară și care este ingredientul special care va da preparatului o savoare incredibilă!
Ciorbă de legume de vară
Chiar dacă denumirea – ciorbă cu legume de vară – sugerează că este un preparat ce poate fi consumat în anotimpul călduros, acest produs poate fi consumat în orice perioadă a anului, folosind, evident, legumele care se găsesc la momentul respectiv pe piață. Ingredientul secret, care va da un gust special și inconfundabil preparatului, sunt zarzărele (se folosesc cele verzi, încă necoapte), ce vor fi folosite la acrirea ciorbei. De altfel, bulionul de zarzăre este ușor de preparat și poate fi păstrat timp îndelungat. Iată, așadar, de ce aveți nevoie!
Citește și: Rețetă de ciorbă de lobodă, de post. Cel mai sănătos preparat, primăvara. Ce vitamine conține
Citește și: Ciorbă de salată verde. Perfectă pentru zilele toride de vară!
Citește și: Trei rețete de salate ideale pentru slăbit și gustoase
Citește și: Salam de biscuiți de post. Cea mai simplă rețetă
Ingrediente ciorbă de legume
- un dovlecel
- 3 roșii mari
- 4 cepe
- 4 cartofi mari
- două mâini de fasole verde
- un morcov
- un ardei gras
- o țelină mică
- o lingură de bulion
- o lingură de orez
- sare
- zarzăre pentru acrit (sau borș, dacă nu aveți zarzăre)
- două linguri de ulei (pentru călitul legumelor)
- leuștean
Dacă țineți la siluetă și nu vreți să consumați prea mulți carbohidrați, puteți renunța ori la orez, ori la cartofi. Acestea pot fi înlocuite, de exemplu, cu varză. Ciorba poate fi acrită, de asemenea, cu lămâie, dacă preferați.
Cum se prepară ciorba de legume
O porție de ciorbă de legume de vară va avea, cu siguranță, mai puține calorii decât orice alt preparat și este varianta perfectă pentru prânz sau cină, după cum recomandă și nutriționistul Mihaela Bilic. Iată cum se prepară!
Se încinge uleiul într-o oală, se adaugă ceapa tăiată mărunt, morcovul rondele, cubulețe sau ras (după preferință), țelina răzuită și se călesc un minut. Se acoperă cu apă (1-2 l) și se lasă să fiarbă. După aceea, se adaugă și orezul, fasolea, cartofii și bulionul, urmate de roșiile tăiate mărunt și ardeiul tocat cubulețe. Între timp, într-o crăticioară se fieb zarzărele cu puțină apă, apoi se dau prin strecurătoare și sucul se amestecă în ciorbă. Mai spre final, când restul legumelor sunt aproape fierte, se adaugă și dovlecelul tăiat bucăți (acesta fierbe mai repede decât rădăcinoasele). Se potrivește gustul de sare și, după ce se oprește focul, se adaugă leușteanul tocat.
Vezi cum se gatesc legumele in apa!