O porție de ciorbă rădăuțeană este un deliciu, savoarea sa deosebită, dată de usturoi și smântână, care complimentează perfect carnea de pui, transformând-o în varianta perfectă pentru un prânz în familie. Va fi apreciată atât de cei mari, cât și de cei mici.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Cine a gătit o dată ciorbă rădăuțeană a introdus-o cu siguranță în meniul obișnuit al familiei. Seamănă cu ciorba de burtă, însă pentru că sunt mulți care nu suportă aspectul necomercial al organelor de vită, acest preparat se dovedește o alegere perfectă pentru cei care adoră smântâna, usturoiul și ciorbele acrite cu oțet. În plus, se prepară foarte simplu și este extrem de gustoasă.
Ciorbă rădăuțeană cu smântână, pui și usturoi
Rețeta de ciorbă rădăuțeană este extrem de gustoasă și mult mai simplu de preparat decât ciroba de burtă. Gustul este însă oarecum similar, datorită smântânei și usturoiului cu care se asezonează din belșug. Iată de ce ingrediente aveți nevoie!
- 700 g carne de pui cu os (piept și ciocănele)
- 300 g smântână
- 4 gălbenușuri
- 2-3 linguri oțet
- 2 rădăcini mici de păstârnac
- 2 cepe
- 1 ardei gras sau capia
- 2 morcovi potriviți
- 1 legătură pătrunjel
- 1/2 țelină
- câțiva căței de usturoi
- foi de dafin (opțional)
- sare
- piper
Citește și: Ciorbă de legume. Ingredientul care dă gustul perfect
Citește și: Rețetă de ciorbă de lobodă, de post. Cel mai sănătos preparat, primăvara. Ce vitamine conține
Citește și: Ciorbă de salată verde. Perfectă pentru zilele toride de vară!
Citește și: Trei rețete de salate ideale pentru slăbit și gustoase
Citește și: Ciorbă de pește picantă. Rețetă rapidă și gustoasă
Cum se prepară ciorba rădăuțeană
Pieptul și ciocănelele de pui se spală bine şi se pun la fiert în apă rece. Când încep să fiarbă, se aruncă apa și se pune carnea de pui deoparte. În altă oală cu apă rece se adaugă puiul şi legumele curăţate şi tăiate în bucăţi mari, sare, piper și frunzele de dafin. Se fierbe totul la foc moderat 40-50 de minute, până ce carnea se frăgezeşte bine. Apoi, legumele şi carnea se scot pe o farfurie, iar zeama se strecoară.
Între timp, se pasează țelina, ceapa și unul dintre cei doi morcovi. Pentru ca ciorba rădăuțeană să capete un aspect plăcut, se toacă celălalt morcov și ardeiul (este de preferat să descojim ardeiul capia).
Dupa ce s-a răcit carnea, se înlătură pielea de pe pui și se rupe fâșii cu mâna sau se taie cubulețe. Se adaugă apoi în ciorbă legumele pasate, cele tocate și carnea de pui mărunțită. Se pune din nou cratița cu ciorbă rădăuțeană la fiert și se lasă circa 10-15 minute. Cele 4 gălbenușuri se amestecă într-un bol cu smântâna, adăugându-se zeamă din ciorbă puțin câte puțin (e preferabil să folosiți o smântână cu un conținut ridicat de grăsime pentru rețeta de ciorbă rădăuțeană), iar apoi agăugăm cățeii de usturoi dați pe răzătoare. Totul se toarnă în ciorbă.
La final, se adaugă și oțetul, și pătrunjelul tocat (puteți folosi și leuștean sau mărar, dacă vă place). De la masă e bine să nu lipsească oțetul, pentru ca fiecare să-și asezoneze porția de ciorbă rădăuțeană după gust.