Cozonac fără drojdie. Rețeta ideală pentru un cozonac fraged și aromat, fără strop de drojdie

.

Pentru că se apropie Paștele, însă criza pandemiologică nu dă semne că ar trece, motiv pentru care drojdia devine aproape inexistentă în magazine, ți-am pregătit o rețetă de cozonac fără drojdie, fraged și delicios. 

Acest cozonac este diferit de cel tradițional, însă te asigurăm că este cel puțin la fel de gustos și aromat. 


Citește și: Pâine de casă cu apă minerală. Nu conține drojdie și e super pufoasă

Vei avea nevoie de următoarele ingrediente: 

  • -250 gr de făină;
  • -1 ou;
  • -150 gr de zahăr;
  • -100 gr de unt de cel puțin 82%;
  • -150 ml de lapte cald (30-40 grade);
  • -2 linguri de smântână fermentată;
  • -100 gr de fructe uscate sau după gust;
  • -2 linguri de amidon de porumb;
  • -1 linguriță de praf de copt;
  • -un vârf de linguriță de bicarbonat de sodiu;
  • -1 praf de sare;
  • -1-2 lingurițe de zahăr vanilat (vanilie sau extract de vanilie).
  • Pentru glazură:
  • -1 albuș;
  • -100-150 gr de zahăr pudră;
  • -zeama de la ½ de lămâie.

MOD DE PREPARARE:

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Spălați stafidele în apă rece, apoi le înmuiați pentru 15-20 de minute în apă fierbinte.

În vasul cu făină cernută, adăugați amidonul (face aluatul mai delicat), praful de copt, zahărul vanilat, sarea și bicarbonatul. Amestecați bine cu telul.

Citește și: Scovergi pufoase fără drojdie. Rețeta originală ca la bunica acasă

Bateți oul cu zahăr la viteză mică, apoi creșteți treptat viteza, cât să obțineți o compoziție pufoasă și albicioasă.

Turnați laptele cald, adăugați smântâna și amestecați din nou cu mixerul.Topiți untul, iar după ce se răcorește, îl adăugați în vas și amestecați cu telul.

Încorporați ingredientele uscate, în porții mici, și amestecați foarte bine cu telul. Adăugați stafidele (sau alte fructe uscate) și amestecați. Lăsați aluatul să se odihnească timp de 5-10 minute.

Umpleți 2/3 din forma pentru cozonac cu aluat. Dacă folosiți forme metalice, nu de hârtie, atunci le ungeți cu unt sau ulei.


Coaceți cozonacul timp de 50-60 de minute la cuptorul preîncălzit până la 180°С, în funcție de mărimea formei și de cuptor. Faceți testul scobitorii.

Pregătiți glazura. Bateți albușul, până se formează spuma. Folosiți mixerul și măriți treptat viteza. Apoi adăugați treptat puțin zahăr pudră și amestecați la viteză medie.

Citește și: Postul Paștelui. Rețetă pentru gogoși pufoase, de post, fără lapte și ouă

Adăugați zeama de lămâie (sau sare de lămâie). Continuați să adăugați treptat zahăr pudră, până obțineți glazura de densitatea dorită. Cu această cantitate de glazură puteți decora 3-4 cozonaci medii.


După ce cozonacul se va răci, îndepărtați forma de hârtie și decorați-l: îl înmuiați în glazură.