Peștele poate fi gătit în multe feluri. Păstrăvul poate fi pregătit la cuptor, la grătar sau prăjit. Cori Grămescu îl pregătește în crustă de sare. Pe lângă că e delicios, nici nu îngrașă, iar ea știe mai bine ca orcine asta. Cori Grămescu recunoaște că le recomandă un astfel de preparat și fetelor pe care le antrenează.
Abonați-vă la canalul de Whatsapp VIVA! Primiți pe telefon cele mai importante articole!
Păstrăvii se vor spăla bine sub un jet de apă și se vor usca pe prosoape de hârtie. Dacă vrei o crustă crocantă, tamponează pielea cu servete de hartie pentru a o usca. Presară sare pe exteriorul, dar și la interiorul peștelui. Trece păstrăvii prin mălai și așază-i în tava de la cuptor. Cu ajutorul unei pensule unge peștii cu puțin ulei de măsline. Acoperă tava cu un capac sau cu o folie de aluminiu pentru a se crea efectul de aburire si bagă-i la cuptor. Acesta este, însă, doar una dintre rețete.
Cum pregătește Cori Grămescu peștele în crustă de sare
Cori Grămescu recomandă peștele în crustă de sare. Rețeta ei e simplu de făcut. „Îmi place să mănânc, dar să arăt bine și să am grijă de sănătatea mea. Asta înseamnă să îmi fac timp să gătesc. În weekenduri asta este și activitatea noastră de familie, fac meniul pentru săptămâna viitoare, pregătesc lista de cumpărături, fac aprovizionarea și gătesc mesele până miercuri, dar și o masă mai interesantă pentru weekend’, precizează Cori Grămescu, pe o rețea de socializare.
„Modul meu preferat de a găti peștele este în crustă de sare – iese superb, nu miroase a pește în casă (am bucătărie deschisă) și nu trebuie să îl păzesc. Ai nevoie de un pește de 800-1000 g întreg (dorada, lup de mare, red snapper, biban de mare) pe care îl cureți bine, îl ștergi, și îl umpli cu felii de lămâie , piper și 4-5 fire de pătrunjel verde’, spune Cori Grămescu.
Citește și: Rețetă de prăjitură cu bulion de post
Citește și: Rețetă de plăcintă cu dovleac și brânză
Citește și: Rețetă de ștrudel cu mere. Un desert perfect pentru toamnă
Citește și: Rețetă de tocăniță de ciuperci cu roșii. Un preparat perfect pentru post
Cum se obține crusta
Crusta se obține cu 1.5 kg de sare și două albușuri de ou. Sarea se amestecă în primul rând cu albușul, asta ca să se lege crusta și să o poți da la o parte ușor, fără să se fărâmițeze.
Pe o foaie pergament se pune apoi un strat de sare de un cm, se așază peștele, care se acoperă complet cu sare.
„Preîncalzește cuptorul la 200 de grade, pune peștele la copt pentru 25 de minute. Când trec aceste minute, scoate peștele din cuptor și lasă-l să stea 10 minute.
Eu am făcut garnitură de dovlecei – tagliatele de dovlecei trase la tigaie (pur și simplu am folosit curățătorul de cartofi ca să fac fâșii de dovlecel) cu un puf de ulei de măsline și zeamă de lămâie, iar miezul care a rămas l-am pus cu cimbru și ulei de măsline și un strop de apă’, adaugă Cori Grămescu.
„Pentru servirea peștelui recomand un dressing de zeamă de lămâie cu ulei de măsline cu aciditate mare (acela puțin picant). Este o rețetă simplă, extrem de gustoasă și totul e gata în 30 de minute’, mai spune ea.