Cum pregătim cozonacul cu fistic. Rețetă delicioasă

.

Dacă vrei să îți impresionezi invitații, dar să nu scoți prea mulți bani din buzunar, e de preferat să te înarmezi cu răbdare și să te avânți în bucătarie. Cozonacul cu fistic costă mult într-o patiserie, dar dacă iei ingredientele potrivite și îl pregătești acasă, poți scăpa mult mai ieftim. Dacă ai și un robot de bucătărie care să te ajută la frământat, pentru că partea aceasta contează cel mai mult, treaba e ca și aranjată.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!


Cum pregătim cozonacul cu fistic. Pentru aluat avem nevoie de următoarele ingrediente: 500 g de făină, 7 g drojdie uscată sau 25 g drojdie proaspătă, 230 ml lapte gras călduț, două ouă la temperatura camerei, 70g miere, extract pur de portocală sau coajă de la 1/2 portocală bio, vanilie, 80 g unt gras, minim 82% grăsime, ulei pentru suprafața de lucru, un ou (sau gălbenuș și lapte) pentru uns.

Umplutura se face cu următoarele ingrediente: 150g fistic măcinat fin, 50g miere, 250g mascarpone, o păstaie de vanilie, gălbenușul de la un ou. În cazul în care folosiți doar un gălbenuș, atunci albușul se păstrează pentru momentul în care ungem cozonacul. După ce frământăm aluatul, amestecăm foarte bine ingredientele. Crema se lasă o vreme la frigider.


Cum pregătim cozonacul cu fistic. Rețetă delicioasă

Făina se amestecă cu drojdia uscată. Dacă folosim drojdie proaspătă, aceasta va fi scăldată în puțin lapte călduț și o linguriță de miere. Se lasă să se activeze 15 minute să se activeze. Separat, se amestecă ouăle cu laptele călduț, mierea, vanilia și extractul de portocală/coaja bio.

Se toarnă amestecul peste făină și se frământă aproximativ 10 minute. În timp ce se frământă, se adaugă untul topit. Acesta se pune treptat cu lingurița, timp de 12-15 minute.

După ce se finalizează această parte, aluatul este pus în bol bol, acoperit cu folie alimentară și lăsat la dospit până se dublează volumul. Timpul de dospire depinde de drojdie și temperatură.

Citește și: Cum pregătești peștele la cuptor sau în crustă de sare

Citește și: Cum preparăm gogoșile de post

Citește și: Rețetă de ștrudel cu mere. Un desert perfect pentru toamnă

Citește și: Cum preparăm Risotto cu creveți

Citește și: Rețetă de tocăniță de ciuperci cu roșii. Un preparat perfect pentru post


Când se pune umplutura

Aluatul se întinde într-un dreptunghi de 35-25, se unge cu umplutura dorită, se rulează, apoi se taie rulada în jumătate pe verticală. Cu grijă se împletesc cele două fâșii, ca o spirală, apoi cozonacul se pune în tavă cu hârtie de copt, se acoperă cu folie alimentară și se mai lasă la ultima dospire cam 20-30 de minute.


Când cozonacul este gata, se lasă în formă până se răcește puțin, apoi se scoate și se servește.