Cum preparăm mucenicii pentru a fi gustoși, dar și sănătoși. Mucenicii sunt un deliciu, dar există câteva secrete în prepararea lor, astfel încât să nu aducă un aport prea mare de glucide. Rețeta clasică de mucenici poate fi îmbunătățită pentru a fi și mai sănătoși.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!
Pe 9 martie, creştinii ortodocşi din întreaga lume prăznuiesc Sfinţii 40 de Mucenici. Cu această ocazie, se prepară delicioșii mucenici, cu multă nucă, esență de rom și coajă de lămâie. Însă, pentru că sunt atât de gustoși, avem tendința de a consuma mucenici în cantități mari, iar tot ceea ce putem face este să îmbunătățim rețeta clasică de mucenici pentru ca aceștia să fie mai sănătoși.
Cum preparăm mucenicii pentru a fi mai sănătoși
Din punct de vedere nutritiv, mucenicii aduc un mare aport de glucide și de aceea pot fi consumați în aceste zile, însă cu moderație și, în plus, rețeta clasică poate fi îmbunătățită pentru a fi și mai sănătoși.
În zona Munteniei se prepară mucenicii fierți în zeamă și în Moldova, cei mari, copți în tavă. În ambele cazuri, aluatul mucenicilor poate fi preparat atât din faină albă, care să le ofere elasticitate și aspect frumos, cât și din făină integrală, care să aducă un aport suficient de fibre alimentare, necesare unei digestii ușoare.
Cu ce să îndulcim mucenicii pentru a fi mai sănătoși
Indulcitorii clasici naturali: miere, zahăr, pot fi înlocuiti cu sirop sau nectar de agave sau stevia, astfel încât indicele glicemic al preparatului să nu fie foarte mare.
Citește și: Mucenici muntenești și moldovenești. Rețetele lui Chef Scărlătescu
Citește și: Cum se fac mucenicii muntenești fierți. Cea mai simplă rețetă
Adăugați nuca la sfârșit și mucenicii vor fi mai sănătoși!
Nuca folosită la prepararea mucenicilor trebuie adăugată la sfârșit, pentru a rămâne crudă, nepreparată termic și pentru a-și menține proprietățile nutriționale, spune nutriționistul Lygia Alexandrescu.
Mirodenii cum ar fi coaja de lămâie, batonul de vanilie sau scorțisoara pot fi folosite din abundență, pentru a da savoare mucenicilor de primavară.
Tradiția celor 40 de Mucenici
Sfintii 40 de Mucenici sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa, in fiecare an, pe data de 9 martie. Mucenicii erau soldati crestini, pe timpul imparatului Licinius (cca. 300) , nu doar romani de origine, ci si greci, amestecati cu armeni. Afland despre credinta lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Deoarece au refuzat, au fost intemnitati si batuti cu pietre, apoi condamnati la moarte prin inghetare, in lacul Sevastiei. Prin semne divine au fost insa intariti in dreapta credinta.
Siliti sa indure gerul cumplit au inceput sa se roage: „Ajuta-ne Dumnezeule, Mantuitorul nostru, usureaza-ne sarcina si alina iutimea vazduhului, ca spre Tine nadajduim, ca sa nu ne rusinam si sa cunoasca toti ca ne-am mantuit strigand catre Tine’. In urma acestei rugaciuni s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. Pentru ca au fost scosi vii din lac, comandantii au poruncit sa li se zdrobeasca picioarele cu ciocanele.
Toti martirii au trecut la cele vesnice in urma acestui supliciu. Trupurile lor au fost puse intr-un car, ca sa fie duse spre ardere si apoi sa fie aruncate in lac. Numai Meliton, un tanar soldat, a supravietuit torturii. Pentru ca mai respira, ostasii nu l-au pus in car. Mama sa, stiind ca cei 39 de confrati in suferinta aveau pregatita imparatia cerurilor, isi ia fiul in brate si merge cu el sa-l puna in car. Daca ii dorea salvarea, trebuia sa fie lipsit de credinta in Hristos. Meliton moare pe drum, in bratele mamei sale.
Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii.
Dupa traditia geto-dacica au fost 44 de mucenici, atatea fiind si zilele dintre 9 Martie si 23 Aprilie. In unele zone, exista pana astazi credinta, ca acesti sfinti au fost 44. Insa, traditia crestina afirma ca au fost 40 de mucenici.
Unde se află, în București, moaște ale celor 40 de Mucenici
In Bucuresti, particele din moastele Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia se afla la Manastirea Antim, la Schitul Darvari, la Biserica Icoanei, la Biserica Mihai Voda, la Biserica Dichiu de pe Strada Icoanei si la Biserica „Sfantul Alexie’ de pe Calea Serban Voda.