Cum să faci burgeri vegan acasă – idei de rețete

.

Cum să faci burgeri vegan acasă e bine de știut. Chiar dacă nu ești parte a curentului veganist, tot mai sunt perioade în care simți nevoia să renunți la carne. Iar alternativele vegane la celebrele mâncăruri de tip fast-food chiar pot fi delicioase. Așa că iată câteva variante de rețete pentru cum să faci burgeri vegan acasă.

Chiar nu trebuie să fii neapărat vegan ca să te bucuri de savoarea mâncărurilor care nu conțin ingrediente provenite de la animale. Iar unele sunt cu adevărat delicioase. În plus, sunt tot mai multe persoane care adoptă acest stil de viață. Și nu se știe niciodată când va trebui să știi cum să faci burgeri vegan acasă.

Ce înseamnă veganismul

Potrivit Societății Vegane, „Veganismul este o filozofie și un mod de viață prin care se încearcă excluderea – pe cât posibil – a tuturor formelor de exploatarea și de cruzime asupra animalelor pentru obținerea hranei, obiectelor vestimentare sau în oricare alt scop. În plus, promovează extinderea utilizării variantelor alternative, spre binele animalelor, oamenilor și mediului înconjurător. Cu alte cuvinte, denotă practica de a renunța la toate produsele derivate integral sau parțial de la animale'.

Practic, să fii vegan înseamnă să nu consumi niciun produs de origine animală. Așadar, nu te atingi de carne, lactate, ouă, pește, fructe de mare, miere, insecte, gelatină sau alte produse derivate de la animale. În plus, nu vei utiliza nici obiecte vestimentare, accesorii, cosmetice, decorațiuni sau produse de curățat făcute din resurse provenite de la animale. Astfel, lâna, pielea, blana, penele sau mătasea se exclud din stilul de viață vegan.

Și unele produse cosmetice sau de curățat conțin ingrediente animale sau sunt testate pe animale. Drept urmare, veganii aleg în mod conștient să nu le utilizeze, pentru a nu încuraja și a nu contribui la exploatarea animalelor. Cum veganismul presupune respingerea exploatării ființelor vii, nu se acceptă nici folosirea animalelor pentru spectacole, sport sau alte activități. Așadar, veganismul sprijină opțiunile dietetice și stilul de viață etice, sustenabile și sănătoase pentru toată lumea.

Cât despre hrana vegană, aceasta include o varietate de mâncăruri din plante, fructe, legume, cereale, nuci și semințe. Printre acestea se numără:

  • produse integrale, precum fructe și legume, boabe (fasole, năut, mazăre, linte, soia și produse preparate din acestea, precum tofu, falafel sau humus)
  • cereale integrale (pâine, paste, terciuri din ovăz, orez, quinoa, tortillas)
  • nuci și semințe.

De la salate proaspete, la cereale pline de nutrienți, dieta vegană onorează ceea ce natura are de oferit. Și include chiar și anumite produse procesate, precum burgerii, cârnații, brânzeturile, iaurturile, deserturile, biscuiții, produsele de patiserie și multe altele, dar toate de natură vegană.

Idei utile pentru cum să faci burgeri vegan acasă

Fie că dai o petrecere la grătar, fie ți-e poftă pur și simplu de un burger suculent sau vrei să-ți surpinzi mebrii familiei cu ceva bun, e indicat să încerci să înveți cum să faci burgeri vegan acasă. Deși ai crede că nu e nimic complicat, dacă nu ai o rețetă vegană corectă, burgerii nu vor ieși conform așteptărilor.

Există în comerț o sumedenie de tipuri de burgeri vegani congelați. Dar tot mai buni sunt cei preparați acasă. În plus, nu există riscul să conțină ingrediente ascunse, care să contravină conceptului vegan. Te poți juca cu ingredientele cum dorești, folosind ciuperci, boabe și legume, tofu sau seitan, condimente după bunul plac. Așa că iată câteva idei utile pentru cum să faci burgeri vegan acasă.

Burger cu fasole neagră și ciuperci Smoky Tempeh

Ingrediente pentru 8 porții

Pentru compoziție:

  • 200 g ciuperci tăiate cubulețe
  • 1 linguriță ulei de măsline
  • 1 ceapă roșie curățată și tocată mărunt
  • 4 căței de usturoi zdrobiți
  • 2 linguri boia afumată
  • 1 lingură chimion
  • 1/4 lingură pulbere de ardei iute
  • 1 lingură pastă miso
  • 30 ml apă
  • 100 g tempeh
  • 400 g fasole neagră din conservă
  • 165 g porumb dulce
  • 1 legătură de coriandru sau pătrunjel spălat și tocat mărunt
  • zeama de la o lămâie
  • 3 linguri semințe de în
  • sare
  • făină

Pentru servire:

  • 8 chifle vegane
  • frunze de salată verde
  • felii de avocado
  • ceapă roșie curățată și tăiată rondele
  • suc de roșii sau ketchup

Mod de preparare:

1.Într-o tigaie, se pune la încins uleiul de măsline, la foc mediu. Se adaugă ceapa tocată și usturoiul zdrobit și se călesc cam 3-4 minute, având grijă să nu se ardă. Se adaugă ciupercile tocate. Imediat ce încep să se prăjească și să lae apă, se adaugă condimentele, pasta miso și apa și se lasă să se gătească. Durează cam 5 minute sau până când lichidul se evaporă. Se dă tigaia de pe foc și se lasă să se răcească.

2.Tempehul se taie cuburi și se introduc într-un blender sau tocător. Se mărunțește puțin, apoi se adaugă fasolea, porumbul, coriandrul, amestecul de ciuperci răcit, zeama de lămâie și semințele de in. Se amestecă bine totul, dar nu trebuie să se transforme totul într-o pastă, căcci e nevoie și de un pic de textură. Se transferă amestecul într-un bol. Dacă este prea moale, se mai adaugă puțină făină, pentru a-i da consistența dorită.

3.Pe un blat de lucru, se presară făină și se împarte amestecul în 8 bile egale. Se formează chiftelele de burger și se presară cu puțină făină. Se pun pe o farfurie și se lasă la frigider măcar 30 de minute. Indicat ar fi să rămână la rece peste noapte și să fie preparate a doua zi. Cu cât vor sta mai mult la rece, cu atât vor fi mai consistente.

4.Se preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius sau la foc mediu. În tava tapetată cu hârtie de copt se așază burgerii. Se stropesc cu puțin ulei de măsline și se bagă la copt pentru 25-30 minute. După 15 minute, se întorc pe partea cealaltă. Dacă vrei, se pot prăji în tigaie, la foc mediu, cam 5-7 minute pe fiecare parte.

5.Se taie chiflele, se pune în fiecare câte o frunză de salată, un burger, felii de avocado, rondele de ceapă roșie, suc de roșii sau ketchup și orice alte garnituri la alegere.

Burger vegan cu ciuperci King Oyster

Ingrediente pentru 4 porții

Pentru ciuperci:

  • 240 ml lapte de soia
  • 220 g făină
  • 4 linguri pastă Cajun
  • 2 lingurițe sare
  • 4 ciuperci king oyster tăiate felii pe lung în câte 3 părți egale
  • 1 lingură oțet de mere
  • 2 linguri făină de porumb
  • 2 linguri boia afumată
  • 2 lingurițe piper măcinat
  • 4 linguri ulei vegetal

Pentru servire:

  • 4 chifle vegane
  • 2 roșii coapte, tăiate felii
  • salată verde
  • 4 linguri maioneză vegană

Mod de preparare

1.Înainte de toate, se prepară într-un bol lapte bătut din laptele de soia și oțetul de mere.

2.Într-un alt bol, se amestecă făinurile, Cajun, boiaua, sarea și piperul.

3.Fiecare felie de ciupercă se trece prin amestecul de făinuri, apoi prin laptele bătut și se repetă până se formează un strat de înveliș gros.

4.Se încălzește uleiul într-o tigaie, la foc mediu. Se prăjește fiecare felie de ciupercă câte 3-4 minute pe fiecare parte, până devin aurii și crocante.

5.Pentru servire, se taie chiflele. Se pune în fiecare chiflă câte o frunză de salată verde, trei felii de ciuperci, două felii de roșii și o lingură de maioneză vegană.

Burger la grătar din fâșii de vinete și fasole neagră

Ingrediente pentru 4 porții

  • 2 vinete mari
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 ceapă mare curățată și tăiată rondele fine
  • 1 linguriță praf de usturoi granulat
  • 2 lingurițe boia afumată
  • 1 lingură zahăr demerara sau brun
  • 1 linguriță oregano
  • 5 linguri sos barbecue
  • 400 g fasole neagră din conservă scursă

Pentru servire:

  • 4 chifle vegane
  • unt
  • ceapă murată
  • salată verde

Mod de preparare

1.Vinetele se coc întregi, fie la grătar, fie în cuptor sau direct pe flacără. Se curăță și se lasă la răcit și la scurs.

2.Între timp, se încinge uleiul într-o tigaie, la foc mediu. Se adaugă ceapa și se călește până devine aurie, cam 10 minute. Se preîncălzește cuptorul la foc mediu spre tare, la 180-200 grade Celsius.

3.În tigaia cu ceapă călită se adaugă vinetele rupte în șuvițe. Se adaugă usturoiul granulat, boiaua, zahărul, oregano, o linguriță de sare și o linguriță de piper. Se amestecă bine totul, apoi se adaugă sosul barbecue și fasolea neagră. Se amestecă totul bine și se introduce tigaia în cuptor. Se lasă să se gătească până se îngroașă, cam 10-15 minute.

Burgeri vegan ușor de preparat

Ingrediente pentru 10 porții:

  • 6 cartofi dulci mari
  • ulei de măsline
  • 2 cepe roșii curățate și tocate mărunt
  • 2 ardei iuți roșii tocați mărunt
  • 1 lingură chimion măcinat
  • 1 lingură praf de coriandru
  • 340 g porumb din conservă
  • 1 legătură de coriandru sau de pătrunjel tocată mărunt
  • 200 g mămăligă

Pentru servire:

  • 10 chifle
  • sosuri
  • rondele de ceapă
  • frunze de salată

Mod de preparare

1.Se preîncălzește cuptorul la foc mediu spre tare, la 180-200 grade Celsius. Se înțeapă cartofii ducli din loc în loc, pe toată suprafața și se pun în tava de copt. Se țin la cuptor cam 45 minute, până se înmoaie bine. Se scot din cuptor și se lasă la răcit.

2.Între timp, se pune uleiul la încins într-o tigaie, apoi se adaugă ceapa și ardeiul iute tocate mărunt. Se călesc la foc mediu spre mic cam 8-10 minute. Se lasă la răcit.

3.Cartofii dulci se curăță și se pun într-un bol împreună cu ceapa și ardeii căliți. Se pasează bine, până se obține o compoziție omogenă. Se adaugă porumbul, coriandrul, mămăliga și condimentele. Se frământă amestecul cu mâna, până se omogenizează. Se formează 10 chiftele de burgeri. Se așază pe o tavă, pe hârtie de copt, și dau la rece, la frigider, pentru minimum 30 minute înainte de preparare.

4.Pe grătarul încins, se așază o folie specială antiaderentă sau se folosește o tigaie. Se prăjesc burgerii câte 10 minute pe fiecare parte, până se rumenesc frumos.

5.Se pun burgerii în chifle și decorează cu salată, ceapă, sosuri și alte garnituri după gust.

Burgeri vegan cu sfeclă roșie și quinoa

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 2 linguri ulei de rapiță
  • 1 ceapă roșie curățată și tocată mărunt
  • 1 lingură semințe de chimen
  • 2 căței de usturoi curățați și tocați mărunt
  • 200 g quinoa fiartă
  • 2 sfecle mari coapte date pe răzătoarea mare
  • 50 g făină
  • 2 linguri semințe de in măcinate
  • o legătură de coriandru sau pătrunjel

Pentru salată:

  • 25 ml suc de sfeclă
  • zeama de la o jumătate de lămâie
  • 100 g iaurt de soia degresat
  • 50 ml ulei de măsline extravirgin
  • 200 g rucola

Mod de preparare

1.Se preîncălzește cuptorul la foc tare sau 200-220 grade Celsius. Într-o tigaie, se pune la încins uleiul de rapiță și se adaugă ceapa, chimenul și usturoiul. Se călesc cam 8 minute, până ceapa capătă o nuanță aurie și e înmoaie. Se transferă apoi într-un bol. Se adaugă quinoa, sfecla, făina, pulberea de în și coriandrul sau pătrunjelul. Se amestecă bine până se obține o compoziție omogenă. Se asezonează după gust și se lasă să se odihnească 5 minute.

2.Se împarte compoziția obținută în 4 părți egale. Cu palmele umezite, se formează chiftelele pentru burgeri. Într-o tavă de copt tapetată cu hârtie, se așază burgerii. Se introduc în cuptorul preîncălzit și se lasă cam 15 minute. Se scot, se întorc pe partea cealaltă și se mai lasă la copt încă 10 minute.

3.Între timp, se prepară sosul pentru salată, amestecând bine sucul de sfeclă, zeama de lămâie, iaurtul și uleiul.

4.Pentru servire, se împarte cantitatea de rucola în părți egale pe patru farfurii. Se pune pe fiecare farfurie câte un burger și se stropește cu sosul preparat anterior.

Burger vegan afumat din tofu

Ingrediente pentru 4 porții:

ulei pentru prăjit

Pentru burger:

  • 1 cartof dulce (200 g) ccurățat și tăiat cubulețe
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 ceapă mică curățată și tocată mărunt
  • 1 cățel de usturoi zdrobit
  • 1 linguriță chimen
  • 1 linguriță boia afumată
  • 1 linguriță sare cu aromă de usturoi
  • 225 g tofu afumat
  • 50 g nuci caju prăjite

Pentru crustă:

  • 1 linguriță muștar
  • 150 ml lapte de soia
  • 75 g făină
  • 50 g pesmet panko
  • 1 linguriță pulbere de usturoi
  • 1/2 linguriță boia iute sau piper cayenne
  • 1 lingură zahăr pudră

Pentru salată:

  • un sfert de varză roșie rasă pe răzătoare sau tocată fin
  • 1 morcov ras
  • 2 linguri coriandru sau pătrunjel tocat fin
  • zeama de la o jumătate de lămâie
  • 2 lingurițe semințe de susan

Pentru servire:

  • maioneză vegană
  • 4 chifle vegane prăjite

Mod de preparare

1.Cartoful dulce se fierbe în coajă până se înmoaie. Într-o tigaie se pune la încins uleiul și se adaugă ceapa cu un praf de sare. Se călește cam 5 minute. Se adaugă usturoiul și condimentele și se mai ține pe foc cam 2 minute. Se dă la răcit.

2.Într-un blender, se pune tofu împreună cu nucile caju, cartoful dulce și ceapa călită. Se asezonează după gust și se pasează până se omogenizează. Se formează chiftelele de burger și se dau la frigider.

3.Salata se face amestecând ingredientele într-un bol. Apoi, se dă la rece.

4.Înainte de a prăji burgerii, într-un vas se amestecă muștarul cu laptele de soia. În alt bol se amestecă restul ingredientelor pentru crustă. Se dau burgerii mai întâi prin amestecul de crustă, apoi prin cel de lapte de soia cu muștar și din nou prin amestecul de crustă. Pentru o crustă mai groasă, se repetă procedeul.

5.Într-o tigaie, se încinge uleiul pentru prăjit la foc mediu. Cu o spatulă, se așază fiecare burger la prăjit cu grijă. Se prăjește fiecare până capătă o crustă crocantă și aurie. Se scot pe hârtie absorbantă, apoi se servesc. Se pune câte un burger în fiecare chiflă, iar desupra salată stropită cu maioneză.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: veganfoodandliving.com, bbcgoodfood.com,

Citește și Plante de apartament nepretențioase și ușor de îngrijit

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton