Cum să faci cele mai bune sarmale. Deliciosul fel de mâncare tradițional pe bază de varză murată și carne este nelipsit de pe mesele românilor în zilele de sărbătoare și nu numai. Pe internet circulă zeci de variante de sarmale, dar puțini știu cu adevărat secretul unor sarmale delicioase. Iată ce trebuie să faceți pentru a vă impresiona familia și musafirii!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Cum să faci cele mai bune sarmale. Nimic nu e mai bun, într-o zi friguroasă de iarnă, decât o porție de sarmale fierbinți, servite cu smântână, mămăligă și, eventual, un ardei iute. Deși nu sunt chiar atât de greu de făcut pe cât pare, sarmalele nu ies mereu la fel de bune – poate fi carnea de vină, orezul sua chiar foile de varză. Iată niște trucuri infailibile pentru a pregăti cele mai bune sarmale!
Cum să faci cele mai bune sarmale
Deși e greu de crezut, sarmalele nu ies întotdeauna bune, iar asta are legătură, fără doar și poate cu alegerea ingredientelor. Acestea fie se sfărâmă și se răspândesc în cratiță, fie sunt tari ca piatra, pentru că unele gospodine aleg să nu pună orez deloc sau varza e mult prea tare și fibroasă.
Citește și: Rețetă de conopidă la cuptor, dietetică
Citește și: Rețete de gogonele murate cu conopidă
Dacă doriți niște sarmale perfecte, trebuie să aveți grijă în primul rând ce orez alegeți să puneți în ele. Da, felul orezului este important, pentru că nu orice fel se potrivește la acest fel de mâncare. Cel mai potrivit este orezul cu bob rotund, care va ajuta la închegarea sarmalelor exact atât cât trebuie pentru a rămâne legate, dar, în egală măsură, pufoase.
Astfel, sarmalele nu se vor sfărâma și, în plus, gustul va fi excelent, dacă respectați această regulă simplă. Totuși, e important să nu exagerați uc cantitatea de orez – cu cât mai puțin, cu atât mai bine. În schimb, nu faceți rabat la ceapă, adăugați chiar și 3-4 cepe în compoziția pentru sarmale, aceasta le va face mai moi, dar și mult mai gustoase.
Cum se pregătesc foile de varză crudă
Cum să faci cele mai bune sarmale. Cu siguranță ați avut nu o dată surpriza să mâncați sarmale al căror gust a fost stricat complet de foile de varză, chiar dacă umplutura era perfectă. Se poate întâmpla ca frunzele de varză să fie foarte sărate sau nefăcute, cu multe nervuri, iar varza… „beton'. Există însă un secret pe care gospodinele cu state vechi îl folosesc pentru a avea sarmale perfecte – se pot face sarmale și cu varză în stare crudă!
Varza crudă se spală bine și se înlătură primele două straturi, apoi se scoate cotorul pentru ca frunzele să se desfacă ușor. Se lasă să se scurgă bine, apoi se tapotează cu un prosop de hârtie pentru a elimina restul de apă.
Apoi, foile de varză, puse una peste alta, în straturi, se pun în folie alimentară, se sigilează și se dau la congelator, unde se lasă până a doua zi. Dacă aveți loc în congelator, puteți pune varza întreagă. După ce se scot la congelator, se mai lasă o vreme la frigider, să se dezghețe încet și veți constata că deja aveți niște frunze de varză moi, cu care se lucrează șor.