Cum să faci tofu acasă

 Lupescu Anca
.

Știi cum să faci tofu acasă? Nu numai că tofu este extrem de răspândit în bucătăria asiatică, dar pentru vegetarieni și vegani el oferă o sursă minunată de proteine la mese și absoarbe aroma elementelor cu care este gătit. În plus, poate fi copt, prăjit, fiert și pregătit în multe alte modalități.

Ce este tofu și din ce este făcut

Tofu (numit și „caș de fasole”) a devenit un produs de bază în bucătăriile din întreaga lume. Originar din China, se presupune că tofu a fost descoperit în urmă cu peste 2000 de ani – când cineva a amestecat din greșeală laptele de soia cu un coagulant.

Rezultatul a fost coagularea laptelui, în care solidele pot fi presate în formă. Tofu este, de fapt, fabricat folosind un proces similar cu cel de fabricare a brânzei, cu diferența că, în loc să provină din lapte, tofu începe cu boabe de soia.

Citește și: Rețetă de ardei iute murat

Există opțiunea de a cumpăra boabe de soia organice, nemodificate genetic. Cu toate acestea, acestea vor fi mai scumpe decât omologul lor non-organic.

Tipuri de tofu

Atunci când cumperi tofu în magazine există o varietate de texturi și arome din care poți alege. Poți cumpăra, de asemenea, versiunea aromată și afumată, în funcție de gusturile tale.

Silken tofu are o textură cremoasă, nu a fost presat și este folosit ca o alternativă la lactate în budinci, plăcinte, sosuri, sosuri pentru salate, smoothie-uri, înghețată și poate fi folosit chiar și ca înlocuitor al ouălor, untului și smântânii.

Rețetă tofu la tigaie cu porumb, ciuperci și ardei

Coagulantul este adăugat pentru a-l ajuta să se „întărească” – totuși, în funcție de cât de ferm este, adesea nu-și va păstra forma atunci când este presat. 

Următoarele trei soiuri sunt toate o formă de tofu presat. Diferența dintre ele constă în cât de mult au fost presate și în cantitatea de apă care a fost presată din ele. Încă o dată, la fel ca în cazul rețetei de casă, modul în care presezi tofu va avea un impact masiv asupra texturii finale a produsului. 

De asemenea, merită menționat faptul că nivelurile nutriționale variază și ele în funcție de varietatea pe care o folosești. 

Soiurile mai moi au cele mai puține proteine și cel mai mult conținut de apă, iar cel mai ferm are cele mai multe proteine. 

Rețete cu avocado. Cele mai sățioase mese

Cu cât tofu este mai ferm, cu atât este mai greu ca aromele să pătrundă în el.

Tofu moale este destul de asemănător cu silken, dar a fost presat ușor sub formă de bloc. Aceasta este textura folosită pentru supe miso și feluri de mâncare cu tăieței.

Tofu obișnuit/ ferm a fost presat mai mult timp, își păstrează forma mai bine, dar este încă suficient de moale pentru a fi folosit pentru mâncăruri. 

Tofu extra ferm este grozav pentru orice fel de mâncare în care este nevoie să tai tofu în cubulețe/ felii. Este excelent pentru prăjire, coacere, grătar.

Atunci când faci tofu de casă, poți controla cât de ferm vrei să îl faci prin cât de mult coagulant folosești și cât de mult presezi tofu. 

Cum se face tofu acasă

Tofu făcut în casă este ușor de preparat și este o sursă bună de proteine vegetale. Are nevoie de doar trei ingrediente, la alegere cu coagulant (îngroșător- care transformă lichidul în solid).

Rețetă papanași cu brânză de vaci și griș. Pufoși și savuroși

Tipuri de coagulant pentru tofu:

Sulfat de calciu natural. Folosit în mod tradițional. Are un gust mai dulce. 

Nigari – extras din apa de mare. Folosit mai mult ca alternativă. 

Lămâi – mai exact, suc de lămâie. Face ca laptele să se închege la fel de bine – aducând o notă de lămâie gustului tofu. 

Mod de preparare

Începe prin a înmuia boabele de soia timp de cel puțin 6 ore, sau chiar peste noapte. Acestea se vor dilata de 2-3 ori față de mărimea lor, în acest timp. 

Acum este timpul să faci lapte de soia. Adaugă boabele înmuiate într-un procesor/blender de mare viteză, timp de doar 10-15 secunde, pentru a le descompune ușor.

Rețetă de mâncare de linte cu dovlecei. Un delciu!

Adaugă apa și amestecă din nou până când totul devine omogen și cremos.

Apoi, transferă amestecul într-un vas mare, folosind o sită pentru a colecta pulpa de soia.

Cerne laptele de soia pentru tofu făcut în casă. 

Adu la fierbere la foc mediu. Amestecă din când în când și îndepărtează spuma care se formează deasupra cu o lingură de lemn. 

Între timp, se amestecă apă și sulfat de calciu. De îndată ce laptele de soia începe să fiarbă, oprește focul și adaugă sulfatul de calciu amestecat cu apă.

Amestecă ușor de câteva ori, apoi dă deoparte și va începe să se închege.

Pune o pânză de muselină peste vasul în care faci tofu, apoi folosește o lingură cu spumieră pentru a transfera doar bucățile mari de soia în vas. Înfășoară bine pânza în jurul bucății de tofu. 

Supă cremă de cartofi cu bacon.O rețetă ideală pentru prânz

Pune un obiect greu pentru a apăsa cârpa de muselină. Acest lucru va permite ca tofu să se formeze și să se întărească. 

În 20 de minute, tofu-ul ferm este gata.

Sursa foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton