Cum să gătești merluciul corect, așa încât să fie pe placul oricui și să obții un preparat perfect? Răspunsul îl găsești în cele ce urmează. Mai cu seamă că merluciul are una dintre cele mai bune și sănătoase cărnuri. Iată cele mai căutate trucuri despre cum să gătești merluciul ca un profesionist.
Merluciul se numără printre peștii de mare adâncime, răspândiți preponderent în apele Oceanelor Pacific și Atlantic. Este foarte apreciat pentru numărul scăzut de oase și pentru carnea delicată, cu un conținut redus de grăsime. În plus, se pretează la orice tip de gătire și este foarte bogat în elemente nutritive.
De ce este bun merluciul pentru sănătate
Conținutul ridicat în proteine ușor digerabile, aminoacizi și acizi grași de tip Omega 3 și 6 face din carnea de merluciu o opțiune ideală în orice tip de dietă. Mai mult decât atât, merluciul este bogat în retinol, betacaroten, vitaminele B1, B2, B6, B9 sau acid folic, B12, vitaminele C, E și niacin sau PP4. În carnea de merluciu există și vitamine rare, precum calciferolul și biotina.
O porție de merluciu aduce și doze satisfăcătoare de potasiu, calciu, magneziu, sulf și fosfor, dar și de fier, iod, cupru, fluor, zinc și crom. Foarte important de știut este faptul că, oricum ar fi preparat, 100 g de fileu de merluciu nu depășește 200 kilocalorii, ceea ce îl face ideal în curele de slăbire, dar și în regimurile alimentare care presupun consumul scăzut de grăsimi.
Dacă te întrebi cum să gătești merluciul, trebuie să știi și că această carne conține o gamă întreagă de substanțe care reduc concentrația de zahăr din sânge. Iar asta îl face recomandat în meniul diabeticilor. Vitaminele și mineralele din merluciu îl recomandă și pentru normalizarea funcționării glandei tiroide. Consumul regulat de merluciu contribuie la îmbunătățirea funcționării sistemului digestiv. În plus, accelerează eliminarea toxinelor din organism. Vitaminele de tip B normalizează activitatea sistemului nervos, reduc efectul distructiv al stresului asupra corpului, îmbunătățesc somnul.
Merluciul este foarte bun și pentru ochi, ajutând la creșterea acuității vizuale. Consumul de merluciu ajută la întărirea oaselor, la prevenirea apariției bolilor dentare și a bolilor sistemului musculo-scheletic. Mai mult, carnea de merluciu întârzie îmbătrânirea țesuturilor și reduce riscul de apariție a cancerului. Contribuie și la normalizarea tensiunii arteriale, întărește pereții vaselor de sânge și îmbunătățește funcționarea mușchiului cardiac. Este dovedit faptul că cei care consumă de cel puțin două ori pe săptămână merluciu au un risc scăzut de a face boli de inimă.
Un consum regulat de merluciu îmbunătățește semnificativ aspectul pielii și al părului și unghiilor. Ajută la accelerarea recuperării după intervenții chirurgicale sau după effort prelungit. Stimulează activitatea creierului și a sistemului imunitar. În plus, s-a dovedit că un consum regulat de carne de merluciu contribuie la îmbunătățirea funcției de reproducere. Sporește capacitatea de concepție la femei, activitatea spermatozoizilor la bărbați și reduce riscul de apariție a bolilor sistemului genitourinar la ambele sexe.
Când nu se recomandă merluciul
Aceiași compuși extrem de benefici pe care îi conține carnea de merluciu pot fi dăunători pentru unii dintre noi. Și asta pentru că pot apărea reacții alergice sub formă de erupție pe piele, mâncărime, urticarie, angioedem și chiar șoc anafilactic în cazurile severe. Drept urmare, cei care se știu alergici la pește sau la fructe de mare nu ar trebui să consume merluciu. Deși foarte sănătoasă, carnea de merluciu poate să și îngrașe. Așa că prăjirea în baie de ulei sau pane ar trebui eliminate dintre metodele referitoare la cum să gătești merluciul, dacă ții la siluetă.
Cei care suferă de afecțiuni gastrointestinale cu reflux esofagian sau care au aciditate crescută a sucului gastric ar trebui să evite merluciul. Fără un aport adecvat de lichide și în lipsa fibrelor, consumul frecvent de merluciu poate duce la constipație cronică. Foarte important de știut este faptul că, la fel ca orice alt pește, merluciul poate conține anumiți paraziți. Prin urmare, trebuie să știi cum să gătești merluciul corect pentru o preparare termică completă.
Cui îi ajută consumul de merluciu
Unul dintre cele mai importante beneficii ale consumului de merluciu este că sporește semnificativ activitatea creierului. Așa că toți cei care se pregătesc pentru examene sau depun efort intelectual intens ar trebui să îl introducă în meniu. Este foarte bun pentru reglarea ciclului menstrual și pentru femeile aflate la menopauză.
Cum am menționat deja, diabeticilor nu ar trebui să le lipsească din dietă. Este recomandat și în perioada de sarcină și de alăptare. Și copiilor de peste 1 an li se poate introduce merluciul treptat în alimentație. Cu atât mai mult este benefic pentru copiii mai mari, care petrec mult timp în fața ecranelor. Vârstnicilor li se recomandă merluciul pentru îmbunătățirea memoriei, a vederii și pentru un plus de vitalitate.
Cum se gătește merluciul corect
Deși prăjirea nu este recomandată, în cazul peștilor oceanici precum merluciul, această metodă de preparare este indicată. Și asta pentru că nu necesită timp îndelungat de preparare termică, ceea ce duce la păstrarea calităților nutritive ale cărnii. Totuși, se recomandă prăjirea în tigaie, în foarte puțin ulei, nicidecum pane sau în baie de ulei. Un truc folosit de specialiști constă în a ține carnea în apă sărată câteva minute înainte de prăjire.
Fierberea este alegerea optimă. Carnea are astfel un conținut caloric scăzut și o valoare nutritivă mare. Pentru efecte maxime, carnea de merluciu se va combina cu legume, ierburi și chiar cu vin alb.
Prepararea la cuptor este o altă metodă preferată, pentru că nu necesită mult efort. De preferat ar fi varianta „en papillote'. Aceasta presupune coacerea cărnii asezonate după plac în pachețele făcute din hârtie de copt.
Pentru o calitate ridicată a cărnii de merluciu congelate, aceasta nu se va dezgheța în apă caldă, nici la temperatura camerei și cu atât mai puțin în cuptorul cu microunde. Carnea de merluciu se decongelează în frigider.
Cum să gătești merluciul delicios – rețete
Chiftele de merluciu la cuptor
Ingrediente:
- 1 kg carne de merluciu fără oase și piele
- 4 ouă
- 4 cepe
- 4 căței de usturoi
- 50 g pesmet
- 50 ml ulei de măsline
- 1 lingură iaurt grecesc
- 1 legătură mărar
- ½ linguriță cimbru
- sare, piper
Mod de preparare:
Carnea de merluciu se spală și se dă prin mașina de tocat sau se toacă la cuțit. Cepele și usturoiul se curăță, se spală și se dau prin mașina de tocat sau se dau prin răzătoare. Mărarul se spală și se toacă mărunt. Într-un bol încăpător, se pune carnea de pește tocată, ceapa, usturoiul, mărarul. Deasupra se adaugă ouăle, pesmetul, iaurtul, cimbrul, sare și piper după gust.
Se amestecă bine totul, până se obține o compoziție omogenă. Se pregătește o tavă tapetată cu hârtie de copt unsă cu puțin ulei de măsline. Se încălzește cuptorul la 180 grade. Cu mâinile umezite cu ulei de măsline se formează chiftelele din merluciu și se pun în tava de copt. Se bagă tava la cuptorul preîncălzit și se lasă cam 15 minute.
Merluciu la grătar cu marinată de fructe
Ingrediente pentru 2 porții
- 2 bucăți fileu de merluciu
- 4 linguri suc de portocale proaspăt stors
- 3 liniguri zeamă de lămîie
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 linguriță piper
- ½ legătură mărar tocat mărunt
- ½ linguriță sare
Mod de preparare
Într-un vas încăpător, se pun fileurile de pește, peste care se toarnă restul ingredientelor bine amestecate. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă la marinat 15 minute. Apoi, se scot fileurile și se pun pe grătarul încins timp de 6 minute, câte 3 minute pe fiecare parte.
Tigaie toscană cu merluciu
Ingrediente pentru 4 porții
- 4 fileuri de merluciu (cam 800 g)
- 4 roșii potrivite
- 1 dovlecel mediu
- 3 cepe
- 1 cutie roșii tocate în suc propriu
- 1 borcan păstăi
- 4 căței de usturoi
- câteva frunze de busuioc proaspăt sau o linguriță busuioc uscat
- zeamă de la ½ de lămâie
- ulei de măsline
- sare, piper
Mod de preparare
Se stropește peștele cu zeamă de lămâie și se sărează după gust. Ceapa, dovlecelul și usturoiul se curăță, se spală și se toacă cubulețe. Într-o tigaie, se pun la încins cam 2 linguri ulei de măsline. Se adaugă ceapa și usturoiul și se amestecă până devin translucide.
Se adaugă și dovlecelul și se mai lasă cam un minut, amestecând continuu. Se adaugă și roșiile curățate de coajă și de semințe și tăiate cubulețe. Apoi, se pun și roșiile din conservă și păstăile. Se pun condimentele, sare și piper după gust. Se lasă totul la gătit cam 5 minute, la foc potrivit.
Între timp, carnea de merluciu se pune la prăjit într-o altă tigaie, în care s-a încins în prealabil cam o lingură de ulei de măsline. Se prăjesc câte 3 minute pe fiecare parte, la foc tare. Se servesc fileurile prăjite pe pat din sosul de legume preparat anterior. Se potrivește foarte bine și cu o porție de tagliatelle alături.
Merluciu pirat
Ingrediente pentru 4 porții
- 800 g fileu de merluciu
- 500 ml smântână pentru gătit
- 1 lingură muștar
- ½ linguriță ghimbir proaspăt ras
- ½ linguriță curry
- ½ linguriță sare
- ½ lămâie
- 50 g unt
- 3 linguri pesmet
- 3 lingrițe boia dulce
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 150°C. Fileurile de pește se sărează și se piperează după gust. Se stropesc apoi cu zeama de la ½ de lămâie și se așază unul lângă altul într-un vas termorezistent sau într-o tavă pentru friptură.
Se amestecă separat smântâna cu muștarul, ghimbirul, curry și boiaua și se toarnă totul peste merluciu. Se presară desupra pesmetul și peste se pun bucățele de unt uniform repartizate. Se lasă la cuptor cam 30 minute, fără capac. Se poate servi ca atare sau cu garnitură de cartofi natur, cu salată sau cu garnitură de orez.
Spaghete acrișoare cu merluciu
Ingrediente pentru 4 porții
- 500 g spaghetti
- 4 fileuri de merluciu
- 4 căței de usturoi pisați
- sucul de la 2 lămâi
- 1 căpățână de broccoli
- 100 g parmezan ras
- 2 linguri pesto verde
- 100 ml vin alb
- ½ linguriță boia iute
- ulei de măsline
- sare, piper
Mod de preparare
Pastele se pun la fiert în apă cu sare și se lasă să fiarbă conform instrucțiunilor de pe ambalaj. În general, durează cam 8-10 minute. Între timp, se pune puțin ulei de măsline la încins într-o tigaie. Se adaugă usturoiul și buchețelele de broccoli, spălate bine și scurse, fără cozile mai groase.
Se lasă puțin să se înăbușe, având grijă să nu se ardă usturoiul. Altfel, totul va căpăta un gust amar foarte neplăcut. Se adaugă apoi vinul, parmezanul, pesto și sucul de lămâie. Se asezonează cu sare și piper după gust și se pune și boiaua iute. Se mai lasă cam un minut, apoi se adaugă pastele și se amestecă totul bine.
Merluciul se stropește cu zeamă de lămâie și se sărează. Într-o tigaie, în cam o lingură de ulei de măsline încins, se pune merluciul la gătit, la foc mediu, cu capac, cam 15 minute. Dacă aveți merluciu proaspăt și nu congelat, timpul de gătire se reduce la jumătate.
La final, se servește totul punând pe farfurie câte un cuib de paste, peste care se așază un fileu de merluciu. Se presară parmezan deasupra și se stropește cu ulei de măsline și zeamă de lămâie.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: food-of-dream.com, chefkoch.de, food-and-recipes.com
Citește și Cum să gătești somonul – rețete de mâncare cu somon