Cum să gătești somonul - rețete de mâncare cu somon

 Barba Mirela
.

Deși recomandat în aproape oricare tip de dietă, somonul nu se numără printre alimentele tradiționale românești. Așadar, e foarte important să știi cum să gătești somonul așa încât să îl transformi într-un fel de mâncare preferat la orice vârstă.

Cum să gătești somonul perfect? Aceasta-i întrebarea! Și ne macină mai cu seamă atunci când ne dorim să-l introducem în alimentația de zi cu zi. Chiar dacă a crescut consumul de pește în țara noastră în ultimii ani, nu ne putem considera un popor mare amator de pește. Cel mult, savurăm din când în când un pește prăjit sau pe grătar, cu mămăligă și mujdei. Totuși, somonul are o carne delicată și necesită un pic mai multă atenție pentru a fi transformat într-un preparat delicios.

Cum alegi corect somonul?

Somonul este alegerea perfectă atunci când vine vorba despre introducerea peștelui în alimentație. Și asta pentru că este bogat în elemente nutritive, în grăsimi sănătoase, vitamine, proteine și antioxidanți. Este ușor de preparat și versatil. Somonul este un pește gras, însă extrem de bun pentru sănătate. Acizii Omega-3 din carnea de somon ridică nivelul serotoninei, care dă o stare de bine, dar contribuie și la menținerea tonusului cardiac. Fie la conservă, fie afumat sau preparat după plac, este recomandat în diete și în alimentația generală, măcar o dată pe săptămână.

Gătit corespunzător, are un gust delicios. Afumat, la cuptor, pe grătar, la tigaie ori poșat, adăugat în salate sau pasat ca ingredient pentru sosuri, somonul poate fi preparat într-o multitudine de feluri. Numai că trebuie să ai grijă când îl cumperi proaspăt. Ca la oricare alt tip de pește, carnea nu trebuie să aibă miros ciudat. Carnea trebuie să fie fermă, lucioasă și să nu fie decolorată la margini. Dacă achiziționezi un somon întreg, privește-l în ochi. Aceștia trebuie să fie limpezi și lucioși. Pielea trebuie să fie lucioasă, argintie și fermă la atingere.

Cum să gătești somonul corect

În funcție de preferințe și de necesitățile alimentare, somonul se pregăti în mai multe moduri. Prăjirea în tigaie este în topul preferințelor, chiar dacă nu este cea mai sănătoasă metodă. Iată cum să gătești somonul prin câteva modalități de preparare. Și poți savura apoi carnea de somon gătită corect, ca din mâinile marilor chefi.

Somon – prăjirea în tigaie

Prăjirea este cea mai simplă metodă de gătire a somonului. Este rapidă, ușoară și îi conferă peștelui un gust savuros. Pielea devine crocantă, iar carnea rămâne suculentă. Și nici nu răpește timp. Înainte de toate, peștele trebuie tamponat cu șervețele de hârtie, apoi, asezonat cu sare și piper. Într-o tigaie încinsă la foc mediu spre tare, se pune puțin unt sau ulei. Apoi, se adaugă fileurile de pește, cu pielea înspre tigaie.Se lasă la prăjit cam 5 minute. Dacă este nevoie, se mai adaugă puțin unt sau ulei și se întorc bucățile de pește. Se mai lasă încă 5 minute. Cu ajutorul unei spatule, se întorc din nou fileurile și se mai lasă 3-4 minute la prăjit pe partea cu pielea.nLa final, se stoarce deasupra puțină zeamă de lămâie.

Somon- prepararea la cuptor

Principalul avantaj al preparării la cuptor este acela că se pot găti simultan și uniform cantități mai mari. Nu necesită efort și nici foarte multă pricepere. Se preîncălzește cuptorul la 220 grade sau la foc tare. Se asezonează somonul cu sare, piper și condimente după gust. În tavă, se pune o coală de hârtie de copt, apoi se așază bucățile de somon cu partea cu pielea pe folie. Dacă doriți, puteți pulveriza puțin ulei deasupra. Se lasă la copt cam 15 minute. În restaurante, se obișnuiește ca somonul să fie mai întâi prăjit în tigaie iar apoi să fie introdus la cuptor. Pentru această metodă este nevoie de o tigaie cu coada de metal. Peștele se prăjește după metoda menționată anterior, dar se ține pe foc numai 3-4 minute, pe partea cu piele. Se transferă apoi tigaia în cuptorul preîncălzit la 160 grade sau foc mediu spre mic și se coace timp de 20 minute.

Somon la grătar

Grătarul face parte din cultura noastră, așa că și peștele poate fi o opțiune delicioasă. La grătar, somonul capătă un plus de savoare prin aroma de fum. Pentru a obține rezultatul dorit, trebuie să ungi înainte grătarul cu puțină grăsime sau ulei. Fileurile de pește asezonate se așază cu partea cu piele pe grătarul foarte bine încins. Se lasă cam 10-15 minute. După primele 10 minute sau când pielea se desprinde fără efort de pe grătar, se întorc pe cealaltă parte Se mai lasă până se desprind ușor și se pot servi.

Somon poșat

Foarte rar utilizată pe la noi ca metodă de gătit peștele, poșarea este însă una dintre cele mai sănătoase modalități de a prepara somonul. Și asta pentru că nu necesită grăsimi, iar carnea fiartă astfel capătă o textură fină, moale, aromată. Se poate consuma ca atare sau în salate, tarte sau sub formă de pastă de întins pe pâine. În funcție de preferințe, poșarea se poate face în vin alb, în supă de legume sau pur și simplu în apă. Lichidul se aromatizează cu boabe de piper, de ienibahar, foi de dafin. Într-o oală, se așază bucățile de somon, apoi se acoperă cu lichidul dorit și se lasă să fiarbă. După primul clocot, se reduce focul și se mai lasă cam 15 minute la fiert.

Somon- înăbușirea sau gătirea la abur

Acest mod de preparare este cunoscut sub denumirea pompoasă de somon en papillote. Nu este altceva decât împachetarea peștelui în hârtie de copt. Este o altă variantă de gătit pentru leneși. Căci se pot pregăti fără efort porții individuale, care conțin un fel de mâncare pentru fiecare persoană. Spre exemplu, în foaia e hârtie de copt se așază la mijloc bucata de pește asezonată cu sare și piper și condimente după gust. Alături, se pot pune legume, bucățele de lămâie, usturoi, condimente, o bucățică de unt sau puțin ulei. Se împachetează totul și se bagă în tava de copt în cuptorul preîncălzit la 200 grade sau la foc mediu spre mare. Se coace timp de 20-30 minute. Diferența față de pregătirea la cuptor o face faptul că totul se gătește la abur, înăbușit. O altă metodă de gătit la abur constă în a pune pachețelele pe baie de abur, într-o sită cu capac, deasupra unei oale în care fierbe apă. Apa care fierbe nu trebuie să atingă baza sitei în care se află pachețelele cu pește.

Rețete delicioase cu somon

Pește „îmbrăcat'

Timp de preparare: 1h 30 min
Timp de coacere: 20 min

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 600 g file de somon dezosat
  • 150 g smântână
  • 2 linguri lapte
  • 1 ou
  • 200 ml vin alb
  • 1 linguriță piper boabe
  • 2 foi de dafin
  • 1 linguriță vermut
  • 2 linguri de verdeață tocată (mărar, părtunjel, codițe de ceapă)
  • 1 chiflă mai veche sau un colț de franzelă
  • 1 pachet de foi de plăcintă congelate
  • sare și piper,
  • zeama de la o lămâie
  • roșii cherry

pătrunjel pentru ornat

Pentru sos:

  • 300 g iaurt mai gras
  • 2 linguri de verdețuri tocate
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 1 roșie tocată cubulețe
  • sare, piper măcinat

Mod de preparare:

  1. Fileurile de pește se spală și se lasă la scurs. Se tăvălesc apoi prin zeama de la o jumătate de lămâie, se dau cu sare și piper.
  2. Într-o cratiță, se pun la fiert vinul, boabele de piper, foile de dafin. Deasupra, într-o sită sau în strecurătoare, se pun bucățile de pește, cam 10 minute, să se pătrundă la baie de abur.
  3. Chifla se înmoaie cu lapte călduț, se stoarce și se amestecă cu smântâna, vermutul, verdețurile, sare și piper după gust.
  4. Se întinde foia de aluat, în așa fel încât peștele să poată fi rulat în interiorul ei și să fie acoperit complet. Se așază peștele și se întinde deasupra crema cu verdețuri. Se ung marginile foilor de plăcintă cu albuș bătut și se lipesc foarte bine la capete. Dacă e cazul, se rulează puțin, pentru ca pachetul astfel format să fie etanș.
  5. Se unge deasupra cu gălbenuș bătut. Se dă la rece, o jumătate de oră. Se introduce apoi în cuptorul încins, la foc potrivit, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, timp de 20 minute, până capătă o culoare aurie.
  6. Sosul se prepară din amestecul format din iaurt, cubulețe de roșii, verdețuri, zeamă de lămâie, sare și piper după gust.
  7. Se servește plăcinta ornată cu pătrunjel tocat și roșii cherry, cu sosul alături.

Bărcuțe daneze

Timp de preparare: 30 min


Ingrediente pentru 6 porții:

  • 6 ouă
  • 150 g brânză sărată
  • 150 g somon afumat
  • 50 g unt
  • 2 linguri maioneză
  • pătrunjel,
  • salată verde,
  • elii de lămâie
  • ridichi pentru ornat
  • sare, piper

Mod de preparare:

  1. Ouăle se fierb tari, se curăță și se taie jumătăți, pe lung. Se scobesc gălbenușurile și se pun într-un castron.
  2. Peste gălbenușuri se adaugă brânza, jumătate din cantitatea de unt, o lingură de maioneză, o linguriță de pătrunjel tocat fin. Se amestecă totul la mixer, până se obține o pastă fină.
  3. Somonul se dă prin mașina de tocat, de mai multe ori dacă e necesar, sau la blender. Se amestecă pasta astfel obținută cu untul și maioneza rămase.
  4. Se pun pastele în tocuri de hârtie sau în pungi și se șprițează, mai întâi pasta de somon, de jur împrejurul albușului, apoi pasta de brânză, la mijloc.
  5. Se ornează cu frunzulițe de pătrunjel și cu rondele fine de ridichi și de lămâie și se așază pe un pat de frunze de salată verde.

Chec din somon

Preparare 30 minute
Coacere: 40 minute

Ingrediente 8 porţii

  • 1 kg carne de somon fără piele și oase
  • 6 ouă crude
  • 2 felii de pâine înmuiate în lapte
  • 200 g de unt
  • 2 legături de ceapă verde
  • 2 legături usturoi verde sau 4 căței de usturoi
  • 3 legături de mărar
  • 3 legături de pătrunjel
  • Sare, piper

Mod de preparare

1. Carnea de somon se toacă fin la cuțit sau se dă prin mașina de tocat.
2. Ceapa și usturoiul verde şi verdeața se spală în câteva ape, se toacă mărunt şi se amestecă cu carnea de somon, ouăle crude, untul, pâinea înmuiată în lapte şi se condimentează cu sare şi piper după gust.
3. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt unsă cu puțin unt sau grăsime. Se toarnă compoziția și se nivelează uniform. Se coace, la foc mic, cam 1 h.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: allrecipes.com

Citește și:

Somon cu sparanghel și sos olandez. Cea mai delicioasă rețetă

Rețetă de somon cu sos teriyaki. Un deliciu culinar!

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton