Cum să prepari cea mai bună slănină acasă e interesant să știi. Ca să nu mai dai bani pe produse care nu au nimic de-a face cu gustul și textura pe care le cunoști atât de bine, e indicat să îți prepari singur vedeta platoului cu aperitive. Și găsești în cele ce urmează metode tradiționale referitoare la cum să prepari cea mai bună slănină acasă.
Cuprins
- 1 Ce înseamnă slănina
- 2 Cum să prepari cea mai bună slănină acasă
- 3 Cele mai bune rețete de slănină preparată acasă
Cum să prepari cea mai bună slănină acasă? Care sunt cele mai bune rețete de șuncă? Ei bine, răspunsurile depind foarte mult de regiunea din care provii. Căci fiecare zonă are propriile rețete de succes când vine vorba despre cum să prepari cea mai bună slănină acasă. Iar dacă pentru unii șunca e totuna cu slănina, pentru alții, o asemenea confuzie este o adevărată blasfemie. Fie că i se spune slană, fie clisă ori pur și simplu slănină, este nelipsită din meniul sărbătorilor de iarnă și de pe masa românilor în general.
Cuprins
Ce înseamnă slănina
Potrivit DEX, slănina este acel „strat de grăsime între pielea și carnea porcului; parte, bucată din această grăsime, conservată și preparată ca aliment (cu adaos de sare ori de boia sau afumată) sau care se topește, devenind untură’. Se pare că originea acestui cuvânt ar avea rădăcini slave. Dar a fost preluat și în cultura maghiară. Iar sinonimul „clisă’ se trage de la vecinii bulgari, care o numesc „klisa’.
Pe de altă parte, „șunca’ are origini nemțești și ungurești. Și, potrivit DEX, înseamnă „pulpă de porc preparată special (la sare și la fum) pentru a se putea conserva multă vreme; jambon’. Ardelenii o numesc „șoancă’, în vreme ce bănățenii îi spun „șonc’. Faptul că în sudul țării i se spune slăninii șuncă e derutant. Dar „câte bordeie, atâtea obiceie’ și nu ne luăm acum de la asta.
Așadar, slănina nu are nimic de-a face cu șunca. Asta dacă te interesează cu adevărat cum să prepari cea mai bună slănină acasă. Sunt complet diferite, dar nu se „ceartă’ deloc pe platoul cu „de-ale porcului’ de pe masa de zile mari. Dimpotrivă, bucură privirea și răsfață simțurile celor care le consumă. În plus, slănina e chiar un aliment sănătos. Chiar dacă e grăsime și unii ar crede contrariul.
Ba chiar specialiștii spun că slănina de Mangalița este una specială, bogată în acizi grași nesaturați, asemănători celor conținuți de carnea de somon. Asta nu înseamnă că trebuie s-o și mâncăm în cantități mari. Dar, dacă înveți cum să prepari cea mai bună slănină acasă, măcar ai garanția că nu conține chimicale.
Cum să prepari cea mai bună slănină acasă
Totul pornește de la tranșarea porcului. Este important ca măcelarul să scoată cu dibăcie fâșiile de slănină. De obicei, se aleg două bucăți groase de pe spate și altele două de pe burta porcului. Dar se iau în considerare și bucățile de la gușă și piept.
Indiferent de regiune, înainte de toate, slănina se sărează bine. Căci sarea este cel mai bun conservant. Și se lasă în sare până îi vine vremea să fie afumată sau preparată în alt fel.
Saşii obișnuiau să își păstreze slănina în clopotniţa bisericii. Căci acolo era cel mai răcoros și aerisit loc, chiar şi în mijlocul arşiţelor verii. Cum în Ardeal erau biserici fortificate, afumarea a devenit cea mai bună metodă de conservare pentru păstrarea slanei în cămări.
Ungurii, după ce o sărează, fierb slana de la gât şi de la piept în zeamă de varză. Apoi o afumă sau o tăvălesc în boia dulce. Moldovenii pun slănina în saramură sau o afumă și ei în stilul lor. În Bucovina, slănina se pune în baiţ, cu multe condimente naturale. Se ţine măcar două săptămâni, apoi se afumă cu lemn de fag.
Așa se pregătește
Cel mai bun recipient pentru a ține slănina la sare este covata din lemn. Fâșiile de slănină se freacă bine cu sare grunjoasă. După gust, se pot adăuga în sare cimbru din belșug și usturoi pisat. În covată se întinde un pat de sare, peste care se așază un strat din fâșiile de slănină.
Se mai pune ceva sare, apoi încă un strat de slănină. Dar trebuie să ai grijă să așezi bucățile cu părțile cu șorici lipite una de alta. Deasupra se mai toarnă sare. Nu te speria că e prea multă, căci își trage exact cât are nevoie.
Gospodinele pregătesc un amestec de condimente format din usturoi, piper negru și alb, chimen, măghiran, boabe de muștar, ienibahar, foi de dafin și altele după bunul plac. Toate se zdrobesc, ca să elibereze aromele. Cu acest amestec se freacă bucățile de slănină de fiecare dată când se aerisesc.
Timp de o săptămână și chiar până la o lună, mai ales dacă slănina e groasă, se tot răsucesc slăninele, de două ori pe zi. Și acum e momentul să fie parfumate cu amestecul de condimente. Înainte de a se afuma, se scot și se curăță de stratul lipicios format la suprafață. Apoi, se pun în apă rece și se lasă la desărat cam 8-10 ore sau peste noapte.
După aceea, se agață, la distanță de o palmă una de alta, la uscat și aerisit. Abia apoi se pot băga în afumătoare. Cel mai bine se fac la fum rece, dulce și dens, din lemn de fag. Și se lasă la fum între cinci şi zece zile. Se afumă intermitent, 12 ore fum și 12 ore pauză. Procesul durează până când slănina afumată prinde o culoare frumoasă aurie.
Cele mai bune rețete de slănină preparată acasă
Acum că știi cum să prepari cea mai bună slănină acasă, trebuie să afli și cele mai savuroase rețete de pe la noi.
1.Slănină afumată
Ingrediente:
slănină de pe burta porcului
sare grunjoasă
piper
zeamă de varză
foi de dafin
Mod de preparare:
Slănina proaspătă se pune într-un vas, se freacă bine cu sare şi se acoperă în întregime cu sare grunjoasă. Se lasă aşa timp de 2 zile, într-un loc răcoros.
Apoi, se scoate, se trece sub un jet de apă şi se pune la fiert în zeamă de varză cu foi de dafin, boabe de piper.
Se lasă 40 de minute la fiert, apoi se încearcă şi, dacă s-a frăgezit, se scoate. Se lasă o noapte la scurs, în aer rece.
Se pune apoi la afumătoare folosind rumeguş de fag, măr, vişin sau cireş. Se afumă timp de 3-4 zile.
2.Rețeta tradițională de slană sau clisă
Ingrediente pentru 5-8 kg slănină
1,6 kg sare grunjoasă neiodată (pentru murături)
100 g usturoi
30 g piper proaspăt măcinat
30 g boabe de muștar
2-3 foi de dafin
Opțional: boabe de coriandru zdrobite, măghiran uscat, piper alb, chimen măcinat, nucșoară rasă.
Mod de preparare
Usturoiul se curăță și se zdrobește. Apoi, într-un castron, se pun sarea, usturoiul, piperul proaspăt măcinat, boabele de muștar zdrobite în mojar și frunzele de dafin tocate mărunt. Opțional puteți pune și: chimen, măghiran uscat, coriandru, puțină nucșoară rasă, piper alb. Se amestecă totul bine cu mâinile.
Fiecare bucată de slănină se freacă bine cu amestecul de condimente preparat. Apoi, se așază, rând pe rând, într-o covată sau într-un lighean încăpător. Se acoperă cu un ștergar din pânză și se lasă la rece, într-o încăpere răcoroasă, bine aerisită.
Săptămânal, vreme de 6 săptămâni, bucățile de slănină se freacă din nou cu amestecul de condimente.
Înainte de a se afuma, se scot și se curăță de stratul lipicios format la suprafață. Apoi, se pun în apă rece și se lasă la desărat cam 8-10 ore sau peste noapte. După aceea, se agață, la distanță de o palmă una de alta, la uscat și aerisit. Abia apoi se pot băga în afumătoare.
3.Slănină moldovenească în saramură
Ingrediente pentru 5 kg slănină
300 g sare grunjoasă neiodată
piper
foi de dafin
ienibahar boabe
o căpățână mare de usturoi
Mod de preparare
Într-o oală încăpătoare, se toarnă cam 10 l apă și se lasă să fiarbă. Se adaugă piperul, foile de dafin și ienibaharul. Se lasă să clocotească 2-3 minute. Se oprește focul și se dă vasul la o parte. Se adaugă sarea și se amestecă bine până se dizolvă. Se lasă la răcorit, până poți atinge oala cu mâna goală fără să te ardă.
Pregătește un borcan mai mare sau câteva mai mici, după preferințe. Pune bucăți de slănină sau felii în fiecare borcan. Adaugă printre bucățile de slănină usturoi zdrobit, în mod egal. Apoi, se umple fiecare borcan cu saramura preparată. Se acoperă cu capace etanș. Se agită bine, apoi se lasă la frigider sau la rece, timp de minimum o săptămână. Se servește cu pâine de casă și usturoi sau muștar.
4.Slănină ţigănească
Ingrediente
5 kg slănină
o căpățână mare de usturoi
250 g sare grunjoasă neiodată
foi de dafin
piper
Mod de preparare
Se taie bucăți de slănină de cam 30 cm lungime și 15 cm lățime. Se freacă bine cu sare, apoi se pun într-un vas din lemn.
După trei zile, se freacă bine cu usturoi zdrobit. Se toarnă deasupra o saramură condimentată. Saramura se face din 250 g sare grunjoasă dizolvată în 5 l apă. Se adaugă foile de dafin și piperul. Se acoperă și se lasă să stea minimum 8 zile. La fieare două zile, bucățile de slănină se răsucesc de pe o parte pe alta.
Când se scot din saramură, bucățile de slănină se spală cu apă călduţă. Se pun la zvântat şi se dau la fum până capătă o nuanță roșu-închis.
5.Slănină fiartă cu coji de ceapă
Ingrediente
2 kg piept de porc sau slănină
1 căpățână de usturoi
1 l de apă
1/2 pahar de sare grunjoasă
1 mână coji de ceapă (de la 5-7 cepe)
foi de dafin
boabe de piper negru
Mod de preparare
Într-o oală, se pun la fiert apa, condimentele, sarea și cojile de ceapă. După un clocot, se pune și slănina, în așa fel încât apa să o acopere. Se lasă la fiert cam 10 minute. Se ia de pe foc și se lasă să se răcorească. Apoi se dă la răcit, tot în cratiță, la frigider, timp de 24 ore.
Se scot bucățile de slănină pe o farfurie, pentru a elimina excesul de lichid la temperatura camerei. Se lasă cam 15 minute. Apoi, se freacă bine cu usturoi pisat. Se învelește în folie și se mai lasă încă 24 ore de ore la frigider. Se poate servi imediat sau se păstrează la congelator.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: savoriurbane.com,
Citește și Rețetă rapidă de zacuscă. Trucul folosit de Chef Florin Dumitrescu