Cum se face mustul de struguri

 Lupescu Anca
.

Strugurii sunt delicioși, dar vin la pachet și cu o mulțime de nutrienți, vitamine și minerale. Dacă ai consumat vreodată must de struguri, atunci știi cât de puternică poate fi aroma acestor mici bobițe care vin sub formă de ciorchine. Fie că sunt albi, roz sau negri, strugurii conțin mulți antioxidanți, adică acele substanțe care combat radicalii liberi și ajută la regenerarea celulelor.

Despre struguri

Toate soiurile de struguri conțin polifenoli. Polifenolii sunt compuși care dau strugurilor și anumitor alte plante culorile lor vibrante. Aceștia oferă, de asemenea, protecție împotriva bolilor și a daunelor provocate de mediu.

Rețetă de compot de struguri, fără conservanți

Polifenolii sunt antioxidanți cunoscuți care ajută la combaterea radicalilor liberi din organism. Pielițele și pulpa strugurilor conțin cei mai mulți polifenoli. De asemenea, acestea au cele mai mari capacități antioxidante.

Strugurii sunt buni pentru organism, în mare parte datorită conținutului lor de polifenoli. Polifenolii pot ajuta la combaterea:

  • diabetul
  • cancerului
  • boala Alzheimer
  • boli pulmonare
  • osteoporoza
  • boli de inimă

Beneficiile strugurilor

Strugurii susțin o inimă sănătoasă. Consumă struguri pentru o inimă mai sănătoasă. Polifenolii din struguri pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Strugurii susțin sănătatea ochilor. Poți renunța la morcovi. Strugurii ar putea în curând să le ia locul ca fiind cel mai bun aliment pentru sănătatea ochilor. Potrivit unei cercetări efectuate de Bascom Palmer Eye Institute de la Universitatea din Miami, consumul regulat de struguri poate ajuta la protejarea deteriorării retinei.

Aceasta duce la boli ale retinei precum degenerescența maculară. În cadrul studiului, funcția retinei a fost protejată la șoarecii hrăniți cu echivalentul a trei porții de struguri pe zi. În plus, retina șoarecilor s-a îngroșat, iar răspunsurile fotoreceptive s-au îmbunătățit.

Jeleu de struguri – cea mai simplă și ușoară rețetă

Strugurii pot stimula memoria. Cercetările arată că fructele bogate în antioxidanți, precum sucul de struguri, ajută la reducerea stresului oxidativ care duce la îmbătrânire. În cadrul studiilor, această reducere a crescut performanța memoriei verbale și funcția motorie.

Un studiu din 2009 a constatat că sucul de struguri Concord administrat timp de 12 săptămâni a crescut învățarea verbală la adulții care aveau o memorie în declin, dar care nu sufereau de demență.

Strugurii pot ajuta la prevenirea sindromului metabolic. Sindromul metabolic este termenul pentru un grup de factori de risc care cresc riscul de boli de inimă, diabet și accident vascular cerebral. 

Alimentele bogate în polifenoli, cum ar fi strugurii, pot ajuta la protejarea împotriva sindromului metabolic. Polifenolii din struguri, în special polifenolii din semințele de struguri, pot contribui la îmbunătățirea:

  • profilul colesterolului
  • tensiunea arterială
  • nivelul zahărului din sânge

Strugurii furnizează vitamina K. Strugurii sunt o sursă bună de vitamina K. Vitamina K ajută la coagularea sângelui. Deficitul de vitamina K expune la riscul de hemoragie. De asemenea, poate crește riscul de osteoporoză, deși sunt necesare mai multe studii.

Strugurii oferă fibre. Strugurii conțin o cantitate mică de fibre solubile. Aceasta poate reduce nivelul colesterolului și al glicemiei. Dacă ai probleme intestinale, consumul mai multor fibre te poate ajuta.

Cum să încorporezi strugurii în dieta ta

Strugurii sunt portabili și plăcuți de mâncat. Este ușor să speli un ciorchine și să te bucuri de o gustare sănătoasă. Alte moduri de a te bucura de struguri sunt:

Rețetă de dulceață de struguri roșii. Ușor de pregătit!

  • Must din struguri
  • Suc proaspăt de struguri fără zahăr adăugat
  • Adaugă struguri la o salată verde sau la o salată de fructe
  • Adaugă struguri tăiați în rețeta preferată de salată de pui
  • Mănâncă struguri înghețați pentru o gustare răcoritoare de vară.

Cum se face mustul de struguri

Pentru început, trebuie să știi că mustul de struguri este acel lichid care se obține prin stoarcerea strugurilor. Îi mai spune vin tânăr. Aceasta este prima fază în producția de vin. El se poate bea ca atare sau se poate transforma în vin, dacă este lăsat la fermentat.

Este un suc fără zahăr, ceea ce îl face foarte sănătos. În plus, este plin de beneficii și vitamine. 

Mustul nu trebuie să conțină alcool. Sucul de struguri proaspăt va începe să fermenteze după câteva zile, așa că el trebuie consumat destul de rapid după ce a fost produs, altfel va începe să se facă vin, prin fermentație. 

Pentru a face must de struguri, fructele trebuie să fie bine coapte și să nu fie loviți sau afectați de vreo boală. Ei trebuie să fie proaspăt culeși și nu contează dacă sunt albi, roz sau negri.

Rețetă de prăjitură rapidă cu struguri. Simplă și delicioasă

Strugurii se spală bine și apoi se presează sau se zdrobesc boabele. Acest lucru poate fi făcut cu un instrument special sau dacă ai o cantitate mică o poți face într-o sită. Boabele trebuie presate bine, astfel încât să iasă tot sucul din ele. 

După ce ai obținut mustul de struguri, trebuie lăsat o zi să se limpezească, apoi se poate consuma, însă fără să treacă mai mult de 2-3 zile de când a fost produs, pentru că va începe procesul de fermentație.

Cu toate acestea, el poate fi păstrat pentru iarnă dacă se fierbe timp de 20 de minute și se îndepărtează spuma care se formează. Poți adăuga zahăr dacă dorești, iar proporția este de 500 de grame de zahăr la 2 litri de suc de struguri, după care se fierbe totul 30 de minute. 

Mustul de struguri nu doar că este delicios, dar este și foarte sănătos, dacă alegi varianta fără zahăr adăugat. Strugurii au deja propria dulceață naturală, așa că nu este nevoie adaugi în plus. 

Citește și: Rețetă de ruladă de dovlecei.Preparat delicios

Dacă totuși vrei să faci un sirop, fierbe sucul de struguri cu zahăr până se îngroașă și apoi folosește-l pentru prăjituri, torturi sau consumă-l ca atare, adăugând apă minerală și făcând o băutură răcoritoare și dulce.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton