Cum se prepară Tzatziki, cel mai iubit sos grecesc

.

Tzatziki este unul dintre cele mai cunoscute, dar și iubite sosuri grecești, care se servește la aproape orice fel de mâncare. Cartofi prăjiți, souvlaki, gyros, friptură, legume pe grătar, pâine prăjită… La orice putem mânca tzatiki. În funcție de cât de mult usturoi este adăugat, acest fel de mâncare de obicei neiute poate avea și un gust iute. Iată rețeta pentru tzatziki și cum se prepară!

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!

Tzatziki se prepară rapid, nu necesită ingrediente complicate și nici experiență de masterchef. Tzatziki preparat acasă este mult mai gustos decât cel din supermarket și este atât de ușor de făcut, încât nu merită un drum până la magazin.


Și în alte țări găsim combinația de iaurt, castravete și usturoi, sub diverse denumiri, dar grecii au transformat acest amestec în mâncarea lor națională și sunt foarte mândri când comanzi tzatziki, chiar dacă mănânci acest sos pe pâine prăjită, fără o comandă generoasă de fructe de mare sau fripturi.

Citește și: Rețetă de găluște cu prune.

Citește și: Rețetă de castraveți murați.Secretul unui gust delicios

Citește și: Frigănele sau pâine prăjită cu ou.Rețetă clasică


Cum se prepară tzatziki și de ce ingrediente ai nevoie

Tzatziki este un sos cremos și răcoros, din iaurt, așa că pentru rețetă este nevoie de iaurt grecesc, foarte gras, scurs de zer. De preferat să aibă 10% grăsime, așa încât să fie și mai gustos și mai fin.

Castravetele este ras și lăsat la scurs. Usturoi pisat, cel puțin jumătate de cățel per persoană sau fiecare atât cât își dorește să fie sosul de usturoiat, niște ulei de măsline virgin și apoi castravetele stors sunt amestecate în iaurt.

Un strop de suc de lămâie sau un pic de oțet este adăugat, iar apoi tzatziki trebuie lăsat deoparte câteva ore. Chiar înainte de servire, ierburi proaspete tocate sunt amestecate în el; în funcție de bucătar, acestea pot fi mărar sau mentă.


Ingredientele sunt din ochi, dar dacă vreți neapărat cantități exacte, am putea stabili următoarele pentru un sos tzatziki pentru patru persoane: 350 de grame de iaurt grecesc, 3 linguri ulei de măsline, 4 căței de usturoi, 1 castravete potrivit, mărat atât cât considerați, zeama de la o jumătate de lămâie, câteva frunze de mentă, sare după gust.

În funcție de gust, se poate adăuga și coriandru sau alte ierburi aromatice. Se găsesc chiar și condimente speciale pentru tzatziki în supermarket.


Există rețete în care se adaugă în tzatziki măsline kalamata tocate mărunt.