Care este diferența dintre rețeta de ciorbă rădăuțeană și rețeta de ciorbă „a la grec”. În bucătăria românească, ciorba rădăuțeană și ciorba „a la grec” sunt două preparate tradiționale distincte, fiecare având caracteristici proprii. Vă prezentăm o rețetă de ciorbă rădăuțeană, dar și o rețetă de ciorbă „a la grec”, pentru a vedea mai bine diferențele dintre cele două preparate.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!
Ciorba rădăuțeană este cunoscută pentru utilizarea cărnii de porc, de obicei, carne afumată sau slănină, combinată cu legume precum cartofi, morcovi, ceapă și țelină. Poate conține și orez sau taiței.
Ciorba „a la grec” are la bază carne de pui, iar printre legumele comune se numără ceapa, morcovul, ardeiul și roșia. De asemenea, se adaugă și orez sau fidea.
Preparată cu carne afumată sau slănină, ciorba rădăuțeană are un gust bogat și intens, iar aroma afumată adaugă o notă distinctă.
Datorită utilizării cărnii de pui, ciorba „a la grec” are un gust mai delicat și o aromă mai ușoară comparativ cu varianta cu carne de porc.
Ciorba rădăuțeană este specifică regiunii Rădăuți din nordul României și face parte din bucătăria tradițională bucovineană.
Ciorba „a la grec” desi are denumirea „a la grec,” aceasta nu are legătură cu bucătăria grecească, ci este un preparat specific bucătăriei românești și poate fi întâlnită în diverse regiuni ale țării.
În concluzie, deși ambele ciorbe sunt parte a gastronomiei românești, ele diferă în mod semnificativ în ceea ce privește ingrediente, gust și tradiție regională.
Rețetă ciorbă de pui la a grec. Ingrediente
- 1-2 legături pătrunjel
- zeama de la 1-2 lămâi
- 1 ou piper măcinat
- 3-4 boabe piper
- 1 păstârnac
- 1 rădăcină pătrunjel
- 1 ţelină rădăcină şi frunze
- sare
- 2 ardei
- 1-2 cepe
- 1 pui
- 2 morcovi
- 50 g unt
- 3 linguri făină.
Rețetă ciorbă de pui la a grec. Mod de preparare
- Se curăţă şi se spală puiul.
- Se pune să fiarbă în apă cu un praf de sare. Se lasă să fiarbă la foc mic, de la început până la sfârşit, ca să nu scadă brusc.
- Se curăţă legumele şi se spală bine. Se pun să fiarbă întregi împreună cu puiul. Oala se acoperă cu un capac. Se verifică dacă au fiert legumele şi puiul, apoi se iau de pe foc şi se strecoară în altă oală.
- Se sparge oul, se bate bine cu un praf de sare şi se adaugă făina cernută. Se obţine o cremă consistentă şi pune în supă trecută prin furculiţă.
- Supa se lasă să mai dea în clocot câteva minute, se condimentează cu sare şi piper, după gust, iar după ce s-a luat de pe foc se adaugă untul şi se serveşte ornată cu pătrunjel verde şi zeamă de lămâie.
Rețetă ciorbă rădăuțeană. Ingrediente
- un piept de pui
- 2 gălbenușuri
- 200 ml smântână
- 2 morcovi
- 1/2 țelină
- un ardei capia
- o ceapă
- 4 căței usturoi
- 2-3 linguri oțet
- o legătură de pătrunjel
- sare și piper.
Rețetă ciorbă rădăuțeană. Mod de preparare
- Se curăță legumele și se taie în bucăți mai mari. Se pun doi litri de apă într-o cratiță și se adaugă puțină sare. Se pune apa la foc și se adaugă bucățile de legume și pieptul de pui. Este indicat ar fi ca pieptul de pui să fie cu piele cu tot.
- Legumele se lasă la fiert și pieptul de pui pentru aproximativ 40-50 minute (până în momentul în care începe să se desprindă carnea de pe os).
- După acest timp, oprim focul, scoatem legumele și pieptul de pui din cratiță, apoi le lăsăm să se răcească. Se pasează țelina, ceapa și unul dintre cei doi morcovi. Se toacă celalalt morcov și ardeiul (este de preferat să decojim ardeiul capia).
- Dupa ce s-a răcit, se înlătură pielea pieptului de pui și se rupe fâșii cu mâna sau se taie bucățele. Se adaugă apoi în ciorba rădăuțeana legumele pasate, cele tocate si pieptul de pui măruntit. Se pune din nou cratița cu ciorba la fiert și se lasă circa 10-15 minute.
- Se sparg două ouă, se pun gălbenușurile într-un bol și se adaugă 200 ml smântână grasă de gătit. Se amestecă gălbenușurile cu smântână și adăugam patru căței de usturoi dați pe răzătoare. Pentru a nu se coagula gălbenușurile, se toarnă treptat în compoziție o parte din supa fierbinte (câteva polonice), până ce aceasta ajunge la o temperatură apropiată de cea a supei din cratiță.
- Dupa ce au trecut cele 10-15 minute, se oprește focul și se pune în ciorba rădăuțeană compoziția de ouă, smântână și usturoi. Se amestecă bine, după care se adaugă 2-3 linguri de oțet și pătrunjelul tocat mărunt.
FOTO: Pexels