Dulceață de lămâie

 Lupescu Anca
.

Cu siguranță îți poate părea că sună ciudat, dar o dulceața de lămâie are o aromă de care te vei îndrăgosti pe loc. Parfumată, aromată, puțin acrișoară și dulce, această dulceața își va face rapid loc în cămara ta. În plus, o poți folosi la tot felul de prăjituri și chiar o poți consuma cu carne precum piept de rață sau o pulpă de porc la cuptor. 

Despre lămâi și beneficiile lor

Lămâile sunt bogate în vitamina C, fibre și diverși compuși vegetali benefici. Acești nutrienți sunt responsabili de mai multe beneficii pentru sănătate.

De fapt, lămâile pot susține sănătatea inimii, controlul greutății și sănătatea digestivă.

Susțin sănătatea inimii

Lămâile sunt o sursă bună de vitamina C. O lămâie furnizează aproximativ 31 mg de vitamina C, ceea ce reprezintă 51% din doza zilnică de referință.

Citește și: Rețetă de aripioare de pui în sos de mango

Cercetările arată că consumul de fructe și legume bogate în vitamina C reduce riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral.

Cu toate acestea, nu doar vitamina C este considerată bună pentru inimă. Fibrele și compușii vegetali din lămâi ar putea, de asemenea, să reducă semnificativ unii factori de risc pentru bolile de inimă.

Ajută la controlul greutății

Lămâile sunt adesea promovate ca fiind un aliment pentru pierderea în greutate și există câteva teorii cu privire la motivul pentru care acest lucru se întâmplă.

O teorie comună este că fibra solubilă de pectină din ele se extinde în stomac, ajutându-te să te simți sătul pentru mai mult timp.

Acestea fiind spuse, nu mulți oameni mănâncă lămâi întregi. Și pentru că sucul de lămâie nu conține pectină, băuturile din suc de lămâie nu vor promova sațietatea în același mod.

Citește și: Rețetă de înghețată cu banane

O altă teorie sugerează că băutul apei calde cu lămâie te va ajuta să slăbești.

Cu toate acestea, se știe că apa potabilă crește temporar numărul de calorii pe care le arzi, așa că este posibil ca apa în sine să fie cea care ajută la pierderea în greutate – nu lămâia.

Într-un studiu, șoarecilor care au urmat o dietă de îngrășare li s-au administrat polifenoli de lămâie extrași din coajă. Aceștia au luat mai puțină greutate și grăsime corporală decât alți șoareci.

Previne apariția pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi sunt mici bulgări care se formează atunci când produsele reziduale se cristalizează și se acumulează în rinichi.

Acestea sunt destul de frecvente, iar persoanele care le au adesea le au în mod repetat.

Citește și: Șnițel parizian de pui.Rețetă fără pesmet

Acidul citric poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi prin creșterea volumului de urină și prin creșterea pH-ului urinei, creând un mediu mai puțin favorabil pentru formarea pietrelor la rinichi.

Doar 125 ml de suc de lămâie pe zi poate furniza suficient acid citric pentru a ajuta la prevenirea formării pietrelor la persoanele care le-au avut deja.

Unele studii au constatat, de asemenea, că limonada a prevenit în mod eficient apariția pietrelor la rinichi, dar rezultatele au fost amestecate. Alte studii nu au arătat niciun efect.

Protejează împotriva anemiei

Anemia prin deficiență de fier este destul de frecventă. Aceasta apare atunci când nu obținem suficient fier din alimentele pe care le consumi.

Citește și: Rețetă de zacuscă de ghebe

Lămâile conțin ceva fier, dar ele previn anemia în principal prin îmbunătățirea absorbției fierului din alimentele vegetale.

Dulceața de lămâie

  • 1 kg de lămâi bio fără ceară
  • 2 kg de zahăr granulat

Răcește o farfurie în congelator, pregătită pentru a verifica punctul de gelificare al dulceții tale Spală lămâile și îndepărtează codița de sus, care ar fi fost atașat de tulpină. 

Mod de preparare

Pune lămâile într-o cratiță mare cu 2,5 litri de apă. Se aduce la fierbere, apoi se acoperă cratița și se lasă să fiarbă la foc mic timp de 2 ore și jumătate sau până când coaja lămâilor devine fragedă și fragedă și poate fi străpunsă ușor cu o furculiță.

Când lămâile sunt suficient de reci pentru a fi manevrate, scoate-le din cratiță. Măsoară lichidul de gătit – vei avea nevoie de 1,5 litri în total. Dacă nu ai chiar atât, completează diferența cu apă. Dacă ai prea mult lichid, adu la fierbere și redu la cantitatea necesară.

Citeste si: Cireșele îngrașă sau nu? Nutriționistul Mihaela Bilic spune adevărul

Taie lămâile în două și îndepărtează sâmburii – rezervă sâmburii și orice suc de lămâie care se scurge în timpul procesului. Taie coaja și pulpa de lămâie în fâșii, groase sau subțiri, după cum vrei.

Pune toate acestea, inclusiv orice suc, înapoi în tigaie. Pune sâmburii într-o bucată mică de muselină și leagă-i cu sfoară. 

Adaugă săculețul în tigaie, deoarece sâmburii vor ajuta la procesul de întărire a dulceții.

Adaugă zahărul și adu-l la fierbere, amestecând până când se dizolvă complet. Fierbe rapid timp de aproximativ 20 de minute, până când se atinge punctul de închegare. 

Testează consistența lăsând să cadă puțină dulceață pe farfuria răcită, apoi lăsând-o să se răcească timp de 1 minute. Apasă apoi cu degetul pe ea. Dacă dulceața se încrețește, înseamnă că s-a atins punctul de întărire; dacă nu, continuă să fierbi și verifică din nou peste câteva minute.

Topul fructelor care conțin mult zahăr. La ce riscuri te expui dacă le consumi în exces

Lasă să se răcească timp de 10-15 minute (acest lucru va împiedica fărâmele de lămâie să se scufunde pe fundul borcanelor), scoate punga de muselină, apoi amestecă ușor într-o singură direcție pentru a dispersa orice spumă (mici bule de aer de la suprafață). Toarnă dulceața în borcane sterilizate la cald și sigilează-le imediat.

Folosește dulceața la prăjituri, pe croasante, pâine prăjită, torturi sau orice altceva dorești. O poți folosi ca bază pentru sosuri pe care să le pui alături de carne sau chiar pentru a unge aripioarele când le pui pe grătar. Poți adăuga fulgi de chilli pentru o dulceață acrișoară, dulce și puțin picantă, ideală pentru burgeri.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton