Dulceață de mure

.

Dacă nu ai mâncat până acum dulceață de mure, ar trebui să încerci. Este una dintre cele mai bune dulcețuri pe care le poți face și mânca, iar asta pentru că murele au o aromă deosebită, foarte puternică, puțin amăruie și dulce în același timp. Dulceața de mure este ideală pentru încorporat în cheesecake-uri, prăjituri, torturi sau deserturi precum griș cu lapte ori budincă de orez cu lapte. 

Despre mure


Murele oferă multe beneficii pentru sănătate. Sunt pline de vitamine și minerale precum C, K și mangan, bogate în fibre și pot stimula sănătatea creierului.

Dulceață de cireșe. Cea mai simplă rețetă

Murele sunt un element de bază al verii. Dar beneficiile acestor fructe de pădure merg mult dincolo de gustul lor delicios. Murele au, de asemenea, beneficii impresionante pentru sănătate.

Beneficiile murelor

Sunt pline de vitamina C

 Doar o ceașcă de mure crude are 30,2 miligrame de vitamina C. Aceasta este jumătate din valoarea zilnică recomandată. Vitamina C este parte integrantă a formării colagenului în oase, țesut conjunctiv și vase de sânge.


Sunt bogate în fibre

Cei mai mulți oameni nu consumă suficiente fibre în dieta lor. Aceasta este o problemă: o dietă săracă în fibre a fost legată de probleme digestive precum balonare, constipație și dureri de stomac. Și, potrivit unui studiu, faptul că nu primești suficiente fibre poate crește riscul de boli de inimă.

Sursă excelentă de vitamina K

Vitamina K este motivul pentru care nu sângerezi abundent atunci când te tai: Îți ajută sângele să se coaguleze. Vitamina K joacă, de asemenea, un rol în metabolismul osos.

Citeste si: Cireșele îngrașă sau nu? Nutriționistul Mihaela Bilic spune adevărul

 Deficitul de vitamina K poate duce la subțierea oaselor și la fracturi osoase. Poate provoca vânătăi ușoare, sângerări menstruale abundente și sânge în scaun sau în urină.

O singură cană de mure crude furnizează aproape 29 micrograme peste o treime din valoarea zilnică recomandată – de vitamina K.

Bogate în mangan

Nu auzi la fel de mult despre mangan ca despre alte minerale, dar este vital pentru dezvoltarea sănătoasă a oaselor și pentru un sistem imunitar sănătos. De asemenea, ajută organismul tău să metabolizeze carbohidrații, aminoacizii și colesterolul.


Ca și vitamina C, manganul joacă un rol cheie în formarea colagenului. Enzima care ajută manganul să formeze colagen, prolidaza, ajută, de asemenea, la vindecarea corectă a rănilor.

Manganul poate ajuta la prevenirea osteoporozei, la gestionarea nivelului de zahăr din sânge și la reducerea crizelor de epilepsie.

Poate stimula sănătatea creierului

Consumul de fructe de pădure, cum ar fi murele, poate îmbunătăți sănătatea creierului și poate ajuta la prevenirea pierderii memoriei cauzate de îmbătrânire.


Topul fructelor care conțin mult zahăr. La ce riscuri te expui dacă le consumi în exces

Un studiu a concluzionat că antioxidanții din fructele de pădure ajută la combaterea radicalilor liberi și modifică modul în care comunică neuronii creierului. Acest lucru poate ajuta la reducerea inflamației creierului, care poate duce la probleme cognitive și motorii comune cu îmbătrânirea.

Ajută la susținerea sănătății orale

Este posibil să vrei să adaugi murele la regimul tău dentar zilnic. Un studi a constatat că extractul de mure are abilități antibacteriene și antiinflamatorii împotriva unor tipuri de bacterii care provoacă boli orale.


Dulceața de mure

  • 1,8 kg de mure
  • 1 ½kg zahăr
  • sucul de la 1 lămâie cu tot cu sâmburi
  • 1 linguriță de unt

Mod de preparare dulceață de mure

Cu o seară înainte de a face dulceața, pune murele și zahărul într-un castron foarte mare, apoi acoperă și lasă-le deoparte la temperatura camerei. 

Acest lucru ajută zahărul să înceapă să se dizolve, astfel încât să nu riști să gătești prea mult fructele atunci când începi efectiv să faci dulceața. 

În dimineața următoare, amestecă totul rapid, apoi pune din nou deoparte până când ești gata să începi să faci dulceața.


Prăjitură cu caise și iaurt. Cea mai simplă rețetă

Înainte de a începe, pune o farfurie mică în congelator. Ia o cratiță cu fundul lat (cu cât este mai largă și mai deschisă cratița, cu atât mai repede va fi gata dulceața) și pune murele în ea, răzuind toate sucurile și orice zahăr nedizolvat. 

Încorporează sucul de lămâie, apoi adună toți sâmburii și pune-i într-un infuzator de ceai într-o bucată de muselină înainte de a-i adăuga în cratiță (gătirea sâmburilor împreună cu fructele extrage pectina pe care o conțin, ajutând dulceața să se întărească).


Pune murele la foc mic până când tot zahărul se dizolvă complet, apoi adu la fierbere și fierbe timp de 5 minute. 

Oprește focul și pune cu o lingură puțină dulceață fierbinte pe farfuria răcită. După ce s-a răcit, împinge-o cu degetul. Dacă se încrețește puțin, este gata și a atins punctul de coacere.

Rețetă de cobbler cu caise

Dacă este prea lichidă pentru a se încreți, pune din nou cratița pe foc și fierbe-o în etape de 2 sau 3 minute, îndepărtând cratița de pe foc de fiecare dată când verifici farfuria, până când gemul se încrețește.


Se îndepărtează excesul de spumă, apoi se adaugă, dacă se dorește, bucata de unt – aceasta va ajuta la dizolvarea spumei rămase. Lasă dulceața timp de 15 minute înainte de a o pune în borcane sterilizate – acest lucru permite fructelor să se așeze, astfel încât să nu se scufunde pe fund.

Citește și: Rețetă de tartă cu căpșuni.Cel mai gustos desert

Dulceața se va păstra într-un loc răcoros și întunecat timp de cel puțin 6 luni. După deschidere, păstrează borcanele la frigider.

Sursa foto: Shutterstock.com