Dulceață de portocale

 Lupescu Anca
.

Dacă nu ai mâncat niciodată dulceață de portocale, trebuie să încerci această rețetă. Portocalele sunt foarte aromate și se folosesc într-o mulțime de rețete de prăjituri pentru aroma lor deosebită. De altfel, citricele sunt foarte sănătoase. Dulceața de portocale are aromă ușor amăruie, dulce și un miros de care te vei îndrăgosti. O poți consuma ca atare, pe pâine sau croisante ori în diferite prăjituri.

Despre portocale și beneficiile sale

Citricele dulci și viu colorate aduc o explozie de soare în zilele de iarnă. Dar citricele nu sunt doar gustoase și frumoase – ele sunt, de asemenea, bune pentru sănătate. Reține că pentru a beneficia de toate aspectele pozitive ale portocalelor, ar trebui să le consumi ca atare, într-o dietă echilibrată.

Fructe și legume bogate în vitamina C

Această clasă de fructe include lămâile, limetele, portocalele și grapefruitul, precum și mulți alți hibrizi și soiuri.

Au o grămadă de beneficii pentru sănătate, de la stimularea imunității până la combaterea cancerului.

Ce sunt citricele?

Citricele cresc pe arbori și arbuști cu flori. Acestea se caracterizează printr-o coajă coroiată și un miez alb care încorporează segmente suculente.

Sunt originare din Australia, Noua Guinee, Noua Caledonie și, posibil, din Asia de Sud-Est.

În prezent, sunt cultivate în climatele tropicale și subtropicale din întreaga lume. Principalele centre de producție includ Spania, Brazilia, China, SUA, Mexic și India.

Interesant este că aproape o treime din toate citricele sunt folosite pentru a face suc.

Poți găsi toate tipurile de citrice pe tot parcursul anului. Sezonul de vârf pentru portocale și grapefruit în emisfera nordică este între jumătatea lunii decembrie și aprilie.

Beneficiile portocalelor

Sunt bogate în vitamine și compuși vegetali

Citricele sunt o sursă excelentă de vitamina C, un nutrient care întărește sistemul imunitar și îți menține pielea netedă și elastică.

Rețetă de cozonac fără gluten cu portocale. E savuros!

De fapt, doar o portocală medie are toată vitamina C de care ai nevoie într-o zi.

Citricele au, de asemenea, cantități bune de alte vitamine și minerale de care organismul tău are nevoie pentru a funcționa corect, inclusiv vitaminele B, potasiu, fosfor, magneziu și cupru.

În plus, acestea sunt bogate în compuși vegetali care au diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv efecte antiinflamatorii și antioxidante.

Acești compuși includ peste 60 de varietăți de flavonoide, carotenoide și uleiuri esențiale, iar aceștia sunt responsabili pentru multe dintre beneficiile pentru sănătate ale citricelor.

Sunt o sursă bună de fibre

Citricele sunt o sursă bună de fibre. O singură portocală conține patru grame de fibre.

Pentru a pune acest lucru în perspectivă, se recomandă să consumi 14 grame de fibre pentru fiecare 1.000 de calorii pe care le consumi.

Fibrele au mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea sănătății digestive și ajutarea pierderii în greutate.

Portocalele sunt deosebit de bogate în fibre solubile, tipul de fibre care ajută la scăderea nivelului de colesterol.

Prăjitură cu mălai și portocale. Rețetă ușor de preparat

În comparație cu alte fructe și legume, citricele sunt unice prin faptul că au un raport mai mare între fibrele solubile și cele insolubile.

Citricele sunt sărace în calorii

Dacă îți urmărești consumul de calorii, citricele sunt o alegere bună.

Sunt sărace în calorii, dar conținutul lor de apă și fibre te ajută să te saturi.

Iată câte calorii conțin principalele tipuri de citrice:

  • 1 clementină mică: 35
  • 1 portocală medie: 62
  • 1/2 grapefruit roz: 52
  • 1/2 grapefruit alb: 39
  • Sucul de la 1 lămâie: 12

Mai mult, un studiu din 2015 care a analizat obiceiurile alimentare și greutatea oamenilor pe parcursul a 24 de ani a constatat că consumul de citrice a fost legat de pierderea în greutate.

Acestea pot reduce riscul de apariție a pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi sunt cristale minerale dureroase. Acestea se pot forma atunci când urina este foarte concentrată sau când aveți cantități mai mari decât în mod normal de minerale care formează pietre în urină.

Un tip de piatră la rinichi este cauzat de niveluri scăzute de citrat în urină.

Multe fructe și legume, în special citricele, pot crește nivelul de citrat din urină, scăzând riscul de apariție a pietrelor la rinichi.

Consumul de sucuri de citrice și consumul acestor fructe poate oferi o alternativă naturală la suplimentele de citrat de potasiu.

Rețetă de clătite cu brânză dulce la cuptor

Ține minte că toate aceste beneficii sunt valabile doar dacă vei consuma citricele ca atare. Chiar și așa, portocalele sunt atât de delicioase încât vei dori să le folosești și în feluri mai puțin sănătoase. Da la gemuri și dulcețuri, la un compot dulce și acrișor sau la un chec delicios plin de portocale. Ți-am pregătit o rețetă de dulceața de portocale pe care vei dori să o încerci cât mai curând.

Dulceață de portocală 

  • 1,3 kg de portocale 
  • 2 lămâi, doar sucul
  • 2,6 kg de zahăr granulat 

Pune portocalele întregi și sucul de lămâie într-o cratiță mare și acoperă cu 2 litri de apă – dacă nu acoperă fructele, folosește o cratiță mai mică. 

Dacă este necesar, pune peste portocale o farfurie termorezistentă pentru a le menține scufundate. Se aduc la fierbere, se acoperă și se lasă să fiarbă foarte ușor timp de aproximativ 2 ore sau până când coaja poate fi ușor străpunsă cu o furculiță.

Citește și: Șnițel parizian de pui.Rețetă fără pesmet

Se încălzește jumătate din zahăr într-un vas termorezistent la cel mai mic nivel al cuptorului. Toarnă apa de la portocale într-un vas și răstoarnă portocalele într-un bol. Pune înapoi lichidul în cratiță. 

Lasă portocalele să se răcească până când sunt ușor de manevrat, apoi taie-le în două. Scoate toți sâmburii și miezul și pune bucățile de portocale la lichidul de mai devreme. 

Se aduce la fierbere timp de 6 minute, apoi se strecoară acest lichid printr-o sită într-un castron și se presează bucățile de pulpă de portocală cu o lingură de lemn – este bogată în pectină, astfel că dă dulceței o textură potrivită.

Toarnă jumătate din acest lichid într-o cratiță mică. Taie coaja, cu un cuțit ascuțit, în bucăți fine. Adaugă jumătate din coajă în lichidul de mai devreme împreună cu zahărul cald de la cuptor. 

Se amestecă la foc mic până când tot zahărul s-a dizolvat, timp de aproximativ 10 minute, apoi se aduce la fierbere și se fierbe rapid timp de 15- 25 de minute, până când se atinge punctul de întărire.

Citește și: Rețetă de prune murate 

Se ia cratița de pe foc și se ia spuma de la suprafață. (Pentru a dizolva excesul de spumă, aruncă la suprafață o bucată mică de unt și amestecă ușor). Lasă dulceața să stea în cratiță timp de 20 de minute pentru a se răci puțin și pentru a permite cojilor să se așeze; apoi pune-o în borcane sterilizate, sigilează și etichetează.

Păstreaz-o la loc răcoros și uscat timp de până la 6 luni.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton