Dulceață de smochine

 Lupescu Anca
.

Dacă nu ai auzit de dulceață de smochine până acum, ar fi cazul să o prepari, pentru că nu știi ce pierzi. Această dulceață este cu siguranță una dintre cele mai speciale. Iată cum să o faci, pas cu pas.

Despre smochine

Smochinele sunt un fruct unic care seamănă cu o lacrimă. Sunt cam de mărimea degetului mare, sunt pline de sute de semințe mici și au o coajă comestibilă de culoare mov sau verde. Pulpa fructului este roz și are un gust ușor, dulce. Denumirea științifică a smochinului este Ficus carica.

Smochinele – și frunzele lor – sunt pline de nutrienți și oferă o varietate de beneficii potențiale pentru sănătate. 

Rețetă de cobbler cu caise

Ele pot promova o digestie sănătoasă, pot scădea riscul de boli de inimă și te pot ajuta să gestionezi nivelul de zahăr din sânge.

Nutriția smochinelor

Smochinele proaspete sunt bogate în substanțe nutritive, fiind în același timp relativ sărace în calorii, ceea ce le face să fie un adaos excelent la o dietă sănătoasă.

O smochină proaspătă mică (40 de grame) conține:

  • Calorii: 30
  • Proteine: 0 grame
  • Grăsimi: 0 grame
  • Carbohidrați: 8 grame
  • Fibre: 1 gram
  • Cupru: 3% din valoarea zilnică (VZ)
  • Magneziu: 2% din VZ
  • Potasiu: 2% din VZ
  • Riboflavină: 2% din VZ
  • Tiamină: 2% din VZ
  • Vitamina B6: 3% din VZ
  • Vitamina K: 2% din VZ

Smochinele proaspete conțin câteva calorii din zahărul natural, dar consumul câtorva smochine este o gustare rezonabilă, cu puține calorii sau o completare la o masă.

Prăjitură cu caise și iaurt. Cea mai simplă rețetă

Pe de altă parte, smochinele uscate au un conținut ridicat de zahăr și sunt bogate în calorii, deoarece zahărul se concentrează atunci când fructele sunt uscate.

Beneficiile smochinelor

De asemenea, smochinele conțin cantități mici dintr-o mare varietate de nutrienți, dar sunt deosebit de bogate în cupru și vitamina B6.

Cuprul este un mineral vital care este implicat în mai multe procese corporale, inclusiv metabolismul și producția de energie, precum și în formarea celulelor sanguine, a țesuturilor conjunctive și a neurotransmițătorilor.

Vitamina B6 este o vitamină cheie necesară pentru a ajuta organismul să descompună proteinele alimentare și să creeze noi proteine. De asemenea, joacă un rol important în sănătatea creierului.

Smochinele au multe beneficii potențiale, inclusiv promovarea sănătății digestive și cardiace, alături de faptul că pot ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge.

Promovează sănătatea digestivă

Smochinele au fost folosite de mult timp ca remediu de casă sau ca tratament alternativ pentru probleme digestive precum constipația.

Topul fructelor care conțin mult zahăr. La ce riscuri te expui dacă le consumi în exces

Acestea conțin fibre, care pot ajuta la promovarea sănătății digestive prin înmuierea și adăugarea de volum la scaune, diminuând constipația și servind ca prebiotic – sau sursă de hrană pentru bacteriile sănătoase care vă populează intestinul.

Poate îmbunătăți sănătatea vasculară și cardiacă

Smochinele pot îmbunătăți tensiunea arterială și nivelul grăsimilor din sânge, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea sănătății vasculare și la scăderea riscului de boli de inimă.

Dulceață de smochine

  • 1 kilogram de smochine verzi sau mov, curățate de tulpină și tăiate în bucăți
  • 400 g zahăr
  • Coaja de la 1 portocală mare 
  • Sucul și coaja de la 1 lămâie

Într-o cratiță mare se amestecă bucățile de smochine cu zahărul și se lasă să stea, amestecând ocazional, timp de aproximativ 15 minute, până când zahărul este dizolvat în mare parte și smochinele sunt suculente.

Se adaugă sucul de lămâie și apa și se aduce la fierbere, amestecând până când zahărul este complet dizolvat. 

Fierbe dulceața de smochine la foc moderat, amestecând din când în când, până când fructele sunt moi și lichidul se scurge de pe marginea unei linguri în picături groase și grele, aproximativ 20 de minute.

Pune dulceața cu lingura în trei borcane, lăsând un spațiu de 1-2 cm în partea de sus. Închide borcanele și lăsă-le să se răcească la temperatura camerei. 

Depozitează gemul în frigider timp de până la 3 luni.

Lucruri interesante despre smochine

Smochinele nu au flori pe ramuri. Floarea se află în interiorul fructului! Multe flori minuscule produc semințele comestibile crocante care dau smochinelor textura lor unică.

Citeste si: Cireșele îngrașă sau nu? Nutriționistul Mihaela Bilic spune adevărul

Smochinele sunt recoltate în conformitate cu ceasul naturii, complet coapte și parțial uscate în copac.

Smochinele ajută în mod natural la reținerea umidității în produsele de patiserie, menținându-le mai proaspete.

Piureul de smochine poate fi folosit pentru a înlocui grăsimea în produsele de patiserie.

În California se cultivă multe soiuri de smochine, dar cele două cele mai comune sunt Golden, de culoare chihlimbarie, cu un ușor gust de nucă, și Mission, de culoare violet închis, dulce.

Mulți cred că smochinele au fost de fapt fructul din Grădina Edenului cu Adam și Eva, și nu merele.

Primii atleți olimpici foloseau smochinele ca aliment de antrenament. De asemenea, smochinele erau oferite ca lauri câștigătorilor, devenind prima „medalie” olimpică.

Pe vremea romanilor, smochinele erau considerate a fi reparatoare. Se credea că ele măresc forța tinerilor, că îi mențin pe cei în vârstă într-o stare de sănătate mai bună și că îi fac să pară mai tineri, cu mai puține riduri.

Dulceață de cireșe. Cea mai simplă rețetă

Smochinul este un simbol al abundenței, al fertilității.

Consumul unei jumătăți de cană de smochine are la fel de mult calciu ca și consumul unei jumătăți de cană de lapte.

Smochinele au mai multe fibre decât prunele uscate și mai mult potasiu decât bananele.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton