Dulceață de zmeură

 Lupescu Anca
.

Dacă vrei să faci dulceața de zmeură, aceasta este cea mai simplă și delicioasă rețetă. Zmeura este foarte sănătoasă, iar în ducleață are un gust acrișor, care se potrivește de minune cu gustul dulce dat de zahăr. Poți folosi dulceața de zmeură la prăjituri, cornuri cu gem, gogoși sau simplă, pe o felie de pâine cu unt pentru o dimineață perfectă.

Despre zmeură

Zmeura este originară din Europa și din nordul Asiei și este cultivată în zonele temperate din întreaga lume. Aceste fructe de pădure dulci și acrișoare au un termen de valabilitate scurt și sunt recoltate doar în lunile de vară și toamnă. Din aceste motive, zmeura se consumă cel mai bine la scurt timp după cumpărare.

Dulceață de cireșe. Cea mai simplă rețetă

Zmeura are mulți nutrienți, în ciuda faptului că este săracă în calorii.

120 de grame de zmeură conține: 

  • Calorii: 64
  • Carbohidrați: 14,7 grame
  • Fibre: 8 grame
  • Proteine: 1,5 grame
  • Grăsimi: 0.8 grame
  • Vitamina C: 54% din doza zilnică de referință
  • Mangan: 41% din DZR
  • Vitamina K: 12% din doza zilnică zilnică recomandată
  • Vitamina E: 5% din doza zilnică zilnică
  • Vitaminele B: 4-6% din doza zilnică recomandată
  • Fier: 5% din doza zilnică recomandată
  • Magneziu: 7 % din doza zilnică zilnică recomandată
  • Fosfor: 4 % din DZR
  • Potasiu: 5% din DZE
  • Cupru: 6% din doza zilnică zilnică de sodiu

Zmeura este o sursă excelentă de fibre, având 8 grame pe porție de 120 grame, adică 32% și 21% din DZR pentru femei și, respectiv, bărbați.

Acestea furnizează mai mult de jumătate din IDR pentru vitamina C, un nutrient solubil în apă, esențial pentru funcția imunitară și absorbția fierului.

Beneficiile zmeurei

Zmeura conține, de asemenea, cantități mici de vitamina A, tiamină, riboflavină, vitamina B6, calciu și zinc.

Antioxidanții puternici pot reduce riscul de îmbolnăvire. Antioxidanții sunt compuși vegetali care ajută celulele să lupte și să se refacă în urma stresului oxidativ.

Citeste si: Cireșele îngrașă sau nu? Nutriționistul Mihaela Bilic spune adevărul

Stresul oxidativ este legat de un risc mai mare de cancer, diabet, boli de inimă și alte boli.

Zmeura este bogată în mai mulți compuși antioxidanți puternici, inclusiv vitamina C, quercetină și acid elagic.

În comparație cu alte fructe de pădure, zmeura are un conținut de antioxidanți similar cu cel al căpșunilor, dar doar jumătate din cel al murelor și un sfert din cel al afinelor.

Conținutul ridicat de fibre și taninuri poate fi benefic pentru controlul zahărului din sânge.

Zmeura are un conținut scăzut de carbohidrați și un conținut ridicat de fibre, ceea ce o face o alegere inteligentă pentru oricine își urmărește carbohidrații.

120 de grame de zmeură are 14,7 grame de carbohidrați și 8 grame de fibre, ceea ce înseamnă că acestea au doar 6,7 grame de carbohidrați digerabili net pe porție.

De asemenea, este puțin probabil ca zmeura să crească nivelul de zahăr din sânge.

Indicele glicemic (IG) este o măsură a rapidității cu care un anumit aliment crește glicemia. Deși IG pentru zmeură nu a fost determinat, majoritatea fructelor de pădure se încadrează în categoria celor cu indice glicemic scăzut.

În plus, studiile arată că zmeura poate reduce glicemia și poate îmbunătăți rezistența la insulină.

În plus, zmeura este bogată în taninuri, care blochează alfa-amilaza, o enzimă digestivă necesară pentru descompunerea amidonului.

Prin blocarea alfa-amilazei, zmeura poate reduce numărul de carbohidrați absorbiți după o masă, ceea ce diminuează impactul asupra glicemiei.

Dulceață de zmeură

Ingrediente

  • 1 kg de zmeură
  • sucul de la 1 lămâie
  • 1kg zahăr

Înainte de a începe, sterilizează borcanele și pune o farfurie în congelator pentru a verifica dulceața. Pune jumătate din zmeură într-o cratiță și adaugă sucul de lămâie. 

Topul fructelor care conțin mult zahăr. La ce riscuri te expui dacă le consumi în exces

Zdrobește boabele până se transformă în pulpă apoi lasă-le să se gătească timp de 5 minute. Aruncă boabele fierte într-o sită deasupra unui bol, apoi, după ce s-a scurs tot sucul, trece cu fermitate pulpa prin sită cu o lingură de lemn până când rămân doar semințele.

Pune înapoi în cratiță sucul și pulpa în oală și adaugă zahărul. Încălzește ușor, apoi adaugă restul de zmeură întreagă. Adu la punctul de fierbere, apoi fierbe rapid timp de 5 minute. 

Se ia de pe foc și se puneă puțină dulceață pe farfuria răcită. Acum treci degetul prin ea – ar trebui să se încrețească și să arate ca un gem. Dacă nu, fierbe timp de 2 minute, apoi testează din nou.

Partea de sus a gemului poate arăta ca și cum ar avea sedimente pe el, dar dacă îl amesteci bine pe măsură ce se răcește, o mică parte din acestea dispar. Se toarnă în borcane și se sigilează. Se va păstra nedeschisă timp de un an, deși culoarea frumoasă și strălucitoare se va întuneca puțin. Odată deschis, păstrează-l la frigider.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton