Hummus de casă. Rețetă de post delicioasă

.

Hummus este un preparat de proveniență orientală, foarte îndrăgit și la noi. Rețeta de humus de cas[ este una simplă, dar foarte gustoasă și sățioasă. Hummus se face după o reţetă orientală, foarte bună și pentru zilele de post, dar și pentru oricând vrei să mănânci ceva gustos și hrănitor. 

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

În mod tradițional, hummus se face din piure de năut, pastă de susan, ulei de măsline, suc de lămâie, sare și condimente precum usturoi și, uneori, chimion.


Hummusul este simplu de preparat, iar, dacă vrei să reduci și mai mult timpul de preparare, poți opta pentru năut la conservă, care are același gust ca și cel proaspăt fiert. Hummusul este ideal pentru post.

Cum se face hummus de post

  • 500 g năut
  • sucul a 2 lămâi
  • 100 ml ulei
  • 2 linguri pastă de susan
  • 4 căţei de usturoi
  • 1 crenguta pătrunjel

Cu o seara înainte de preparare, se pune nautul în apa rece. A doua zi se scurge si se pune la fiert, iar când boabele s-au înmuiat, se scurg si se mixează.


Se adaugă pasta de susan.

Citește și: Cine este Rodica Budurcă de la Burlacul. Are propria afacere la 24 de ani

Citește și: Cine este Iulia Cazacu de la Burlacul. I-a oferit un cadou lui Andi

Citește și: Cine este Larisa Munteanu de la Burlacul. Are iubit, dar a încercat să-l sărute pe Andi

Se adauga sucul de lamâie si uleiul în timp ce se continua mixarea, apoi usturoiul pisat.

Se scoate pasta într-un bol sau o farfurie, i se fac câteva sanţuri la suprafaţa si se pune puţin ulei de măsline, simplu sau aromatizat. Se aduce la masa cu pătrunjel si, eventual, lamâie.

Gustos și ușor de preparat, hummusul trebuie însă consumat cu prudență. Asta pentru că 100 de grame de hummus au aproximativ 420 de calorii. Chiar și așa, năutul, ingredientul principal din hummus are nenumărate beneficii pentru sănătate și este o sursă de proteină vegetală excelentă.

Năutul este un aliment sănătos, care ajută la combaterea anumitor boli cardiovasculare sau de digestie dacă este introdus în dietîn mod frecvent, mai ales în combinație cu legume.  În plus, usturoiul și uleiul de măsline, condimentele care dau hummusului un gust minunat, fac de asemenea parte din dieta mediteraneană, devenită celebră tocmai pentru beneficiile dovedite asupra sănătății.


Așadar, hummusul reprezintă o sursă bogată de acizi grași esențiali omega-3, care ajută la protecția sistemului cardiac, și de nutrienți proveniți din năut și sosul tahini. În plus, hummusul conține: Fier , Vitamina B6, Mangan, Cupru, Acid folic, Aminoacizi.


Aminoacizii formați din trioul triptofan, fenilalanină și tirosina, cei care se găsesc și în hummus, sunt substanțe care au un efect pozitiv asupra somnului și a stării de spirit generale. Dincolo de asta, fibrele din năut ajută în procesul de digestie și la reglarea nivelului de lipide din sânge.