Idei de cină romantică de Valentine's Day. Cele mai delicioase rețete cu care să-ți surprinzi partenerul

 Lupescu Anca
.

Fie că sărbătoriți Valentine’s Day pentru prima sau a zecea oară alături de partenerul de viață, probabil că te-ai gândit deja la câteva idei pentru cina de Ziua Îndrăgostiților. Aceste rețete sunt perfecte pentru a încheia seara într-o notă delicioasă sau pot servi drept seara voastră de întâlnire – să gătiți împreună este un mod super distractiv de a vă petrece timpul.

Idei de cină romantică de Valentine’s Day. Cele mai delicioase rețete cu care să-ți surprinzi partenerul

O cină bună de Ziua Îndrăgostiților trebuie să delicioasă și romantică, iar asta va însemna altceva pentru fiecare cuplu. 

Valentine’s Day este întotdeauna o scuză bună pentru a găti o friptură, dacă sunteți fani vită, dar pastele sau fructele de mare sunt, de asemenea, idei excelente. Sau optează pentru o cină surf și turf care să le încorporeze pe toate. De asemenea, poți adăuga afrodisiace în meniu, dar orice ai alege, nu uita de desert!

Mini tarte cu gem

  • 250 g de făină simplă
  • 125g de unt, răcit și tăiat în cubulețe
  • 1 ou mediu
  • 1 păstaie de vanilie, cu semințele răzuite (opțional)
  • 100g gem de fructe sau marmeladă

Pune făina, untul și un vârf de cuțit de sare într-un castron și freacă-le împreună cu vârful degetelor (sau poți pune aceste ingrediente într-un robot de bucătărie, dacă ai unul). Când amestecul arată și se simte ca pesmetul proaspăt, adaugă oul și semințele de vanilie.

Citeşte şi: Alimentele care scad pofta de mâncare

Adaugă o lingură de apă rece, apoi începe să aduni aluatul într-o singură bucată cu mâinile – încearcă să nu-l frămânți prea mult. 

Adaugă încă o lingură de apă dacă nu se adună, dar încearcă să nu adaugi mai mult de atât. Înfășoară-l în folie alimentară și pune-l la frigider timp de 30 de minute.

Încălzește cuptorul la 200 de grade. Unge cu unt o formă de brioșe cu 12 găuri, apoi presară suprafața de lucru cu făină. Desfă și întinde aluatul de patiserie răcit astfel încât să aibă grosimea unei monede, apoi folosește un tăietor canelat pentru a tăia 12 cercuri, suficient de mari pentru a umple găurile din formă. Pune 1-2 lingurițe de umplutură aleasă în fiecare și, dacă apoi, taie inimioare din aluatul de patiserie și pune-le deasupra.

Coace la cuptor timp de 15-18 minute sau până când sunt aurii și umplutura începe să bolborosească puțin. Lasă să se răcească în formă câteva minute, apoi transferă cu grijă pe un grătar de sârmă pentru a se răci complet.

Friptura de miel la cuptor cu cartofi și măsline verzi

  • Coaste de miel
  • 25 g de unt
  • 1 ceapă, tăiată mărunt
  • 1 cățel de usturoi, zdrobit
  • 1 anșoa, zdrobită
  • Rozmarin
  • 500 g de cartofi noi tăiați felii
  • 10 măsline verzi fără sâmburi, tocate mărunt
  • 100 ml de supă clară de pui

Se încălzește cuptorul la 210 grade. Se condimentează generos mielul pe toată suprafața și se încălzește untul într-o tigaie mare, rezistentă la cuptor, la foc mediu. Se rumenește mielul peste tot timp de 10-15 minute, în special pe partea grasă. Se scoate și se pune deoparte pe o farfurie.

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Pune din nou tigaia pe foc și prăjește ceapa timp de 5-7 minute până se înmoaie, apoi adaugă usturoiul, anșoa și rozmarinul și mai prăjește timp de 2 minute. Așează cu grijă cartofii în tigaie cu măslinele, asezonează, întoarce-i astfel încât să fie complet acoperiți de amestec, apoi întinde-i într-un strat uniform. Se toarnă deasupra supa, apoi se bagă la cuptor timp de 30 de minute, până când cartofii încep să devină crocanți pe margini.

Așeaază mielul deasupra cartofilor, cu partea cu grăsime în sus. Pune din nou tava la cuptor timp de 20 de minute pentru un miel în sânge, 25 min pentru un miel roz, dar bine copt, și 30 de minute dacă vrei mielul bine făcut. Când mielul este gătit după gustul tău, transferă-l pe un grătar și lasă-l să se odihnească timp de 10 minute. În acest timp, pune din nou cartofii la cuptor pentru a-i face foarte crocanți. Taie mielul în cotlete și servește-le cu cartofi și sosul rămas în tigaie.

Paste carbonara festive

  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 150 g de pancetta grasă
  • 1 cățel de usturoi, zdrobit
  • 200 g de spaghete sau fettuccine
  • 4 gălbenușuri de ou de bună calitate
  • 50 g de parmezan, ras fin
  • câteva picături de ulei de trufe 

Încinge ușor uleiul într-o tigaie mare și puțin adâncă. Prăjește pancetta tocată mărunt și usturoiul timp de 10 minute, sau până când toată grăsimea s-a scurs și carnea este aurie și crocantă. Scoate și aruncă usturoiul, apoi oprește focul.

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

Pune o cratiță mare cu apă sărată la fierbere și fierbe pastele până când sunt al dente. Între timp, bate 2 gălbenușuri de ou într-un castron mic cu un vârf de cuțit de sare.

Cu ajutorul cleștilor de bucătărie, ridică pastele din apă în tigaia cu pastă, împreună cu orice apă care se scurge. Folosește o lingură de lemn pentru a le amesteca în grăsimea topită din tigaia în care ai gătit pancetta. 

Dacă tigaia pare uscată, adaugă o mică lingură de apă de la paste și amestecă. Continuă să adaugi până când vedeți puțină apă pentru paste pe fundul tigăii.

Oprește focul la paste și lucrând rapid, răstoarnă gălbenușurile bătute peste paste, apoi amestecă energic. Clătește bolul cu gălbenușuri cu încă puțină apă de la paste și toarn-o și pe aceea peste paste.

Adaugă cea mai mare parte din parmezan și amestecă din nou. Dacă în orice moment devin cleioase sau încep să se lipească, mai toarnă puțină apă. Dacă ai adăugat prea multă, amestecă pastele la foc mic pentru câteva momente. Ținta este obținerea unui sos omogen care să aibă consistența unei smântâni de gătit. Asezonează cu piper negru măcinat.

Transferă pastele în farfurii, împrăștie restul de parmezan și stropește-le cu ulei de trufe, chiar înainte de servire.

Tort de ciocolată și rodii

  • 225 g de unt nesărat
  • 250 g de ciocolată neagră (70% cacao)
  • 5 ouă mari
  • 225 g de zahăr brun
  • 85 g de migdale măcinate
  • 50 g de făină
  • Pentru topping
  • 150 ml de smântână de frișcă
  • 100 g de tabletă de ciocolată neagră (70% cacao)
  • 1 lingură de zahăr pudră
  • o mână de semințe de rodie

Tapetează o tavă de 23 cm cu hârtie de copt. Încălzește cuptorul la 180 de grade. Pune untul și ciocolata într-un bol mediu și topește-le ușor împreună, fie deasupra unei cratițe cu apă clocotită, fie în cuptorul cu microunde. Se amestecă până se omogenizează, apoi se lasă deoparte.

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Sparge ouăle într-un castron mare, adaugă zahărul, apoi bate timp de 5-8 minute cu un tel electric până când se obține o cremă groasă, asemănătoare cu o spumă și își dublează volumul.

Toarnă amestecul de ciocolată și încorporează ușor. Nu grăbi acest proces.

Cerne migdalele, făina și ¼ linguriță de sare, apoi încorporează-le până se omogenizează. Toarnă încet aluatul în formă, apoi folosește o spatulă pentru a lua totul din castron și a nivela aluatul în tavă. 

Coace la cuptor pe un raft din mijloc timp de 30-35 de minute, sau până când prăjitura a crescut și s-a întărit deasupra. Se răcește prăjitura în formă pe un grătar.

Pentru topping, adu smântâna pentru frișcă la fierbere. Pune

ciocolata într-un bol cu zahărul pudră, apoi răstoarnă smântâna fierbinte peste ea. Se lasă câteva minute, se amestecă până se omogenizează, apoi se lasă să se răcească și să se îngroașe timp de 10 minute. 

Scoate cu grijă tortul din formă pe o farfurie, apoi întinde glazura deasupra, lăsând-o să se scurgă pe margini. Se lasă să se întărească timp de câteva minute, apoi se împrăștie semințele de rodie și se lasă la rece câteva ore sau se servește imediat.

Somon cu sos de pătrunjel

  • 2 cepe albe mici, tăiate în sferturi
  • 2 cepe roșii, tăiate în sferturi sau în felii mari
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 praz, tăiat în rondele
  • 4 cepe verzi, curățate
  • 2 fileuri de somon (aproximativ 150-200 g fiecare)
  • Pentru dressing
  • 1 anșoa
  • 1 lingură de capere, scurse
  • 2 mâini de frunze de pătrunjel
  • 1 eșalotă, tăiată mărunt
  • 1 lingură de muștar Dijion
  • 1 lingură de oțet de vin roșu
  • 2-3 linguri de ulei de măsline

Încinge cuptorul la 200 de grade. Pentru a face dressingul, zdrobește anșoa și toacă caperele. Împrăștie pătrunjelul și toacă totul împreună până când totul este combinat. Se răstoarnă într-un castron împreună cu șalota tocată mărunt, muștarul, oțetul și uleiul, se amestecă bine și se lasă deoparte.

Pune ceapa tăiată în patru într-o tavă mică de cuptor, stropește-o cu puțin ulei, asezonează și amestecă. Se lasă la cuptor timp de 10 minute, apoi se adaugă și prazul. Mai coace încă 15 minute, până când legumele sunt aurii și moi.

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

Pune ceapa verde în tavă și fileurile de somon deasupra, cu pielea în jos. Asezonează și stropește cu restul de ulei. Coace încă 10 minute. Când somonul este bine făcut, scoate-l din cuptor și toarnă jumătate din dressing peste tot.

Brioșe romantice

  • 150 ml de iaurt
  • 3 ouă, bătute
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 175 g de zahăr pudră auriu
  • 140g de făină
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 100 g de migdale măcinate
  • 175 g de unt nesărat, topit
  • Pentru glazura de ciocolată albă
  • 100 g de ciocolată albă
  • 140g de unt nesărat
  • 140 g de zahăr pudră

Tapetează o formă de brioșe cu 12 găuri cu forme de hârtie și încălzește cuptorul la 190 de grade. Într-un vas amestecă iaurtul, ouăle și extractul de vanilie. Pune ingredientele uscate, plus un vârf de cuțit de sare, într-un castron mare și fă o gaură în mijloc.

Adaugă amestecul de iaurt și untul topit și încorporează rapid cu o spatulă sau o lingură de metal. Pune cu lingura aluat în formele de brioșe (vor fi destul de pline) și coace timp de 18-20 de minute sau până când sunt aurii, au crescut și sunt elastice la atingere. 

Se lasă să se răcească timp de câteva minute, apoi se ridică brioșele din tavă și se pun pe un grătar de sârmă pentru a se răci complet. 

Citește și: Cum poți rămâne însărcinată dacă iei anticoncepționale.5 moduri în care pastilele contraceptive își pierd efectul

Glazura de ciocolată albă: Topește ciocolata în cuptorul cu microunde, la putere mare, timp de 1½ min, amestecând la jumătatea timpului. Se lasă să se răcească. Bate untul și zahărul pudră într-un castron mare până când devine cremos. Încorporează în ciocolată.

Întinde glazura peste prăjituri. O poți face cu o spatulă mică sau cu ajutorul unui poș. Poți pune o panglică subțire în jurul fiecărei brioșe. Poți decora deasupra cu inimioare roșii sau roz pe care le poți găsi în comerț.

Cocktail roz

  • 150 ml suc de merișoare
  • 1 linguriță de sirop grenadine
  • 50ml vodcă
  • o mână de gheață
  • 1 felie de lămâie verde
  • 4 zmeură
  • prosecco sau vin spumant răcit, pentru completare

Amestecă sucul de merișoare, grenadine și vodca într-un recipient cu gheață sau într-un shaker de cocktailuri. Presară deasupra coaja de lămâie și amestecă cu o lingură sau agită scurt dacă folosești un shaker de cocktail.

Citește și: Pepenele roșu, beneficii și contraindicații.Cine nu are voie să-l consume

Strecoară cocktailul în două pahare de șampanie. Aruncă două fructe de zmeură în fiecare pahar, apoi completează cu prosecco sau vin spumant pentru a servi.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton