Khachapuri-Plăcintă georgiană cu brânză. Este un deliciu

 Sutiu Theodora
.

Khachapuri – rețetă de plăcintă georgiană cu brânză este un preparat specific acestei țări care, cu siguranță vă va cuceri din prima. Se face foarte ușor, este delicioasă și potrivită ca gustare la orice masă a zilei.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!

În Georgia există mai multe feluri de khachapuri. Unul dintre ele, cel pe are umplutura de brânză complet învelită în aluat, ca un calzone, altul fiind rotund, Imeretian. Khachapuri Osetian conține cartofi. Hachapuri adjarian, cel pe care vi-l propun azi, are forma caracteristică de barcă și cu un ou moale la mijloc.

Khachapuri-Plăcintă georgiană cu brânză. Ingrediente

Pentru aluat

270 ml lapte
2 lingurițe drojdie uscată
2 linguri ulei de măsline
400 g făină (specială pentru pâine)
1 linguriță de zahăr
1/2 linguriță de sare

Pentru umplutura de brânză

28 g unt nesărat
16 g făină
183 g lapte dulce rece
1/8 linguriță nucșoară
sare și piper după gust
320 g de brânză: 3 tipuri diferite, la alegere, în proporții egale
4-6 linguri de pastă de măsline

Pentru topping

3-4 gălbenușuri mari
4 linguri unt nesărat
fulgi de chilli pentru presărat deasupra

Citește și: Rețete de mâncare de Halloween

Citește și: Rețete pentru salată bulgărească cu și fără ardei copt

Citește și: Mâncare rapidă de seară

Citește și: Mucenici muntenești și moldovenești

Khachapuri-Plăcintă georgiană cu brânză. Mod de preparare

La început se prepară aluatul. Dupp ce încălzești ușor laptele, fără să îl fierbi, amestecă în el drojdia instant și las-o 10 minute să se dizolve, apoi adaugă uleiul de măsline.

Apoi, într-un vas mare (unul de mixer cu suport ar fi ideal) amestecă făina cu zahărul și sarea. După adaugă amestecul de lapte și frământă pentru 3-4 minute, până aluatul devine elastic și omogen.

Acoperă vasul cu o folie alimentară și lasă-l așa între 30 de minute și 2 ore – în funcție de cât îi ia să își dubleze cantitatea.

Cât timp aluatul este la crescut, topește untul într-o crăticioară medie, adaugă făina, amestecă bine și ține pe foc timp de 1 minut. Adaugă laptele rece, amestecând continuu până începe să sfârâie și să se îngroașe, obținând consistența unei maioneze.

Adaugă nucșoara, asezonează cu sare și piper. Lasă sosul să se răcească de tot. Separat, rade și amestecă brânzeturile alese, iar când se răcește complet sosul, combină-le, scrie retete.unica.ro.

În continuare, reîncălzește cuptorul, unge o tavă cu unt și tapeteaz-o cu hârtie de copt. Apoi, împarte aluatul în 3-4 părți egale și întinde-l cu sucitorul într-o formă ovală. Rulează ușor marginile, formând o bărcuță.

Împarte egal pe fundul fiecărei bărcuțe în parte pasta de măsline apoi presară brânza deasupra. Transferă-le pe tava dinainte pregătită. Dă-le la cuptor timp de 10 minute până se rumenesc egal.

La final, pune câte un gălbenuș de ou în mijlocul fiecărei khachapuri, unt, presară un pic de fulgi de chilli, nucșoară și sare de mare (opțional) și mai dă la cuptor încă 5-6 minute, la foc mediu.

Se servește amestecând gălbenușul moale de ou cu brânzica topită.

Poftă bună!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton