Musacaua de cartofi este unul dintre cele mai îndrăgite preparate, la orice vârstă. Chiar dacă aparține bucătăriei grecești, este un fel de mâncare tradițional și pentru noi. Cu carne sau fără, musacaua este întotdeauna delicioasă. Și se prepară foarte ușor. Așa că iată cele mai apreciate rețete simple de musaca de cartofi.!
Când vine vorba despre musaca de cartofi, mintea zboară la mâncarea făcută ca la mama acasă. Totuși, musacaua face parte din gastronomia orientulă și din cea balcanică. Iar versiunea atât de îndrăgită și populară azi a ajuns și pe la noi de la greci. Se numără printre acele preparare „grele', bombe calorice, dar absolut delicioase.
O porție de musaca de cartofi sau cu alte legume trebuie să fie mare, îndestulătoare. Și ce să meargă mai bine alături dacă nu o salată copioasă? Prin unele părți, nu lipsește nici pâinea prăjită. Iar un vin sec, de preferat roșu, robust, contribuie din plin la răsfățul suprem al papilelor gustative. Ca să nu poftești, găsești mai jos cele mai apreciate rețete simple de musaca de cartofi.
10 rețete simple de musaca de cartofi
1.Musaca de cartofi grecească
Ingrediente pentru 12 porții:
2,5 kg cartofi curățați, spălați și tăiați rondele de cam 0,5 cm grosime
Pentru umplutura din carne:
2 linguri ulei de măsline
4 căței de usturoi curățați și zdrobiți
1,25 kg carne tocată de vită
2 conserve de roșii în suc propriu sau 1 kg roșii bine coapte decojite și tocate cubulețe
3 linguri pastă de tomate
2 foi de dafin
1/4 linguriță cuișoare măcinate
1 linguriță oregano
1/2 linguriță piper proaspăt măcinat
150 ml vin roșu
sare
Pentru sosul Béchamel:
1,5 l lapte
200 g unt
15 linguri făină
1 linguriță sare
1/2 linguriță piper
1/4 linguriță nucșoară măcinată
5 gălbenușuri
Pentru preparare și crustă
unt sau ulei de uns forma de copt
50 g pesmet
100 g brânză rasă Kefalotyri / parmezan / pecorino / brânză de oaie veche
Mod de preparare
1.Pentru umplutura din carne, se pregătește o tigaied încăpătoare. Se pune la încins uleiul pe foc mediu. Când începe să sfârâie, se pune ceapa. Se călește până devine translucidă. Se adaugă usturoiul și se continuă călirea încă un minut. Se pune carnea și se amestecă totul până își schimbă culoarea. Se adaugă roșiile, pesmetul, condimentele, pasta de tomate și vinul. Se amestecă totul bine să se omogenizeze. Se acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă, la foc mic, minimum 45 minute. La final, nu trebuie să mai fie zeamă în tigaie. Totuși, trebuie multă grijă, să nu se ardă compoziția.
2.Într-o cratiță antiaderentă, se va prepara sosul Bechamel. Se pune untul la topit, apoi se adaugă ușor făina, amestecând continuu să nu se formeze cocoloașe. Se adaugă treptat laptele, amestecând continuu. Se lasă pe foc să se gătească, amestecând continuu, cam 10-12 minute, până capătă consistența smântânii. Când este gata, să dă la o parte și se adaugă condimentele, sare și piper după gust. Într-un bol, se bat gălbenușurile. Se adaugă câte puțin din sosul Bechamel, cam 3-4 linguri, ca să se tempereze, apoi se adaugă amestecul obținut peste sosul Bechamel gata preparat. Se omogenizează totul.
3.Se pregătește forma pentru asamblarea musacalei. Se tapetează generos cu unt sau ulei și pesmet. Se așază un strat de felii de cartofi. Deasupra, se întinde un strat uniform de umplutură din carne. Se așază un nou strat de felii de cartofi. Se toarnă peste sosul Bechamel, tot în strat uniform. Se dă totul la cuptorul preîncălzit la foc mediu sau 180 grade. Se lasă cam 35-40 minute. Se scoate și se presară desupra brânza rasă. Se dă din nou la cuptor și se mai lasă cam 35-40 minute. Înainte de a fi servită, această musaca de cartofi trebuie să stea măcar 30 minute după ce a fost scoasă din cuptor. De altfel, este chiar mai bună a doua zi.
2.Musaca de cartofi cu peşte
Ingrediente pentru 4 porții:
1 kg cod congelat
2 cepe
5 cartofi
2-3 linguri ulei
150 ml supă de peşte
sare
piper
mix de condimente pentru pește
Mod de preparare:
1.În vase separate, se pun la fiert pentru 5 minute peştele decongelat şi pentru 15 minute cartofii curăţaţi.
2.Ceapa se taie mărunt şi se pune la călit în două linguri de ulei. Apoi se adaugă peştele desfăcut bucăţele. Se lasă 10 minute pe foc şi apoi se mixează, potrivind gustul de sare şi piper. Se adaugă și o linguriță de mix de condimente pentru pește.
3.Cartofii se taie felii şi se amestecă cu uleiul după care se aşază în tava de copt straturi alternative cu amestecul de carne.
4.Se toarnă circa 150 ml zeamă în care a fiert peştele şi se dă la cuptor pentru 30 de minute.
3.Musaca de cartofi și soia
Ingrediente pentru 4 porții:
200 g soia granule
2 cepe
100 g orez
2 linguri ulei
4 cartofi
sare
piper
Mod de preparare:
1.Granulele de soia se pun la fiert în apă şi se lasă 30 de minute. Apoi, se lasă la scurs.
2.În alt vas se pun la fiert cartofii pentru 15 minute numai.
3.În ulei încins se pune la călit ceapa mărunt tăiată şi soia. Se potriveşte gustul de sare şi piper şi se adaugă orezul. Se toarnă 100 ml apă şi se lasă la fiert până ce apa se evaporă.
Într-un vas de cuptor se pune o lingură de ulei şi se aşază straturi de cartofi şi amestec de orez, ceapă, soia. Se dă tava la cuptor pentru 15 minute. Se aduce la masă alături de murături.
4.Musaca picantă
Ingrediente pentru 4 porții
400 g caşcaval
200 g roşii
600 g cartofi
boia iute
50 g unt
8 ouă
sare
piper
4 ardei iuţi
un ardei gras roşu
2 legături ceapă verde
Mod de preparare
1. Se curăţă cartofii, se spală şi se pun la fiert în apă cu sare, timp de 10 minute. Se scot într-o strecurătoare şi apoi se taie cubuleţe.
2. Între timp, se spală roşiile şi ardeiul gras şi se taie rondele, respectiv fâşii. Caşcavalul se porţionează în pătrate mai mari.
3. Într-o tavă unsă cu unt, se aşază cubuleţele de cartofi, rondelele de roşii, fâşiile de ardei şi bucăţile de caşcaval.
4. Separat, într-un bol, se bat bine ouăle cu sare, piper şi boia iute, apoi se toarnă în tavă peste musaca. Se pun şi ardeii iuţi, după care se dă la cuptor pentru 20-30 de minute. După ce s-a rumenit, se scoate tava din cuptor şi se lasă la răcit. Se serveşte cu ceapă verde tocată mărunt.
5.Musaca de cartofi cu ficăței
Ingrediente pentru 4 porții:
6 cartofi mari
500 g ficăței de pasăre
1 legătură mărar
1 legătură pătrunjel
100 ml lapte
50 g unt
200 ml suc de roșii natural
cimbru, sare, piper
20 ml ulei de măsline
Mod de preparare:
1.Ficățeii se spală, se curăță și se pun la scurs.
2.Cartofii se curăță de coajă, se taie în cuburi mari și se pun la fiert, în apă cu sare.
3.Verdețurile se curăță, se spală și se toacă mărunt.
4.După ce s-au scurs, ficățeii se dau prin mașina de tocat. Se adaugă în compoziție verdeața, un pic de cimbru, un praf de sare și de piper.
5.Cartofii se pasează, după ce au fiert, se adaugă untul și laptele, se amestecă bine, până se obține un piure omogen.
6.Într-un vas termorezistent, uns în prealabil cu ulei de măsline, se așază un strat de piure, unul de ficăței, până se termină compozițiile, având grijă ca ultimul strat să fie de cartofi. Se toarnă deasupra sucul de roșii și se dă la cuptor, la foc potrivit, timp de 40-45 minute.
7.Se servește caldă sau rece, ornată cu verdeață.
6.Musaca delicioasă
Ingrediente pentru 8 porții:
2 kg de spanac
6-8 cartofi mari
150 g şuncă de Praga
4-6 căţei de usturoi
1 ceapă
3 ouă
sare, piper
grăsime, pesmet pentru tapetat forma de copt
Mod de preparare:
1.Se pune spanacul la fiert, timp de 10-15 minute. Se încearcă frunzele cu o lingură de lemn, iar dacă se mărunţesc, se pot pune într-o strecuratoare şi se apasă uşor cu lingura pentru a se strecura bine. Apoi se toacă. Se adaugă sarea, piperul şi usturoiul pisat şi se amestecă bine până ce compoziţia devine un piureu.
2.Ceapa se taie felii şi se adaugă, împreună cu şuncă de Praga tăiată mărunt, în compoziţia de spanac, lăsată între timp la temperatura camerei.
3.Cartofii se taie în felii de 0,5 cm. Se ia o tavă, se unge cu puţină grăsime şi se distribuie pe suprafaţa acestia jumătate din feliile de cartofi. Se pune deasupra piureul de spanac şi se mai adaugă un al doilea strat, cu feliile de cartofi rămase.
4.La final, se bat ouăle, se întind peste toată compoziţia şi se dă totul la cuptor.
7.Musaca pentru copii mofturoşi
Ingrediente pentru 4 porţii
200 g carne tocată de pui sau de curcan
sare
piper alb
4 ouă
70 g unt
1 legătură ceapă verde
1-2 felii pâine albă
150 ml lapte
4 linguri pesmet
1 legătură mărar
1 legătură pătrunjel
4 carofi
Pentru garnitură: 250 g cartofi, salată verde.
Mod de preparare
1.Într-un bol se pun carnea tocată, ceapa verde, mărarul şi pătrunjelul tocate mărunt, sare, piper, miezul de pâine înmuiat în lapte, 2 ouă şi 50 g unt topit. Toate se amestecă bine, până se obţine o pastă legată.
2.Pieptul de curcan sau de pui se taie fâşii foarte subţiri, se înăbuşe în restul de unt cu puţină sare şi se aşază într-o tavă sau formă de tartă, tapetată cu unt şi cu pesmet.
3.Se aşază un strat de fâsiuţe, un strat de carne tocată, un strat de fâşiuţe, unul de carne tocată şi se acoperă cu ou bătut şi pesmet. Se bagă la cuptor şi se mai stropeste din când în când cu apă să nu se usuce.
4.Separat, se pregăteşte o garnitură de cartofi natur şi o salată verde.
8.Musaca de post
(după Ofelia Văduva — „Paşi spre sacru”)
Ingrediente pentru 4 porții
1 kg vinete
l kg cartofi
3 cepe
l pahar pesmet
1 legătură pătrunjel
l legătură mărar
1 kg roşii pentru umplutură
2 roşii tăiate rondele pentru decor
l ardei gras
l50 ml vin alb
sare, piper, după gust
ulei pentru prăjit
Mod de preparare
1.Vinetele şi roşiile de umplutură se taie cubuleţe. Cartofii se curăţă de coajă şi se taie felii mai groase. Ceapa, ardeiul şi verdeaţa se toacă mărunt.
2.Într-o tigaie se pune ceapa la călit, câteva minute. Se adaugă vinetele peste ceapă să se călească şi ele. Când s-au înmuiat bine, se adaugă ardeiul şi roşiile tocate, sare, piper, vin, mărar, să se călească toate un pic. După câteva minute se cerne nişte pesmet, să strângă totul.
3.În altă tigaie se pun cartofii la prăjit, pe ambele feţe.
4.Se unge o cratiţă cu ulei şi se aşterne un strat de felii de cartofi prăjiți. Peste cartofi se pune un strat de umplutură de vinete, apoi iar cartofi şi tot aşa. Ultimul strat trebuie să fie de cartofi. Feliile de roșii se aşază „capac', în strat uniform, peste musaca.
5.Se pune musacaua la cuptor o jumătate de oră. Se servește presărată cu pătrunjel verde.
9.Musaca sârbească
Ingrediente pentru 4 porții:
Pentru umplutura din carne
2 linguri ulei
1 ceapă tocată mărunt
2 căței de usturoi curățați și zdrobiți
500 g carne tocată la alegere
1 linguriță boia
sare și piper după gust
Pentru stratul de cartofi
1 kg cartofi curățați și tăiați rondele de cam 0,5 cm grosime
2-3 linguri ulei vegetal
sare
Pentru crustă
3 ouă
300 g smântână
100 ml lapte
1 legătură de pătrunjel spălat și tocat mărunt
Mod de preparare
1.Într-o tigaie, la foc mediu, se încălzește uleiul. Se pun ceapa și usturoiul și se călesc până ceapa devine translucidă. Se adaugă și carnea și se amestecă bine, să se găteacă uniform, având grijă să nu se ardă. Se asezonează cu sare și piper după gust. Se lasă totul la o parte când este gata.
2.Se preîncălzește cuptorul la foc tare sau 220 grade. Într-un bol încăpător, se pun feliile de cartofi, se presară cu sare și piper, se stropesc cu ulei și se amestecă bine să se acopere uniform. În tava de copt tapetată cu grăsime se așază o treime din feliile de cartofi în strat uniform. Deasupra se pune o jumătate din compoziția cu carne, tot în strat uniform. Se repetă, având grijă ca, la final, ultimu strat să fie din cartofi. Se acoperă cu hârtie de copt și se dă totul la cuptor, la foc mediu, timp de 40 de minute.
3.Într-un bol, se pregătește amestecul pentru crustă. Se bat bine ouăle, apoi se încorporează smântâna și laptele, până se obține un amestec omogen. După cele 40 minute, se scoate musacaua din cuptor, se înlătură hârtia de copt și se toarnă deasupra maestecul pentru crustă. Se dă din nou la cuptor și se mai lasă cam 20-30 minute, până capătă o culoare arămie. Se lasă să se răcorească minimum 20 minute înainte de servire.
10.Musaca elenă combinată
Ingrediente pentru 10 porții
Pentru straturile de legume
2 vinete mari
6 cartofi mari
150 ml ulei de măsline extravirgin
Pentru umplutura din carne
1 kg carne tocată de vită
2 linguri ulei de măsline extravirgin
2 cepe mari, curățate și tocate mărunt
4 căței de usturoi curățați și zdrobiți
1 lingură pastă de tomate
1 conservă roșii în suc propriu
200 ml vin roșu sec
1 linguriță scorțișoară
2-3 cuișoare
1/2 linguriță chimion măcinat
1 linguriță nicșoară măcinată
Pentru sosul Bechamel
100 g unt
6 linguri făină
1 l lapte
1 foaie de dafin
1 linguriță nucșoară măcinată
3 gălbenușuri
150 g parmezan ras
sare, piper după gust
Mod de preparare
1.Umplutura din carne se prepară într-o tigaie încăpătoare. Se pun la călit mai întîi ceapa și usturoiul, în ulei. Se adaugă carnea și se lasă și ea să se rumenească. Se adaugă restul condimentelor, pasta de tomate, roșiile și vinul și se lasă să se gătească, la foc mic, minimum o oră.
2.Între timp, se pregătesc straturile din legume. Vinetele se taie în rondele de cam un centimetru grosime. Se presară cu sare și se lasă la o parte să își scurgă seva amăruie. După minimum 15 minute, se șterg bine cu hârtie absorbantă. Se prăjesc apoi în ulei încins, cam 2-3 minute, până se rumenesc. Se scot pe hârtie absorbantă, pentru a elimina surplusul de ulei. Cartofii se taie rondele de cam 6 mm grosime. Se prăjesc în ulei încins, cam 1-2 minute, până capătă o culoare aurie. Se scot și ei pe hârtie absorbantă.
3.În forma de copt, se așază un strat uniform de felii de cartofi. Se presară sare și piper și se mai pune un strat de cartofi. Deasupra se întinde un strat de vinete. Urmează un strat de umplutură din carne și se repetă până se termină ingredientele. La final se pune deasupra un strat generos de brânză rasă. Se dă totul la cuptorul preîncălzit la 200 grade sau la foc mediu spre tare, cam 30 minute.
4.Între timp, se prepară sosul Bechamel. Într-o tigaie, se pune la topit untul. Se adaugă făina și se amestecă bine să nu se formeze cocoloașe. Se amestecă bine totul până capătă o nuanță aurie. Se toarnă treptat laptele și se amestecă încontinuu. Se adaugă frunza de dafin și se lasă totul să se gătească, amestecând continuu, până se obține o compoziție de consistența smântânii. La final se adaugă restul condimentelor. Gălbenușurile se bat separat, apoi se temperează cu câte puțin din sosul Bechamel. Se adaugă apoi și acestea în sos și se omogenizează. La final se pune și brânza parmezan rasă și se amestecă.
5.După cele 30 minute petrecute la cuptor, se scoate musacaua, se toarnă deasupra sosul Bechamel preparat anterior. Se dă din nou la cuptor și se mai lasă încă 40-45 minute. Se servește împreună cu o salată verde și un vin roșu sec.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: SpruceEats,
Citește și Rețete cu vinete ca în Grecia