Vă mai aduceţi aminte de frigănele preparate de mama şi bunica în copilărie, nu-i aşa? Reţeta de budincă de pâine cu lapte, la cuptor pe care v-o propunem astăzi, este varianta coaptă a celebrelor şi delicioaselor frigănele. Puteţi folosi un amestec de mai multe feluri de pâine. De asemenea, poţi adăuga în compoziţie şi 1/3 de cană de fulgi de cocos sau nuci zdrobite.
Citește și: Prăjitură fragedă cu mere. Rețetă de post
Budincă de pâine cu lapte, la cuptor – Ingrediente
500 g pâine de o zi, tăiată în bucăţele (cam cât încape în 8 căni)
3 căni lapte
3 ouă
1/3 cană unt, topit
½ cană zahăr
1 linguriţă esenţă vanilie
1 linguriţă scorţişoară
½ cană stafide
1 baton scortisoara (opţional)
Budincă de pâine cu lapte, la cuptor – Mod de preparare
Încingi cuptorul şi ungi o tavă cu puţină grăsime. Pui bucăţile de pâine într-un vas adânc şi torni laptele peste ele şi laşi să se îmbibe bine câteva minute. Sfărâmi cu mâna sau cu furculiţa.
Citește și: Brioșe de post cu stafide. Rețeta delicioasă care se prepară foarte ușor
Baţi ouăle într-un vas mic şi torni peste amestecul de pâine, apoi adaugi untul topit, zahărul, esenţa de banilie, scorţişoara şi stafidele. Mixezi până obţii un amestec omogen.
Citește și: Salam de biscuiți de post. Cea mai simplă rețetă
Torni compoziţia în tavă şi întinzi uniform. Tai batonul de scorţişoară în bucăţi şi inserezi în compoziţie din loc în loc. Dar este un pas opţional. Laşi la cuptor 50-60 de minute. Încerci cu scobitoarea din loc în loc. Deasupra se va forma o crustă, dar pâinea se va simţi moale. Când o scoţi din cuptor, va fi pufoasă. Aştepţi să se răcească şi apoi tai.