Piftie de porc. Cum se face rețeta tradițională

 Lupescu Anca
.

Piftie de porc sau răcitură. Este mâncarea preparată din carne, oase și cartilaje (de porc), fierte timp îndelungat într-o zeamă (cu usturoi), care, după răcire, se încheagă și devine gelatinoasă. Gelatina provine din cartilagiile porcului, fără să fie nevoie să se folosească gelatină la plic sau foi de gelatină. În plus, pentru o piftie clară, este nevoie să nu folosiți bucăți de porc prea grase.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!

Secretele unei piftii închegate și gustoase:

În unele zone ale țarii acestui preparat i se mai spune și răcituri.

1. Dacă alegi să gătești piftie de porc, trebuie să știi cel mai important SECRET: această trebuie lăsată la înmuiat cu o seară înainte de a te apucă de gătit! Dacă totuși ai uitat sau nu ai avut timp, ar fi bine să o lași la înmuiat timp de 2-3 ore înainte de a o fierbe. Această se va înmuia și tot sângele închegat va fi îndepărtat, iar piftia ta va fi foarte bună!

2. Când pui carnea la fiert, ai grijă că nivelul apei să depășească carnea doar cu 7 cm și nu mai adaugă apa cât timp fierbe carnea! Apa trebuie să se evapore și să scadă mai mult de jumătate.

3. Nu pune capac deasupra oalei.

4. În primele 5 minute în care carnea fierbe, stai cu ochii pe cratiță și înlătura spumă care se formează deasupra, cu ajutorul unei linguri de lemn.

5. Carnea trebuie lăsată la foc mic cel puțin 5 ore, pentru a fi fragedă și gustoasă. Amestecă periodic.

6. Când fierbi legumele (separat de carne), nu îndepărta coajă de la ceapă. Dacă o fierbi așa, ingredientele vor prinde o culoare aurie, iar piftia ta va arată senzațional.

Ingrediente piftie de porc, rețeta tradițională

  • jumătate de căpăţână de porc
  • 2 „adidaşi de porc
  • câteva bucăţi de şorici
  • 2 morcovi (opţional, pentru un gust puţin dulce)
  • rădăcina de ţelină
  • o linguriţă boabe de piper
  • sare
  • 5-6 căţei de usturoi

Rețetă piftie de porc tradițională. Mod de preparare

Căpăţână de porc se taie în bucăţi potrivite, iar într-o oală încăpătoare se pun la fiert urechi, rât, bucăţi de carne şi şoriciul, oase de rasol, adidaşi de porc, dar şi morcovii întregi şi bucăţile de ţelină, puţină sare şi boabele de piper. 

Important este că apă să acopere bine carnea, pentru că nu aveţi voie să completaţi cu apă după ce această se va evaporă în timpul fierberii, conform Adevărul. 

Se fierbe totul la foc potrivit, până când începe carnea să se desprindă de pe oase. 

Nu uitaţi că în timpul fierberii să îndepărtaţi grăsimea şi spumă care se adună la suprafaţă.

După ce carnea a fiert, scoateţi totul din apă pe platouri, inclusiv legumele, şi separaţi carnea de os. Zdrobiţi usturoiul şi frecaţi-l cu sare, trageţi de pe foc oală cu zeamă în care a fiert carnea şi puneţi usturoiul în ea, apoi amestecaţi totul bine. 

Rețetă piftie de porc tradițională. Lăsaţi compoziţia la odihnit timp de 10 minute. Rezultatul trebuie să aibă o consistentă uşor lipicioasă. 

Pentru a verifică dacă piftia se va închega, puteţi să puneţi nişte zeamă pe o farfuriuţă şi să o băgaţi puţin la frigider.

Citește și: Ce dietă ține Anda Adam, la 40 de ani: „Mănânc ca să supraviețuiesc’/ INTERVIU

Citește și: Bianca Drăgușanu a recunoscut că a fost bătută de Alex Bodi! Sofia, afectată când și-a văzut mama desfigurată

Citește și: Gheorghe Gheorghiu se însoară din nou, la 66 de ani! Cine e femeia care l-a făcut să spună adio burlăciei

Citește și: Jurnalistul Liviu Iancu a murit. Autorul romanului Xanax a făcut infarct

Dacă se încheagă, atunci puteţi să va vedeţi mai departe de treaba. 

Carnea se repartizează în vase mai mici, boluri, vase yena sau farfurii, şi puteţi să aşezaţi la baza morcovul fiert tăiat rondele.

Urmează să turnaţi zeamă peste bucăţile de carne, până le acoperiţi, dar folosiţi o strecurătoare, pentru că piftia să iasă clară.  Vasele cu piftie se dau la frigider sau într-un loc rece până se încheagă. 

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton