Plăcintă cu gutui. Rețetă de post, delicioasă și ușor de preparat

 Laciu Andreea
.

Astăzi îți prezentăm o rețetă de plăcintă cu gutui, de post. Este absolut delicioasă și foarte ușor de preparat. Această plăcintă este savuroasă și plină de vitamine, perfectă pentru o zi răcoroasă de toamnă. O poți consuma caldă, dar și rece, alături de o cană de ceai fierbinte.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI!

Specialiștii în nutriție ne recomandă să consumăm cât de des putem fructe și legume de sezon. În această perioadă, este momentul ideal să ne bucurăm de struguri, prune, pere, mere, nuci sau de gutui. Tocmai de aceea, o plăcintă cu gutui este desertul ideal. Este ușor de făcut, chiar și pentru bucătarii amatori.

Citește și: Mâncare de burtă cu miere și lapte bătut. O rețetă tradițională din Kenya

Citește și: Rețetă prăjitură Doina cu foi de napolitană

Citește și: Rețeta de ciorbă cu cartofi și afumătură a lui Florin Dumitrescu

Citește și: Rețetă de salată coleslaw cu varză, morcov, mere și sos de iaurt. Este sățioasă și taie pofta de dulce

Rețetă de plăcintă de gutui – lista de ingrediente

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 g făină
  • 125 g zahăr
  • 125 ml ulei
  • 125 ml apă rece
  • 5 g praf de copt
  • un praf de sare
  • coaja rasă de la o lămâie

Ingrediente pentru umplutură:

  • 1.1 kg gutui
  • 150 g zahăr
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 100 ml apă

Mod de preparare

Se spală bine gutuile, apoi se curăță de coajă și se îndepărtează cotorul. După această procedură, rămâi cu aproximativ un kilogram de fructe. Se taie apoi felii sau cuburi, după gust. Dacă dorești ca plăcinta cu gutui să aibă un aspect frumos, poți păstra niște feliuțe pentru decor. Fructele tocate se pun într-o cratiță, la foc mic. Se adaugă apă, zahăr și scorțișoară.

Se amestecă din când în când, ca să nu se lipească amestecul și ca să se omogenizeze. Când gutuile sunt moi și apa s-a evaporat, bucățile sunt gata pentru plăcintă. Se ia cratița de pe foc și se lasă la răcit. Aluatul se prepară manual sau cu un robot de bucătărie. Se amestecă bine făina cu apa, apoi se adaugă ulei, sare și zahăr. Coaja de lămâie este opțională, în funcție de gustul personal.

Aluatul trebuie să aibă o consistență elastică. Se unge forma de copt cu ulei, se presară făină. Apoi se întinde aluatul și se pune în ea. Dacă nu ai una rotundă, poți folosi orice formă ai la îndemână. Mare atenție! Când întinzi aluatul, trebuie să fie mai mare decât forma, ca să pui apoi marginile peste umplutură.

Se pune aluatul, se adaugă gutuile și se nivelează bine. Se trag marginile aluatului, apoi dacă dorești poți să pui pe deasupra și niște fâșii de aluat ca decor. Unele persoane preferă chiar să pună o foaie completă deasupra, dar trebuie neapărat să înțepi cu o furculiță în câteva locuri dacă alegi această variantă, conform România TV.

Cuptorul se preîncălzește la o temperatură de 180 de grade Celsius. Se introduce tava cu plăcintă de gutui în cuptor și se lasă la copt timp de aproximativ 30 de minute, până când plăcinta se rumenește uniform.

Sursă foto: Canva PRO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton