Plăcintă cu spanac - 10 rețete de plăcintă cu spanac

 Barba Mirela
.

Plăcinta cu spanac este un preparat delicios și sănătos deopotrivă. Este ușor de pregătit și nu necesită neapărat cunoștințe avansate de gastronomie. Există diferite dipuri de plăcintă cu spanac, în funcție de regiunea sau de țara de proveniență.

Spanacul se numără printre alimentele considerate foarte sănătoase, potrivit la orice vârstă și pentru orice tip de dietă. Contează însă foarte mult modul în care este preparat. O porție de plăcintă cu spanac este o masă savuroasă, ce poate fi consumată în orice moment al zilei, atât acasă, cât și la pachet. Iată cele mai bune 10 rețete de plăcintă cu spanac.

Spanakopita

Când ți-e dor de Grecia, prepară, în ritm de sirtaki, o plăcintă cu spanac care adună în farfurie toate amintirile de pe tărâmuri elene. Sunt multe rețete cu denumirea aceasta, însă rețeta autentică o găsești aici.

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 150 ml ulei de măsline
  • 1 ceapă mare tocată mărunt
  • 1 legătură ceapă verde tocată
  • 2 căței de usturoi pisați
  • 500 g spanac proaspăt, bine spălat, tocat
  • 1 legătură pătrunjel tocat mărunt
  • 200 g brânză feta sfărâmată
  • 100 g urdă sau ricotta
  • 2 ouă
  • 8 foi de aluat filo sau de plăcintă din comerț

Mod de preparare:

De la început, se pornește cuptorul, pentru a ajunge la temperatura de 180 grade. Apoi, se pregătește tava de copt, care se unge cu ulei de măsline. Într-o tigaie încăpătoare, la foc mediu, se pun 3 linguri de ulei de măsline. Se călește ceapa împreună cu usturoiul, amestecând din când în când să nu se ardă, cam 5 minute. Se adaugă spanacul și pătrunjelul. Se călesc și acestea până se înmoaie, timp de aproximativ 2 minute. Se dă totul deoparte și se lasă la răcit.

Într-un bol, se bat ușor ouăle și se amestecă cu brânza feta și urda sau ricotta. Când amestecul de spanac s-a răcit, se toarnă amestecul de brânză și ou deasupra și se incorporează în compoziție.

În tava de copt unsă se așază o foaie de aluat de plăcintă și se unge și aceasta cu ulei de măsline. Peste ea, se adaugă o alta, unsă și ea la rândul ei, la fel ca și următoarele două foi. Lasă marginile foilor să acopere și pereții tăvii.

Se toarnă peste foi compoziția din spanac și brânzeturi și se nivelează frumos. Se acoperă totul cu celelalte patru foi rămase, respectând aceeași pași și având grijă ca umplutura să fie bine sigilată în interior.

Se coace în cuptorul preîncălzit timp de 30-40 minute. Se servește caldă sau rece, după plac.

Plăcintă cu spanac fără aluat

Ingrediente pentru 8 porții:

  • 1 ceapă medie tocată cubulețe
  • 1 legătură ceapă verde tocată
  • 1 kg spanac proaspăt, bine spălat și curățat
  • 1 ardei iute sau 1 vârf de cuțit boia iute
  • 500 ml lapte integral
  • 6 ouă mari
  • 50 g unt
  • 100 g parmezan ras
  • sare, piper, nucșoară

Mod de preparare:

Spanacul bine spălat și curățat se toacă nu foarte mărunt. Într-o tigaie încăpătoare, se pune untul la topit. Se adaugă la călit ceapa, la foc potrivit, amestecând să nu se ardă, până devine translucidă. Se pune și ardeiul iute bine mărunțit. Se adaugă apoi spanacul tocat, treptat, câte puțin, până se înmoaie și scade în volum. Se asezonează cu sare și piper după gust și cu un vârf de cuțit de nucșoară. Când amestecul este gătit și a scăzut aproape tot lichidul din tigaie, se transferă într-un bol și se lasă la răcit.

Se încălzește cuptorul la 200ºC sau foc mediu spre tare. Forma de copt, cu o capacitate de cam 2l, se tapetează generos cu unt. Într-un bol, se bat bine ouăle, se adaugă ușor laptele. Se combină apoi amestecul lichid cu spanacul călit și cu 50 g parmezan ras. Se toarnă compoziția în forma de copt. Se presară deasupra uniform restul de parmezan. Se coace timp de 45-50 minute. Se servește caldă sau rece după preferințe.

Plăcintă cu spanac Tortilla „Ole!'

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 8 cartofi potriviți
  • 4 morcovi
  • 6 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapă
  • 500 g spanac din conservă
  • 8 ouă
  • 50 g cașcaval
  • sare, piper măcinat, nucșoară



Mod de preparare:


Cartofii se spală și se pun la fiert în coajă. După ce au fiert, se curăță și se taie felii nu foarte subțiri. Separat, se fierb morcovii, apoi se taie rondele. Într-o tigaie se pun 3 linguri de ulei de măsline. Când s-a încins uleiul, se adaugă feliile de cartofi. Se lasă la prăjit până capătă o nuanță aurie, se sărează și se piperează, apoi se adaugă ceapa tocată fin și rondelele de morcov. Se călesc împreună, la foc mic, cam 10 minute.
Spanacul se pune la scurs. Ouăle se bat ca pentru omletă și în acest amestec se adaugă cașcavalul ras. Se adaugă sare și piper după gust. Într-o tavă cu pereții mai înalți se întinde uleiul rămas. Apoi, se amestecă spanacul cu cartofii, morcovii și ceapa călite și răcite și cu ouăle bătute cu cașcaval. Se toarnă totul în tavă. Se presară deasupra nucșoară rasă. Se bagă tava în cuptorul încins și se lasă cam 10 minute. Se servește rece, tăiată cuburi.

American Pie cu spanac

Ingrediente pentru 8 porții:

  • 1 pachet aluat foitaj
  • 50 g unt
  • 1 ceapă mare tocată cubulețe
  • 2 linguri făină
  • 2 conserve mici sau o conservă mare spanac tocat sau 900 g spanac congelat
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/2 linguriță piper
  • 250 g mozzarela rasă sau cașcaval ras
  • 200 g urdă sau ricotta
  • 4 ouă

Mod de preparare:

Spanacul din conservă se lasă la scurs. Cuptorul se preîncălzește la 180 grade sau foc mediu. Forma de copt se tapetează cu unt. Se așază aluatul în formă având grijă să acopere și pereții vasului. Se înțeapă foaia cu o furculiță. Într-o tigaie încăpătoare se pune la topit untul, la foc potrivit. Se adaugă la călit ceapa, amestecând să nu se ardă. Când ceapa devine translucidă, se adaugă făina, sarea și piperul, amestecând să nu se formeze cocoloașe. Se adaugă imediat spanacul, amestecând ușor, până se omogenizează compoziția. Apoi, se lasă totul la răcit.

Într-un bol, se amestecă brânzeturile cu 3 dintre cele 4 ouă. Se adaugă amestecul peste compoziția de spanac și se omogenizează. Cu o lingură, se pune umplutura peste foaia de plăcintă din forma de copt și se nivelează. Din bucățile de aluat rămase se pot pune la întâmplare, deasupra ca ornament. Acestea se ung cu oul rămas bătut. Se coace timp de 45 de minute, până capătă o nuanță frumoasă aurie. Se lasă să se răcorească măcar 10 minute înainte de servire.

Plăcintă cu spanac surpriză

Ingrediente pentru 8 porții:

  • 1 kg spanac de la congelator sau din conservă
  • 1 legătură ceapă verde tocată sau o ceapă mare tocată
  • 1 legătură usturoi verde tocat sau 4-5 căței de usturoi zdrobiți
  • 1 cană mare (de 250 ml) cu făină
  • 1 cană mare (de 250 ml) cu griș
  • 1 cană mare (de 250 ml) parmezan ras
  • 1 plic praf de copt
  • 1 pachet 200-250 g unt sau margarină pentru copt
  • sare, piper, ienibahar măcinat

Mod de preparare:

Se unge din belșug cu unt sau margarină forma de copt. Într-un vas, se amestecă bine făina, grișul, parmezanul și praful de copt. Se împarte amestecul în 3 părți egale.

Într-o tigaie încăpătoare se pune la topit cam 50 g din cantitatea de unt, la foc potrivit. Se adaugă la călit ceapa și usturoiul, amestecând să nu se ardă. Se adaugă apoi spanacul și se asezonează cu sare, piper după gust și cu un praf de ienibahar măcinat. Amestecul obținut nu trebuie să fie foarte uscat, ci zemos. Se împarte și acesta în două părți aproximatuiv egale

Din amestecul de făinuri și parmezan se întinde uniform un strat în vasul de copt. Deasupra se pune jumătate din compoziția cu spanac. Se adaugă un nou strat de amestec făinos, peste care se pun, din loc în loc, bucățele din alte 50 g unt sau margarină. Urmează un nou strat de spanac și, la final ultimul strat făinos, peste care se presară și restul bucățelelor de unt. Se introduce vasul în cuptorul preîncălzit la 200 grade. Se coace timp 30-45 minute, până capătă o culoare brun aurie. Se poate servi fierbinte, dar se recomandă să se lase să se răcească în jur de 10-15 minute înainte de servire.

Plăcintă cu spanac Mișmaș

Ingrediente pentru 8 porții:

  • 1 pachet foi filo sau foi subțiri pentru plăcintă
  • 500 g spanac proaspăt
  • 4 roșii
  • 4 ardei grași
  • 2 cepe
  • 100 ml ulei
  • 200 g brânză telemea
  • 4 ouă
  • 1 legătură pătrunjel
  • sare, piper, boia

Mod de preparare:
1.Legumele se curăță, se spală și se taie cubulețe. Pătrunjelul se spală și se toacă fin. Brânza se fărâmițează ușor.
2.Într-o tigaie, se pune jumătate din cantitatea de ulei la încins. Se adaugă ceapa și se călește, până capătă o nuanță aurie. Se adaugă apoi ardeii și roșiile, se amestecă și se lasă cam 5 minute, la foc potrivit, să se înăbușe. Se pune și spanacul și se lasă până se înmoaie.
3.Ouăle se bat ca pentru omletă.
4.Se pune în tigaie și brânza, se amestecă din nou, ca să se omogenizeze conținutul. La final, se adaugă și ouăle bătute, se amestecă totul din nou și se mai lasă pe foc 3-4 minute. Se potrivește de gust cu sare și piper. Înainte de a lua de pe foc, se presară deasupra pătrunjelul tocat fin.

5.Se unge forma de copt cu ulei. Din foile filo sau de plăcintă se face o bază din 3-4 foi, unse fiecare în parte cu ulei. Se păstrează alte 4 foi pentru acoperit. Restul foilor se rup în bucăți și se amestecă cu umplutura. Peste primul strat din forma de copt, se adaugă umplutura, apoi se sigilează totul cu ultimul strat de foi. Se dă totul la cuptorul preîncălzit la 180 grade și se coace cam 30-45 minute.

Plăcintă cu spanac sățioasă

Ingrediente pentru 12 porții:

Pentru aluat:

  • 400 g făină
  • 200 ml lapte călduț
  • 1 linguriță sare
  • 25g drojdie
  • 4 linguri ulei
  • 1 ou

Pentru umplutură:

  • 1 kg spanac congelat
  • 250 g ficăței de pasăre
  • 10 ouă fierte tari
  • 1 legătură ceapă verde
  • 1 legătură pătrunjel
  • 3 ouă crude
  • 1 ceapă
  • 200 g smântână
  • 50 g cașcaval ras
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 50 g unt sau margarină pentru uns forma de copt
  • 6 cremvuști subțiri

Mod de preparare:
1.Drojdia se dizolvă în puțin lapte cald. Făina se pune în vasul de frământat și se face o gropiță la mijloc. Se toarnă maiaua și se lasă cam 15 minute la dospit. Apoi, se adaugă sarea, laptele și oul și se începe frământarea. Treptat, se încorporează uleiul. Se frământă bine coca, apoi se lasă la crescut.
2.Ficățeii se spală bine și se pun la fiert, timp de 15 minute. Se scot din apă și se lasă la scurs în sită. Când s-au răcit, se dau prin mașina de tocat, împreună cu ceapa verde și verdețurile.
3.Într-o tigaie, se pune la călit, în ulei de măsline, ceapa tocată fin. Se adaugă spanacul, se lasă până se înmoaie, apoi se dă deoparte.
4.Într-un bol, se amestecă tocătura cu spanacul și ceapa. Se adaugă smântâna, cașcavalul ras, o linguriță rasă de cimbru, sare și piper după gust. Se amestecă totul foarte bine, pentru a obține o compoziție omogenă.

5.Se unge cu unt sau margarină o formă rotundă de copt și se tapetează cu făină. Aluatul se împarte în trei părți. Din o parte se întinde o foaie mai grosuță, care se așază în forma de copt, așa încât să acopere și pereții vasului. Se înțeapă coca din loc în loc, apoi se întinde jumătate din umplutură. Se așază ouăle fierte, întregi, curățate de coajă și, deasupra lor, se pune cealaltă jumătate de compoziție. Cu a doua bucată de cocă întinsă, se acoperă plăcinta. Se înțeapă din loc în loc. A treia bucată de aluat se va folosi la ornat. Pe marginea vasului, de jur împrejur, se așază cremvuștii și se rulează marginile de cocă rămasă, plus aluatul păstrat, întins și ușor încrețit.
6. Se unge plăcinta cu ou bătut și bagă în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, cam 45-50 minute. Se servește caldă sau rece, după gust.

Punguțe cu spanac

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 1 pachet foi filo sau foi subțiri de plăcintă
  • 200 g telemea nu foarte sărată sau brânză de capră
  • 50 g mozarella rasă
  • 1 borcan mare spanac conservat (cu conținut cam 500 g spanac)
  • 1 legătură ceapă verde
  • cimbru, sare, piper, nucșoară sau ienibahar
  • ulei de măsline

Mod de preparare:

Într-un bol, se amestecă spanacul bine scurs de zeamă cu părțile albe de la ceapa verde tocate fin, cu telemeaua fărâmițată și mozarella rasă. Se adaugă sare, piper, după gust, un praf de nucșoară sau ienibahar.

Foile de plăcintă sau filo se ung bine cu ulei de măsline. Fiecare foaie se îndoaie și se rupe la jumătate. Se suprapun cele două părți așa încât să arate ca o floare. Se folosesc câte două foi la fiecare punguță, adică 4 jumătăți suprapuse. Se pune la mijloc cu lingura din compozița de spanac și brânză. Se strânge aluatul așa încât să arate în pumn precum punguța cu doi bani. Se leagă bine cu o codiță de ceapă verde.

Se bagă în cuptorul preîncălzit la 200 grade și se coc cam 40 minute.

Trigoane cu spanac

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 1 pachet aluat foitaj
  • 500g spanac baby tocat
  • 4 fire de ceapă verde
  • 4 fire de usturoi verde
  • 100 g brânză feta
  • 1 ou bătut
  • sare, piper
  • 1 ou pentru uns

Mod de preparare:

Într-un bol, se amestecă cu oul bătut brânza feta fărâmițată, spanacul, ceapa și usturoiul verde tocate mărunt. Se asezonează cu sare și piper. Foaia de aluat se taie în 6 dreptunghiuri. Se ung marginile cu puțin ou, iar în mijloc se pune cu lingura umplutură. Se lipesc marginile așa încât să iasă la final un triunghi și se presează bine. Se pun în tava de copt tapetată cu hârtie de copt. Se ung cu oul rămas și se dau la cuptor, la 180 grade, cam 40-45 minute.

Plăcintă cu spanac – Aperitiv

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 6 ouă
  • 6 linguri făină
  • 300 g spanac
  • 200 g urdă sau ricotta
  • 3 linguri ulei
  • sare, piper, cimbru

Mod de preparare:

Spanacul se spală bine și se opărește în apă cu sare. Se scurge bine și se toacă mărunt. Se poate folosi și spanac congelat sau din conservă scurs bine.

Ouăle se separă, apoi se bat albușurile spumă cu un praf de sare. Gălbenușurile se amestecă cu uleiul și se încorporează treptat în spuma de albuș. Treptat, se adaugă și făina, câte o lingură, având grijă să nu formeze cocoloaște și să nu se lase compoziția. La final, cu ajutorul unei spatule, se încorporează și spanacul și urda, sare, piper și cimbru după gust.

Se toarnă totul în forma de copt tapetată cu hârtie de copt. Se lasă la copt în cuptorul preîncălzit la 170 grade cam 45 minute. Se servește rece.

Sursa foto: 123rf.com

Citește și: Mâncare de spanac. Rețetă de post gustoasă

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton