Rețetă baclava cu nucă. Cum să faci baclava acasă

.

Rețeta de baclava nu este una grea, așa cum am putea crede. Orice gospidină poate face baclava turcească acasă, un desert pe cât de gustos, pe atât de ușor de preparat.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!

La bază, baclavaua pare să fi luat naştere în Mesopotamia, unde oamenii au creat prăjitura inventând un aluat pe care l-au copt şi peste care au pus miere, pentru a-i da un gust mai bun. În prezent, grecii şi turcii duc o bătălie aprigă pe tema inventării acestui desert, însă nici arabii nu se lasă mai prejos.


Ingrediente pentru rețeta de baclava cu nucă

  • 500 grame foi de plăcintă subţiri
  • 450 grame de zahăr
  • 200 grame de nuci măcinate (pot fi înlocuite cu alune, caju, fistic sau migdale)
  • 125 grame de unt
  • O lingură cu zeamă de lămâie
  • 50 ml de ulei

Cum se prepară baclavaua turcească

Pentru sirop: Puneţi 130 ml de apă într-o oală,
adăugaţi zahărul şi amestecaţi până se dizolvă tot zahărul. Aduceţi la
fierbere, după care adăugaţi zeama de lămâie şi mai lăsaţi 5 minute să
fiarbă.


Separat, într-o tigaie puneţi la topit untul şi uleiul, cu care veţi unge foile de plăcintă. Într-o tavă, puneţi 3-4 linguri de ulei şi întindeţi pe toată suprafaţa tăcii. Decupaţi foile de plăcintă după forma tăvii. Apoi, aşezaţi 3 foi de plăcintă în tavă, cu grijă să nu se rupă. Peste ele puneţi două linguri de grăsime (untul topit cu ulei) şi întindeţi bine pe toată suprafaţa foilor.

Repetaţi operaţiunea la fiecare 3 foi adăugate în tavă. Câng ajungeţi la jumătatea pachetului de foi de plăcintă, adăugaţi nucile măcinate şi puneţi peste foile rămase (nu uitaţi să ungeţi cu grăsime la fiecare trei foi, iar grăsimea trebuie să fie fierbinte).

Citește și: Musaca de post cu ciuperci.Rețeta simplă și gustoasă

Citește și: Lasagna, cea mai simplă rețetă

Citește și: Înghețată de casă cu fructe de pădure.Rețetă simplă

Citește și: Paste cu sos pesto

Cât timp se coace baclavaua?

Cu un cuţit bine ascuţit, tăiaţi pe lungime şi lăţime foile, sub formă pătrată. Apoi, adăugaţi restul de grăsime rămasă peste prăjitură şi întindeţi bine. Băgaţi la cuptorul preîncălzit şi lăsaţi 25-30 de minute, la temperatura de 180 de grade Celsius, până se rumeneşte, potrivit csid.ro.


Se scoate de la cuptor şi se lasă puţin să se răcească, apoi se
adaugă, cu ajutorul unui polonic, siropul din zahăr, apă şi zeama de
lămâie. Deasupra se presară nuci măcinate.