Rețetă de braga, băutura răcoritoare pe care o consumau bunicii

 Cica Cristina
.

Rețetă de baraga. Braga este băutura despre care cel mai probabil am auzit cu toții de la bunicii noștri. Inventată de turci, braga era supranumită și „băutura sultanilor”. Dacă vrei să încerci ceva nou, rețeta este foarte simplă și se poate prepara cu doar câteva ingrediente.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!

Rețetă de baraga. Braga era pe timpuri o băutură ieftină, de unde a luat naștere și zicala „ieftin ca braga'. Această băutură savuroasă poate fi pregătită ușor, din numai câteva ingredinte, însă trebuie avut în vedere că procesul este îndelungat și se întinde pe mai multe zile. Iată cum se prepară braga și de ce anume ai nevoie.

Ingrediente:

  • 1 kg cereale (grâu, orz, secară, porumb etc.), cu precizrea că acestea trebuie să fie în cantități egale,
  • 2 kg mălai
  • apă.

Cum se prepară braga – rețetă

Într-un vas cu puțină apă se adaugă cerealele, apoi se acoperă cu un prosop și se ține totul într-un loc în care ere cald pentru a se grăbi încolțirea. Următorul pas presupune scurgerea apei, iar semințele se pun la uscat, fie pe tăvi emailate, fie de plastic. În momentul în care acestea s-au uscat, se pot măcina fie prin râșnița de cafe, prin mașina de tocat carne sau cea de tocat nuci.

După tot acest proces se va obține o pulbere, iar aceasta se va amesteca bine cu mălaiul și se vor pune într-o apă cu apa care fierbe. Trebuie avut în vedere că la final trebuie să se obțină o pastă consistentă, astfel că nu este ncesară o cantitate mare de apă.

Se amestecă încontinuu, iar din pasta obținută se fac turte cu diametrul de aproximativ 10-15 cm. Acestea se așază pe o tavă și se bagă la cuptor, la foc mare. Când s-au rumenit se scot și se lasă la răcit.

Turtele se rup în bucăți mici și se pun într-un vas, care să fie de preferat din lemn, cu cana de scurgere, având o capacitate de 10-12 litri. Se toarnă apoi 6 litri de apă fiartă peste turte. După două-trei zile de lăsat la fermentat, braga este gata, potrivit editiadedimineata.ro.

Turtele respective se mai pot folosi încă o dată, cu precizarea că trebuie adpugată mai puțină apă, aproximativ 4-4,5 litri. La gura de scurgere a vasului ar fi indicat să se pună crenguțe, astfel încât să nu se înfunde ieșirea.

Sursa foto: Shutterstock

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton