Rețetă de cornulețe cu untură. Inainte să te gândești că ar putea fi grețoase cu untură și poate ar fi mai bine să folosești unt în schimb, află că tocmai acesta este secretul unui aluat fraged. Gospodinele adevărate știu că untura este ingredientul-cheie al cornulețelor delicioase, care ți se topesc în gură.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!
Principalul rol al unturii este acela de frăgezire a aluatului, ceva mai mult chiar decât untul, pentru că nu are deloc apă în compoziție. O grăsime superioară unturii este osânza, care reprezintă cea mai fină grăsime, din zona abdominală a porcului și este senzațională în prepararea aluaturilor sau al foietajelor.
Rețetă de cornulețe cu untură
Ingrediente:
500 g făină,
200 g untură (pentru o textură mai fină și mai fragede),
100 g zahăr pudră,
un ou,
un plic de praf de copt,
o linguriță de esență de vanilie,
100 g iaurt sau smântână,
un praf de sare
zahăr pudră pentru decor (opțional)
Citește și: Cum prepari cea mai delicioasă prăjitură cu mere
Citește și: Cum face Elwira Petre cornulețe cu gem: ,,Așa poftă îmi era'
Citește și: Rețetă de sharhat de pui. Un delicios preparat libanez, cu sos de lămâie, usturoi și ierburi aromate
Citește și: Rețetă de ciorbă rădăuțeană. A fost inclusă în lista celor mai bune ciorbe din lume
Mod de preparare
Cernem făina, după care o punem într-un bol mare alături de zahărul pudră, praful de copt și un praf de sare. Se amestecă bine ingredientele uscate, după care se adaugă untura rece, tăiată în bucăți mici. Frecăm untura și făina până când obținem un amestec nisipos.
Separat, într-un vas nou batem oul cu esența de vanilie și iaurtul (sau smântâna), după care turnăm amestecul obținut în bolul cu făină și untură. Frământă bine aluatul până devine omogen și ușor de modelat. Dacă este prea uscat, adaugă câte o lingură de iaurt sau apă rece până ajungi la consistența dorită.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/02/001-cover-bun-34.jpg)
Se acoperă aluatul cu un prosop curat sau cu folie alimentară și se lasă să pune la frigider timp de jumătate de oră. După ce trec cele 30 de minute, se scoate aluatul de la frigider și se întinde de blatul de lucru. Se taie în triunghiuri mici, având grijă ca acestea să fie egale.
Se pune câte o linguriță de gem sau nucă măcinată pe fiecare triunghi și se rulează cu grijă. Așezăm cornulețele pe o tavă, după care le introducem la cuptor timp de 20-25 de minute, la o temperatură de 180 de grade. (sursa: romaniatv.net)