Rețetă de balmoș. Dacă nu ați încercat până acum această rețetă de balmoș delicioasă, a venit momentul! Până la urmă, cine ar refuza senzaționala combinație de mămăligă cu brânză, unt și lapte, o mâncare tradițională ciobănească, așa cum doar bunicile noastre o pregăteau? În plus, se face extrem de simplu, dar rezultatul este unul fabulos!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!
Rețetă de balmoș. Balmoșul este un preparat tradițional pregătit din mămăligă, unt, smântână, ou, caș și brânză de oaie. Există însă variante care includ și slănină prăjită, bucățele de carne sau chiar cârnați prăjiți. Vorbim despre o mâncare cu multe calorii și grăsime pe măsură, însă, consumată ocazional, este un deliciu care va încânta întreaga familie.
Rețetă de balmoș
Balmoșul este o specialitate bucovineană ce are la bază mămăligă și produse lactate. Acest fel de mâncare, care se prepara pe pirostrii, era făcut de ciobani la stână, dar a fost reinterpretat și pregătit cu succes și în bucătăria zilelor noastre. Iată de ce ingrediente aveți nevoie pentru a prepara un balmoș savuros!
Citește și: Rețetă de chiftele cu tofu
Citește și: Rețetă de chifle suedeze sau Kardemummabullar
Citește și: Cea mai delicioasă rețetă de omletă pentru micul dejun. Nu trebuie să adaugi lapte
Citește și: Rețetă de tocană de năut cu legume
Ingrediente
- 1 kg mălai
- 200 g unt
- 2 litri smântână
- 1 ou
- 1 kg brânză de oaie, capră sau vacă
- 250 g caș
- sare
Cum se prepară balmoșul
Rețetă de balmoș. Teoretic, balmoșul se prepară cu zer, dar dacă nu-l puteți procura folosiți o smântână mai apoasă sau lapte de oaie, capră sau vacă. Într-o oală încăpătoare puneți untul la topit și adăugați sare după gust. După ce se lichefiază untul, adăugați smântâna lichidă, zerul sau laptele și fierbeți amestecul la foc mic. După ce clocotește, turnați în ploaie mălaiul cernut în prealabil, așa cum faceți atunci când preparați mămăliga.
Amestecați din când în când, pentru a nu se forma cocoloașe. După ce fierbe în jur de 15 minute, adăugați oul și amestecați. Apoi radeți brânza peste amestecul din oală și continuați să amestecați, până la omogenizarea completă. Din momentul în care balmoșul începe să se desprindă de pe vas, mai lăsați 5 minute și apoi opriți focul.
Se servește cald cu puțin unt și caș pe deasupra. Este delicios și însoțit de cârnați afumați prăjiți, puțină smântână și brânză de burduf. Merge perfect și alături de o cană de lapte bătut.
Foto: Shutterstock