Rețetă de beurre noisette - sos franțuzesc de unt

 Oana Pantazi
.

Rețetă de beurre noisette. Deși poartă un nume ce te duce cu gândul la alunele de pădure (noisette), acest delicios sos franțuzesc de unt nu are legătură cu alunele, denumirea venind poate doar de la culoarea brună și aroma savuroasă și fină pe care o are în urma caramelizării, similară alunelor.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!

Rețetă de beurre noisette – sos franțuzezc de unt. Acest delicios sos nu ar trebui să lipsească din rețetarul niciunei gospodine, fiind extrem de versatil. Beurre noisette poate fi servit în combinație cu pește, pui, legume sau paste. De asemnea, se folosește în patiserie, la prepararea de biscuiți, prăjituri sau fursecuri.

Rețetă de beurre noisette – sos franțuzesc de unt

Beurre Noisette sau untul brun, se obține prin topirea și tratarea termică, în mod delicat, a untului proaspăt. În timpul tratării termice, grăsimea și părțile solide din unt se separă, iar untul se caramelizează ușor. Astfel, untul pur, de culoare galben-aurie, capătă acel gust delicat de alune de pădure.

Citește și: Rețetă de spaghete Puttanesca. Un preparat italian simplu și delicios

Citește și: Rețeta de gogoși pufoase umplute cu ciocolată a lui Chef Joseph Hadad

Citește și: Rețeta de varză murată picantă coreeană Kimchi

Citește și: Rețetă de plăcintă englezească cu mere

Ingrediente

  • 250 g unt
  • 4 lingurițe zeamă de lămâie
  • sare
  • piper

Gătirea durează în jur de 10 minute, iar sosul se prepară în porții mici și într-o tigaie deschisă la culoare, pentru a observa mai bine procesul de gătire.

Cum se prepară beurre noisette

  1. Se încălzește o tigaie la foc mediu spre mare.
  2. Se adaugă untul în tigaie și se lasă să se topească la foc mic, câteva minute.
  3. Se amestecă apoi cu grijă până ce untul începe să prindă culoare maronie pe fundul tigăii și dezvoltă aroma de alune de pădure. Atenție, untul, în această fază, se poat arde foarte repede, așa că trebuie supravegheat procesul îndeaproape.
  4. După c untul s-a caramelizat, se adaugă zeama de lămâie, se amestecă repede și se ia de pe foc imdiat.
  5. Se asezonează cu sare și piper.

Beurre noisette este excelent în combinație cu pește, pui, legume sau paste.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton