Rețetă de broccoli gratinat

.

Rețetă de broccoli gratinat.Broccoli gratinat este un fel de mâncare în care broccoli este gătit în cuptor cu un strat de brânză deasupra. Acest fel de mâncare este o modalitate delicioasă de a pregăti broccoli, transformându-l într-un preparat mai savuros și apetisant pentru cei care poate nu sunt mari fani ai legumelor.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!


Rețetă de broccoli gratinat. Broccoli gratinat poate fi servit ca o garnitură delicioasă pentru carne, pește sau alte preparate, sau poate fi consumat ca fel principal alături de o salată sau o pâine proaspătă. Este o alegere excelentă pentru o masă satisfăcătoare și gustoasă. Broccoli este o legumă foarte sănătoasă și nutritivă, bogată în vitamine și minerale esențiale. Broccoli este o sursă excelentă de vitamina C, care susține sistemul imunitar, ajută la absorbția fierului și are rol antioxidant în organism.


Broccoli oferă o cantitate semnificativă de vitamina K. Broccoli conține provitamina A (beta-caroten), care se transformă în vitamina A în organism. Vitamina A este esențială pentru sănătatea ochilor, piele și sistemul imunitar. Broccoli conține vitamine din grupa B, cum ar fi B1 (tiamină), B2 (riboflavină), B3 (niacină), B5 (acid pantotenic), B6 (piridoxină) și acid folic. Aceste vitamine sunt implicate în metabolismul celular și susțin sănătatea sistemului nervos.

Broccoli mai conține cantități mici de vitamina E, un antioxidant care protejează celulele de stresul oxidativ.


Citește și: Șnițel parizian de pui.Rețetă fără pesmet

Citește și: Rețetă de zacuscă de ghebe

Citește și: Ingredientul secret folosit de chef Cătălin Scărlătescu pentru prepararea șnițelelor

Rețetă de broccoli gratinat. Ingrediente

  • 1 broccoli
  • 1 cutie smântână lichidă pentru gătit (250 – 300 ml)
  • 200 g cașcaval dat pe răzătoarea mare
  • 1-2 linguriță chimion (opțional)
  • oregano
  • sare
  • piper

Rețetă de broccoli gratinat. Mod de preparare

1. Se spală inflorescența de broccoli și se rupe în florete aproximativ egale.

2. Se pune pe foc o oală cu apă și puțină sare. Când clocotește se adaugă broccoli și se lasă să fiarbă circa 5 minute.


3. Separat, se pregătește sosul pentru gratinat. Se amestecă smântâna lichidă cu puțin cașcaval ras, sarea, piperul, oregano și chimionul.

4. Când broccoli-ul s-a gătit al dente se stinge focul. Se pescuiesc bucățile de broccoli și se pun într-o tavă pentru cuptor.

5. Se adaugă uniform sosul de smântână, amestecând cu grijă.

6. Cașcavalul rămas se presară pe deasupra.

7. Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.

8. Broccoli gratinat se gătește timp de 10-15 minute până se obține o crustă aurie.


8. Broccoli se servește ca atare sau ca garnitură lângă o friptură de pui sau curcan.

FOTO: Pixabay