Rețetă de chifteluțe suedeze ca la Ikea

.

Rețetă de chifteluțe suedeze ca la Ikea. Cu siguranță, dacă ai fost vreodată la Ikea, ai gustat din delicioasele lor chifteluțe, însoțite de piure, garnitură de legume și dulceață de coacăze. Oricât de ciudată ar fi combinația pentru noi, merită încercat, gustul e surprinzător.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!


Rețetă de chifteluțe suedeze ca la Ikea. Tuturor ne plac chiftelele, fie că sunt mari, mici, plate sau sub formă de pârjoale, acest fel de mâncare este extrem de popular în România. Cel mai probabil, celor care au călcat vreodată la Ikea nu le-au scăpat faimoasele chifteluțe suedeze, care sunt super gustoase. Iată cât de simplu se prepară!

Rețetă de chifteluțe suedeze ca la Ikea

De forma unor perișoare și însoțite de piure, legume și dulceață de coacăze, chifteluțele suedeze servite la Ikea sunt un fel de mâncare surprinzător, de care românii s-au îndrăgostit repede. Iată cum le puteți face acasă și de ce ingrediente aveți nevoie!


Citește și: Rețetă de mousse de ciocolată. Desert din trei ingrediente, delicios și ușor de făcut

Citește și: Rețetă de mâncare de ardei copți

Citește și: Plăcintă cu varză făcută de chef Sorin Bontea. Rețeta pas cu pas

Citește și: Rețetă de supă thailandeză sau „Tom Kha Gai

Ingrediente pentru chiftele

  • 1/2 kg carne vită tocată
  • 250 g carne de porc tocată
  • o ceapă tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi tocați
  • 4 linguri pesmet panko
  • 1 ou
  • 75 ml lapte 3% grăsime (5 linguri)
  • ½ linguriță sare
  • ¼ linguriță piper negru
  • ¼ linguriță piper alb
  • ¼ linguriță ienibahar
  • 2 linguri ulei vegetal sau de măsline

Ingrediente pentru sos:

  • 3 linguri de unt nesărat
  • 3 linguri de făină
  • 180 ml (¾ cană) supă de vită
  • 120 ml (½ cană) supă de legume
  • 120 ml (½ cană) smântână
  • 2 linguri de sos de soia
  • 1 linguriță sos Worcestershire
  • 1 lingură muștar de Dijon
  • ¼ linguriță sare
  • Pătrunjel proaspăt tocat mărunt

Ingrediente pentru garnitură:

  • Piure de cartofi
  • Dulceață sau jeleu de coacăze
  • Legume verzi – broccoli, fasole verde, mazăre

Cum se prepară chifteluțele suedeze ca la Ikea

Rețetă de chifteluțe suedeze ca la Ikea. Carnea tocată, ceapa tăiată cubulețe, usturoiul, pesmetul, oul, laptele, sarea, piperul negru, piperul alb și ienibaharul se pun într-un vas încăpător. Se amestecă bine ingredientele și se formează în jur de 20 de chiftele mici.


Se pune uleiul la încins, la foc mediu, într-o tigaie antiaderentă. Se pun cam jumătate din chiftele (să fie loc să le întoarceți cu paleta în tigaie) și se prăjesc până se rumenesc bine. Apoi se pun în tava de cuptor, pe o hârtie de copt, și se mai țin la foc mic în jur de 5-6 minute.

În tigaia în care au fost prăjite chiftelele se adaugă untul, la foc mediu, iar deasupra se toarnă făina în ploaie și se formează o pastă groasă. Se subțiază totul cu supa de vită și se amestecă până la omogenizare, pentru a nu se face cocoloașe. Pe urmă se adaugă și supa de legume, smântâna, sosul de soia, sosul Worcestershire, muștarul și se pune sare după gust.


Se pun chiftelele înapoi în tigaie împreună cu sosul din tavă. Se amestecă până se acoperă chifteluțele cu sos și se găstesc încă 3-4 minute. Chifteluțele suedeze se servesc cu piure și legume verzi, alături de sos și dulceață de coacăze.