Rețeta de clătite a lui chef Florin Dumitrescu. Ce secrete are juratul de la Chefi la cuțite

.

Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit rețeta sa preferată de clătite și secretele care stau în spatele acestui desert, pe cât de simplu, pe atât de gustos. Juratul de la Chefi la cuțite folosește un ingredient neobișnuit pentru clătite, respectiv bere, și explică de ce clătitele preparate astfel ies excelent!

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!

Clătitele sunt socotite cel mai rapid și ușor de preparat desert, însă chef Florin Dumitrescu ne învață o rețetă nouă, diferită de cea clasică pe care o știm cu toții. Juratul de la Chefi la cuțite ne asigură că rezultatul este excepțional!


Rețeta de clătite a lui chef Florin Dumitrescu, juratul Chefi la cuțite

Ingrediente:

– 200 gr făină
– 1 ou
– 100 gr zahăr
– un praf de sare
– aprox. 350 ml lapte
– 50 ml bere
– ulei
– 200 gr nuci
– 50 ml miere
– zahăr pudră

Cum se prepară clătitele lui Florin Dumitrescu

  • Amestecaţi făină cu ouăle, zahărul, sarea şi adăugaţi laptele treptat, până obţineţi un amestec omogen.
  • La final, adăugaţi berea şi câteva picături de ulei. Cele două ingrediente vor face clătitele foarte pufoase şi deloc uscate.
  • Pentru umplutură veți folosi nucile și mierea. Nucile se prăjesc în tigaie, fără ulei. Se lasă la răcit, iar după se amestecă, cu mierea.
  • Clătitele se servesc după preferințe. Pot fi îndoite, răsucite sau suprapuse. Poftă bună!

Citește și:

Clătite cu miere şi nuci. Rețeta lui Chef Florin Dumitrescu

Plăcintă de berbecuț. Rețeta semnătură a lui chef Florin Dumitrescu

Chef Florin Dumitrescu, dezvăluiri sincere despre începuturile în bucătărie: „Aveam momente, pe la 15-16 ani, când îmi părea rău pentru drumul pe care l-am ales, plângeam chiar'/ INTERVIU

Alte trucuri ale lui chef Florin Dumitrescu pentru clătite pufoase

Grecii antici făceau clătite numite τηγανίτης (tēganitēs), ταγηνίτης (tagēnitēs) sau ταγηνίας (tagēnias), toate cuvintele derivând din τάγηνον (tagēnon), „tigaie’. Cele mai vechi referințe atestate sunt în lucrările poeților din secolul al V-lea î. Hr. Cratinus și Magnes, când foile de clătite erau făcute cu fâină de grâu, ulei de măsline, miere și lapte și erau servite la micul dejun. Un alt fel de clătite a fost σταιτίτης (staititēs), din σταίτινος (staitinos), „de făină sau aluat de spelt’, derivat din σταῖς (stais), „făină de spelt’.


„Rețeta perfectă de clătite pentru mine conține 200 grame de făină, 1 ou și undeva în jur de 400 – 450 ml lapte. Trebuie bătută foarte mult, foarte bine, să nu fie nici prea groasă, nici prea subțire.

Nu vă recomand să puneți zahăr în aluat pentru că se va carameliza în tigaie din cauza temperaturii și nu veți putea întoarce foaia de clătită. Aveți încredere în mine. E mai bine fără zahăr. Apoi, cel mai important pas este testul polonicului.


Aluatul trebuie să curgă din el, să nu fie prea gros și nici prea subțire. Clătita, dacă pare că e ceva așa simplu, ei bine, nu e. Nu degeaba în Franța sunt și universități pentru clătite. Școli de clătite la nivel de academie, atât de artă este clătita. După ce aluatul este gata, începe să prăjești clătitele.

Tigaia trebuie să fie încinsă, dar nu foarte încinsă, pentru că posibil să se ardă untul. Luam unt rece și murdăm puțin tigaia, după care turnăm aluatul și în întindem în toată tigaia. Nu vă temeți dacă prima foaie de clătită nu vă iese. Nici mie nu-mi iese niciodată prima foaie, deși aluatul e bun’, a povestit chef Dumitrescu într-un videoclip publicat pe contul de Youtube.