Dacă doriți să mâncați clătite perecte și pufoase, încercați rețeta de clătite a Mihaelei Bilic, care are un secret pe care nutriționista l-a împărtășit cu fanii ei. Se pare că secretul constă în aluat, care trebuie să se odihnească pentru ca acest desert atât de popular să atingă perfecțiunea.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!
Rețeta de clătite a Mihaelei Bilic. Probabil că pufoasele clătite sunt cel mai la îndemână desert atunci când nu ai timp să faci un dulce elaborat. Și cum lapte, ouă și făină are toată lumea în casă, acestea se fac cât ai clipi. Iată însă că nu mereu clătitele ies așa cum visăm, iar uneori sunt chiar… prea elastice, ca din cauciuc, după ce se răcesc. Iată care este secretul clătitelor perfecte!
Rețeta de clătite a Mihaelei Bilic
Chiar dacă nu dă cantitățile exacte pentru clătite, Mihaela Bilic împărtășește cu fanii ei niște secrete care îi ajută să facă cele mai gustoase și pufoase clătite.
Citește și: Mâncare de pui cu dovlecei.O rețetă pentru toată familia
Citește și: Rețetă de prăjitură rapidă cu struguri.Simplă și delicioasă
Citește și: Rețetă de dovlecei cu maioneză.Gata în doar 10 minute!
Citește și: Prăjitură cu caise și iaurt.Cea mai simplă rețetă
„Clătita perfectă are nevoie de odihnă. Cine spune că nu-i plac clătitele, minte! Sau nu a mâncat clătite cu adevărat reușite. Și aici nu mă refer la clătitele de fițe flambate în coniac (Crepes suzette cum le spun francezii), ci la clătitele noastre tradiționale cu zahăr, gem sau dulceață.
Tot secretul unor clătite fine și gustoase stă în aluat. Altfel spus cât de mult a stat aluatul la odihnit face diferența. Nu este magie, ci chimie: amidonul și implicit glutenul din făină are nevoie de timp să se umfle și să absoarbă lichidul din lapte, ca să obținem o textură omogenă și cremoasă. Dacă avem puțintică răbdare/așteptare, o să obținem o clătită moale și fragedă, nu una elastică și cauciucată!', a spus Mihaela Bilic.
Cât lăsăm aluatul la odihnit pentru a obține clătite perfecte
Rețeta de clătite a Mihaelei Bilic. Nutriționista menționează că timpul necesar pentru a obține un aluat cât mai bun diferă în funcție de ingredientele pe care le folosim. Dacă lucrăm, de exemplu, cu făină integrală, timpul de așteptare va fi mai mare.
„Cat timp lăsăm aluatul la odihnit? Depinde de ingredientele pe care le folosim: – pentru făina albă de grâu timpul de așteptare este de 30 min-o oră – pentru făina integrală odihnă 2 ore – pentru aluatul de clătite făcut cu bere, timp de repaus 3 ore Important: aluatul se lasă la odihnit la temperatura camerei, nu la frigider! Cum procedăm dacă nu avem răbdare și nici chef de așteptare? Faceți aluatul cu lapte călduț, căldura accelerează hidratarea amidonului iar timpul de așteptare se reduce la jumătate. Ca să evitați riscul de cocoloașe folosiți mixerul, aluatul se omogenizează rapid și va fi mai fraged', a mai spus nutriționista.