Rețetă de cozonac cu aluat opărit. Gustos și pufos

 Oana Pantazi
.

Rețetă de cozonac cu aluat opărit. Oricât de ciudat ar suna cozonac opărit, această procedură ajută păstrarea cozonacului mai pufos zile în șir. Cu toate acestea, va fi atât de gustos, încât cu siguranță nu va rezista mai mult de două zile asaltului pofticioșilor…

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Rețetă de cozonac cu aluat opărit. Cel mai aprecia dulce în perioada Sărbătorilor, cozonacul poate fi preparat în zeci de moduri, de la cel cu umplutură de nucă și rahat, la cel cu mac sau la cel raw vegan. Indiferent de compoziție, important e să fie pufos și gustos.

Această rețetă de cozonac cu aluat opărit este una foarte veche, scrisă de cunoscuta Silvia Jurcovan. Cartea ei de bucate a fost și a rămas un „manual' al gospodinelor. Secretul este coca opărită, care face ca aluatul cozonacului să rămână la fel de pufos timp de câteva zile bune.

Rețetă de cozonac cu aluat opărit

Să ai un cozonac la fel de gustos și de proaspăt cel puțin 5 zile (dacă îl păstrezi acoperit) e visul oricărei gospodine, așadar vă prezentăm cea mai cunoscută, dar și cea mai delicioasă rețetă de cozonac cu aluat opărit. Iată de ce ingrediente aveți nevoie pentru a-l prepara!

Citește și: Rețetă de ardei iute murat

Citește și: Rețetă de supă cremă de ardei copți

Citește și: Rețeta de lava cake a lui chef Florin Dumitrescu

Citește și: Rețetă de păsat cu lapte

Citește și: Rețetă de zacuscă dietetică cu vinete și ardei opărite

Ingrediente pentru aluat

  • 550 g făină de cozonac
  • 4 gălbenușuri
  • 300 ml lapte gras
  • 25 ml ulei
  • 30 g drojdie proaspăt
  • 100 g unt gras
  • 100 g zahăr
  • coaja rasă de la 1 lămâie și o portocală
  • 1 vârf de cuțit de sare
  • 1 pliculeț zahăr vanilinat

Pentru umplutură

  • 300 g nucă mărunțită
  • 150 g zahăr
  • 150 ml lapte
  • 100 g stafide
  • 1 esență vanilie
  • 1 gălbenuș
  • 1 lingură zahăr brun cu melasă

Cum se prepară cozonacul cu aluat opărit

Prepararea aluatului

Ai grijă ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei, mai ales ouăle. Lucrează într-o bucătărie caldă, în care să nu pătrundă curenții de aer. Pune 50 de grame de făină într-un castron și 100 ml de lapte clocotit peste. Întinde pasta obținută ca să se răcească, adaugă drojdia în centru și puțin zahăr. Freacă bine, până se lichefiază. Lasă puțin aluatul să se răcească, apoi amestecă cu maiaua și lasă totul la crescut pentru 20 de minute.

Freacă gălbenușurile cu sarea, zahărul, coaja de lămâie și portocală, esența, zahărul vanilinat și uleiul. Ar trebui să obții o pastă. Pune apoi restul de lapte cald și ia un castron în care să pui cele 500 de grame de făină crescută. Adaugă peste această făină amestecul de drojdie crescut și gălbenușurile frecate bine. Frământa bine, pentru că la început aluatul opărit va fi foarte lipicios. Când ți se dezlipește de mâini, înseamnă că frământatul e gata. Acum, poți adăuga untul topit, călduț, nu fierbinte. Încorporează-l luând câte o parte de aluat și punând-o deasupra, ca să se creeze fâșii. Mai frământa cam 20-30 de minute sau până se dezlipește complet de mână. Apoi, acoperă-l și lasă-l la crescut pentru măcar o oră jumătate.

Umplutura pentru cozonac cu aluat opărit

Pentru umplutură, pune într-o cratiță laptele, zahărul, nuca și stafidele, alături de esențe. Lasă totul la fiert și amestecă încontinuu până se formează o cremă. Lasă la răcit până întinzi aluatul. Dacă vrei, poți adăuga cacao și puțin lapte în plus. Odată crescut aluatul, unge blatul de lucru și mâinile cu ulei și împarte-l în două bucăți egale. Întinde-l bine pe masa de lucru în dreptunghiuri, groase cam de 1,5 centimetri.

Pune jumătate din umplutură pe fiecare dreptungi, apoi rulează fiecare bucată ca pe o ruladă, strângând bine marginile, să nu iasă umplutura. Apoi, împletește cele două bucăți și așează într-o formă de cozonac. Acoperă și lasă la crescut 30 de minute.


Cum coci cozonacul

Înainte să îi dai la cuptor, bate un gălbeuș de ou și unge cozonacul, apoi presară zahăr brun cu melasă, pentru o crustă dulce și crocantă. Va trebui să încingi cuptorul la 180 de grade. Bagă cozonacul și redu temperatura la 170 de grade. Cozonacul are nevoie de măcar o oră pentru coacere, iar în primele 30 de minute nu trebuie să deschizi ușa cuptorului.

Dacă vezi că s-a rumenit prea tare, acoperă cozonacul cu o folie de copt și lasă-l să se coacă în continuare. Testează cozonacul cu o scobitoare sau vezi dacă s-a desprins de pe marginile tăvii, așa îți dai seama că este copt. Lasă cozonacul să se răcească în tavă pentru primele 30-40 de minute. Apoi, transferă-l pe un grătar și mai lasă-l la răcit măcar 30 de minute. Dacă nu îți place crusta crocantă, învelește cozonacul abia ieșit din cuptor cu un prosop umed și stors bine, ca să se înmoaie coaja. De asemenea, dacă nu vrei o coajă crocantă, poți să renunți la zahărul de pe deasupra, înainte de a băga cozonacul la cuptor. Acest cozonac cu aluat opărit nu va fi unul foarte pufos, însă va fi extrem de fraged și ți se va topi în gură. El se va rupe în fâșiuțe și va rămâne proaspăt un timp îndelungat.

Sursa: Libertatea

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton