Rețetă de cozonac fără gluten cu portocale. Chiar și persoanele care au intoleranță la gluten există acum posibilitatea de a se bucura, de Sărbători, de un cozonac delicios, la fel de bun ca cel tradițional. În plus, portocalele și ciocolata neagră îi vor da o savoare incredibilă.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Rețetă de cozonac fără gluten cu portocale. Când ai intoleranță la gluten, este complicat să găsești o pâine potrivită pentru tine, ca să nu mai vorbim despre celelalte produse de patiserie. De aceea, îți recomandăm pentru Sărbători o rețetă de cozonac specială, preparată cu făină fără gluten, care va fi pe placul întregii familii.
Rețetă de cozonac fără gluten cu portocale
Dacă îți plac portocalele și ciocolata, o combinație perfectă de Crăciun, gândește-te cât de bine se vor potrivi acestea într-un cozonac! Dulce, pufos, ușor spicy, acesta vă va gâdila simțurile și vă va face să deveniți dependenți de gustul său. În plus, este simplu de făcut, iar rezultatul întrece orice așteptări. Iată de ce aveți nevoie pentru a-l prepara!
Citește și: Rețetă de pateu de ciuperci și caju de post
Citește și: Rețetă cozonac de post.Simplu de făcut!
Citește și: Rețetă prăjitură Capriciul Doamnei.Un deliciu!
Citește și: Rețetă de tăiței cu susan de post.Gust senzațional
Ingrediente
Pentru aluatul de cozonac:
- 450 gr faină fără gluten
- 15 g drojdie proaspătă
- 200 ml lapte
- 50 g unt
- 2 ouă
- 1/4 linguriță de sare
- 2 linguri zahăr
- 1 linguriță pudră de ghimbir
- scorțișoară
Pentru umplutură:
- 100 gr ricotta moale
- 40 g unt
- cacao
- 100 gr ciocolată neagră
- coaja rasă de la o portocală sau portocală confiată
- 100 g de zahăr
- 1 ou pentru uns cozonacul
Cum se prepară cozonacul fără gluten cu portocale
100 ml de lapte se pun pe foc împreună cu zahărul. În momentul în care laptele s-a încălzit, se oprește focul și se adaugă drojdia. Acest amestec se lasă să se odihnească timp de 10 minute. În acest timp, se cerne făina, împreună cu sarea și pudra de ghimbir (opțională), iar la mijloc se face un crater. Acolo, se toarnă maiaua, apoi ouăle și cei 100 ml de lapte. Se frământă aluatul până când devine moale și nelipicios. Se frământă încă 10 minute, iar apoi se adaugă untul moale, după care se frământă din nou până când acesta este complet încorporat.
Aluatul este lăsat la dopsit pentru o oră și jumătate, într-un loc cald. Apoi, este împărțit în două bucăți egale. Se întinde o bucată într-o foaie dreptunghiulară cu o grosime de aproximativ jumătate de centimetru și se unge cu jumătate din cantitatea de unt, apoi cu jumătate din cantitatea de ricotta. Se presară puțină cacao, 50 g de zahăr și coaja rasă de portocală (sau bucăți de portocală confiată). Peste toate acestea se pun 50 g de ciocolată tocată mărunt. Se rulează cu grijă foaia de aluat.
Se procedează la fel și cu cealaltă bucată de aluat. Cele două suluri sunt puse în tăvi de cozonac, tapetate anterior cu hârtie de copt sau cu făină și ulei. Cozonacii sunt ținuți aproximativ 30 de minute în cuptorul preîncălzit la 190 de grade.
Sursa: Libertatea
Foto: Shutterstock