Rețetă de cozonac moldovenesc. Mirela Vaida le-a prezentat fanilor secretele ei pentru un cozonac ideal pentru zilele de Paște. Aceasta a mărturisit că este rețeta pe care o făcea mama ei când era ea acasă. Prezentatoarea TV a urmat întocmai pașii pe care îi urma și mama ei, iar rezultatul a fost pe măsură.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Rețetă de cozonac moldovenesc pregătit de Mirela Vaida. Într-un vlog pe canalul ei de YouTube, prezentatoarea TV le-a arătat fanilor rețeta de cozonac a mamei ei. Mirela Vaida a avut și mici ajutoare în bucătărie. Este vorba despre cei trei copii ai ei.
Cozonac moldovenesc pregătit de Mirela Vaida – Ingrediente
Pentru aluat:
– aproximativ 2 kg de făină albă,
– apă minerală,
– sare,
– zahăr,
– drojdie umedă sau uscată, care se dizolvă în lapte cald
-un pic de unt gras şi smântână grasă
-o lămâie dată pe răzătoare
-esenţe
-6 ouă
-lapte cald
Pentru umplutură:
-rahat tăiat cubuleţe, dat prin zahar pudră
-1 kg de miez de nucă
-zahăr
-cacao
-lapte
-esenţe
-stafide
Citește și: Rețetă de ciorbă de perișoare recomandată de Mirela Vaida
Citește și: Aperitive pentru masa de Paște.Rețete simple și gustoase
Citește și: Cozonac dospit la rece.Rețeta Gabrielei Cristea
Citește și: Drob de miel.Rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu
Cozonac moldovenesc – Mod de preparare
Aluat:
1. În primul rând, presărați sare peste făină, după care adăugați zahărul. După care, puneți drojdia pe care ați dizolvată în lapte cald și amesatecați. Mirela Vaida a mărturisit că ea nu are cantități și face totul după ochi.
2. În continuare, puneți untul tăiat cubulețe. „Este un unt gras şi o să-l amestec aici, cu făina şi cu lapte. O să mai pun şi câteva linguri bune de smântână', a spus Mirela Vaida.
3. Apoi, puneți ouălele. Mirela Vaida ne spune că la cozonacul moldovenesc se pun foarte multe ouă. „Mama, de exemplu, punea câte patru ouă la un kilogram de făină sau chiar cinci. Eu o să pun şase ouă', a spus aceasta. Puneți, pe rând, 6-7 gălbenușuri și amestecați.
4. Adăugați puțină esență de rom, portocală și lămâie. „Începem să omogenizăm, mai punem puţin lapte şi apă minerală, pentru a afâna acest aluat. Deja încep să frământ coca', spune Mirela Vaida.
5. Lăsați totul la dospit pestru două ore.
Umplutură
1. ,,Luăm miezul de nucă, punem zahăr şi cacao şi amestecăm. Turnăm câte un pic de lapte şi trebuie să iasă o pastă grosuţă. Nu foarte lichidă, pentru că trebuie să se aşeze bine pe foaia de cozonac. Învârtim, până se omogenizează foarte bine', explică Mirela Vaida.
2. După care, adăugați esență de rom, de lămâie și de portocală și amestecați.
3. Apoi, vă pregătiți de asamblat totul. Mai întâi, ungeți tăvile cu unt pentru a nu se lipi cozonacul.
4. După ce aluatul a crescut, îl împărțiți în patru bucăți. Veți obține 2 cozonaci împletiți.
5. „Începem să întindem aluatul şi punem multă umplutură de nucă pe fiecare bucată. Acum, peste umplutură, punem rahat şi stafide. Apoi rulăm fiecare bucată şi împletim, două cu două, şi îi punem în tăvi', spune Mirela Vaida.
6. Acoperiți cozonacii pentru încă 10 minute, timp în care dați drumul la cuptor. Înainte de a băga cozonacii la cupto, Mirela Vaida îi unge cu gălbenuș și ulei de măsline. La copt, trebuie să îi lăsați 45 de minute.
Sursa Foto: Instagram, captură de ecran