Rețeta de dulceață de prune

 Barba Mirela
.

Rețeta de dulceață de prune trebuie să facă parte din caietul oricărei gospodine desăvârșite. Este o delicatesă, un preparat fin și rafinat. Magiun și gem poate face oricine. Dar dulceața necesită măiestrie. Așa că dacă vrei să-ți impresionezi antujarul, prepară neapărat rețeta de dulceață de prune.

Rețeta de dulceață de prune era cândva la loc de cinste în rețetarele boierești. Pe lângă șerbeturi și peltele, dulceața făcea parte din tratația musafirilor de vază. În casele bune, când vara începea să miroasă a toamnă, cucoanele legau tot felul de taine dulci pentru iarnă.

Iar prunele trebuiau salvate pentru asemenea răsfăț din ochii hulpavi ai domnilor. Căci soarta lor de a se transforma în „apă tare' de înflăcărat bărbăția era pecetluită. Noroc că prune erau din belșug și destule pentru a satisface toate poftele culinare. Numai că rețeta de dulceață de prune nu era la îndemâna oricui.

Prunele sunt comori pentru sănătate

Dacă ești în căutarea unor fructe de sezon cu numeroase beneficii, prunele trebuie să fie în topul preferințelor. Uscate, afumate, murate, conservate în fel și chip, sub formă de gem, magiun ori compot dar, mai cu seamă proaspete, prunele contribuie substanțial la starea de sănătate a organismului.

Chiar și țuica de prune are beneficiile ei, dacă este consumată cu responsabilitate. Prunele reprezintă o importantă sursă de vitamina C, vitamina A, vitamina K, potasiu.

Atât prunele proaspete, cât şi cele uscate conţin fitonutrienţi unici, care au calităţi antioxidante puternice, distrugând radicalii liberi care atacă celulele. Stimulează memoria și sistemul imunitar. Energizează și oferă o stare de bine. Combat anemia cauzată de lipsa fierului, dar și constipația.

Chinezii consideră prunele simbol al înțelepciunii și al norocului. Pe la noi, se crede că prunele culese în zorii Zilei Crucii sunt bune de descântat și de bubă rea. Dacă le pui în apa de spălat, te apără de rele.

Pe de altă parte, din prune se fac bunătăți nebănuite. Spre exemplu, din prune deshidratate se poate face un vin tonic. Acesta se recomandă anemicilor, reumaticilor și celor ce suferă de dischinezie biliară. Împreună cu cereale și alte fructe uscate, pot constitui micul dejun perfect. Pot fi incluse ca ingrediente într-o sumedenie de preparate dulci sau sărate.

Rețete de dulceață de prune

Rețeta de dulceață de prune a suferit modificări de-a lungul timpului. Fiecare a simțit nevoia să aducă îmbunătățiri, să-i sporească parfumul și savoarea. Totuși, rețeta de dulceață de prune clasică rămâne piatra de temelie. Și găsești în cele ce urmează rețeta de dulceață de prune clasică, dar și alte variațiuni pe aceeași temă absolut delicioase.

1.Rețeta de dulceață de prune clasică

Ingrediente pentru 4 borcane de 400 g

1 kg prune întregi sănătoase, cu carnea tare

1 kg zahăr

2 lămâii

50 ml rom de bună calitate (nu esență)

Mod de preparare

1.Prunele se aleg mai necoapte, să fie ferme, cu carnea tare. Intră cam 30-35 de prune la kilogram. Se spală bine și se lasă la scurs. Ideal ar fi să se scoată sâmburii printr-un căpăcel făcut în dreptul codițelor, ca prunele să rămână cât mai întregi. Dacă nu reușiți, se pot desface în jumătăți. Sâmburii se păstrează la rece.

2.Se pun prunele fără sâmburi într-un bol încăpător și se toarnă zahărul peste ele. Se stoarce și zeama de la o lămâie și se pune deasupra. Se amestecă totul bine, se acoperă vasul și se lasă la rece, de preferat la frigider, timp de trei zile. Este un pas foarte important pentru a păstra prunele cât mai întregi în timpul fierberii.

3.În ziua preparării dulceței, se scot prunele din siropul lăsat și se pun într-o cratiță. Siropul se pune la fiert în altă cratiță, la foc mediu. Când începe să fiarbă, se adaugă sâmburii și se lasă sî clocotească în jur de 5-10 minute. Apoi, sâmburii se scot și se aruncă.

4.Siropul fierbinte se toarnă peste prunele din celălalt vas. Cratița cu prune se pune pe foc și se așteaptă să dea un clocot. Din acel moment, se dă focul la mic și se lasă să fiarbă încă 10 minute. Nu amestecați dulceața! Dacă este nevoie, se rotește cratița din când în când. După cele 10 minute, se ia cratița de pe foc, se acoperă cu un ștergar umed și se lasă să se odihnească până a doua zi.

5.Fierberea se reia la foc mediu. Din momentul în care începe fierberea, se mai lasă cratița pe foc mic cam 8-10 minute. Acum se mai adaugă felii de lămâie. Trebuie păzită și rotită mereu, ca să nu se ardă. La final, se adaugă romul și se amestecă ușor cu o spatulă din lemn. Se acoperă din nou cratița cu un ștergar umed și dă la rece, vreme de câteva ore.

6.În borcanele sterilizate în prealabil, se așază cu răbdare, pe rând, în mod egal, prunele cât mai întregi. Siropul rămas se toarnă deasupra. Se pun capacele etanș și rețeta de dulceață de prune este gata. Borcanele se depozitează în loc uscat și întunecos.

2.Dulceața de prune a bunicei

Această rețeta de dulceață de prune poate fi servită ca atare ca aperitiv sau ca desert, alături de brânzeturi fine, cu mucegaiuri nobile.

Ingrediente pentru 4 borcane de 400 g

1 kg prune lunguiețe, nu prea mari și nici foarte coapte

850 g zahăr

150 ml apă

100 g miez de nucă sau migdale nesărate, neprăjite

1 lămâie

1 baton de scorțișoară

Mod de preparare

1.Prunele se spală bine. Adevărata provocare este să scoți sâmburii păstrând prunele cât mai întregi. Dar se pot tăia și în jumătăți. Dacă se păstrează întregi, se umplu fiecare cu miez de nucă sau migdale în locul sâmburilor. Efectul este fabulos. Dacă nu, gustul final este la fel de spectaculos.

2.Din zahăr, apă, zeama de lămâie și scorțișoră se face un sirop. Se pune pe foc mic până se dizolvă zahărul. Atunci se adaugă prunele, miezul de nucă sau migdalele și se ia vasul de pe foc. Se lasă cam 10 minute, apoi se pune din nou vasul la foc mic. Se fierbe cu grijă să nu se prindă și să nu se ardă. Când siropul este dens cât să nu crugă când este picurat pe o farfurie, dulceața este gata.

3.În borcanele sterilizate în prealabil, se distribuie în mod egal dulceața cât este încă fierbinte. Se sigilează cu capace etanș. Se așază pe o suprafață netedă, cu gura în jos, se acoperă cu prosoape sau pături și se lasă să se răcească așa până a doua zi. Apoi, se pot depozita.

3.Dulceață de prune cu vanilie și scorțișoară

Ingrediente pentru 8 borcane de 400 g:

2 kg de prune

2 kg de zahăr

1 baton de vanilie

2 batoane scorțișoară

sucul de la o lămâie

Mod de preparare:

1.Prunele se spală bine și se curăță de sâmburi. Se pot tăia în jumătăți sau în sferturi. Se pun în cratiță și se adaugă peste ele zahărul. Se acoperă și se lasă la temperatura camerei 3-4 ore. Apoi, se bagă la frigider până a doua zi.

2.A doua zi, se scot prunele din sirop și lasă separat în alt vas. Se pune cratița cu siropul la foc tare, amestecând din când în când. Când dă primul clocot, se adaugă vanilia, scorțișoara și zeama de lămâie și se lasă să fiarbă la foc mic. Cu ajutorul unei spumiere, se îndepărtează din când în când spuma formată. Când siropul scade aproape de jumătate, se adaugă prunele. Se mai lasă să fiarbă cam 10 minute, fără a amesteca cu lingura, până siropul capătă consistență. Dacă este nevoie, se mai rotește cratița.

3.În borcanele sterilizate, se pune cu grijă dulceața fierbinte, în mod egal în fiecare borcan. Se sigilează cu capace etanș. Se așază cu gura în jos și se lasă să se răcească la temperatura camerei. Apoi, se pot depozita într-un loc răcoros și întunecat.

4.Dulceață din prune uscate

Ingrediente pentru 2 borcane de 400 g

500 g prune uscate

1 baton scorțișoară

200 g migdale întregi crude

250 g zahăr

250 ml apă

1 lămâie

Mod de preparare

1.Prunele se pun la hidratat, într-un vas. Se lasă de seara până a doua zi.

2.Din apa în care s-au hidratat prunele, 250 ml apă și 250 g zahăr, zeamă de lămâie și batonul de scorțișoară se face un sirop. Se pune la fiert până se dizolvă zahărul.

3.După ce siropul dă primul clocot, se adaugă prunele rehidratate și migdalele. Se poate pune și coaja de la lămâia stoarsă, întreagă, pentru aromă. Se va scoate la final. Se lasă să fiarbă până siropul scade cam la jumătate.

4.În borcanele sterilizate, se pune cu grijă dulceața fierbinte, în mod egal în fiecare borcan. Se sigilează cu capace etanș. Se așază cu gura în jos și se lasă să se răcească la temperatura camerei. Apoi, se pot depozita.

Din aceleași ingrediente, dar fără zahăr, se poate prepara un gem delicios din prune uscate. Prunele rehidratate se dau prin blender, apoi se țin pe foc mic, împreună cu aromele, până capătă consistența de magiun.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: sunsweet.com, cumsa.ro,

Citește și Rețeta de dulceață de măceșe

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton