Dacă nu ați încercat până acum o rețetă de Fabada, dar iubiți fasolea, a venit momentul să pregătiți acest preparat savuros și extrem de aromat. Fabada este o specialitate cu fasole, chorizo și sângerete afumat, tradițională în Asturia-Spania. Aromele de cimbru și dafin aromat completează perfect gustul și fac din acest preparat simplu un dish gourmet.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!
Rețetă de Fabada. Delicioasa mâncare de fasole tradițională în Asturia seamănă foarte bine la gust cu fasolea noastră cu ciolan afumat, diferența fiind dată doar de sângeretele afumat și chorizo. Dafinul și cimbrul însoțesc în mod obișnuit mâncărurile din bucătăria autohtonă, așadar faimoasa Fabada va deveni repede una dintre preferatele familiei.
Rețetă de fabada – mâncare de fasole în stil spaniol
Cea mai cunoscută rețetă de fabada, mâncare tipică bucătăriei spaniole, este cea de Asturia. Această mâncare se prepară în general cu fasole albă mare, umăr de porc, pancetta sau bacon, morcilla (un tip de cârnați cu sânge de porc) și/sau chorizo.
Citește și: Rețetă de tortilla espanola sau omletă cu cartofi
Citește și: Mâncare de urzici cu smântână și usturoi. O rețetă simplă și de post
Citește și: Rețetă de post de șnițele din conopidă la cuptor
Citește și: Rețeta de cartofi prăjiți a lui Joseph Hadad
Ingrediente
- 600 g fasole albă
- o lingură pastă roșii
- 100 g bacon/pancetta
- 2 cârnați chorizo
- 2 buc sângerete afumat (sau alt tip de cârnat)
- 1 ceapă
- 1 frunză de dafin
- cimbru
- 2 căței de usturoi
- sare
- piper
Cum se prepară fabada
Fasolea se pune în apă, la înmuiat, de cu seara, cel puțin 12 ore. Apoi se clătește bine într-o sită, cu apă rece. Ceapa se curăță și se taie julienne, iar cățeii de usturoi se lasă întregi. Baconul și cârnații se taie în cubulețe.
Fasolea se pune la fiert într-o oală cu apă rece. Se adaugă cățeii de usturoi și foaia de dafin. Se lasă să fiarbă la foc mediu timp de 15 minute.
Între timp, încingeți uleiul de măsline într-o cratiță, căliți ceapa până se înmoaie și devine translucidă, după care adăugați pasta de roșii și gătiți câteva minute. Adăugați puțină apă, puneți condimentele, fasolea și baconul tăiat cubulețe și potriviți de sare.
După ce mâncarea a dat în fiert, mai fierbeți aproximativ 5 minute, apoi adăugați cârnații tăiați bucățele și lăsați totul să fiarbă, la foc mic, timp de 30 de minute, amestecând din când în când.
Dacă doriți să înjumătățiți timpul petrecut în bucătărie, puteți folosi fasole la conservă.
Fasolea este benefică pentru organismul uman dacă este consumată responsabil, motiv pentru care te sfătuim să încerci şi aceste reţete de fasole bătută! Ca să profiţi în orice anotim de proprietăţile fasolei, poţi să o conservi, inspirându-te din aceste reţete de fasole verde la borcan.