Găluștele cu prune sau gomboții sunt un desert tradițional românesc delicios! În primă instanță putem fi descurajați de o posibilă complexitate a rețetei, însă vă asigurăm că rețeta pentru găluște cu prune nu este una complicată!
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!
Ingrediente pentru rețeta de găluște cu prune
- 6 prune fără sâmburi, tăiate pe jumătate
- 50 de grame de zahăr pudră
- 700 grame cartofi albi
- 50 de grame de unt nesărat
- 150 de grame de pesmet fin
- 100 de grame de zahăr tos
- 2 ouă mari
- 150 de grame de făină
- 50 de grame de griș
- un praf de sare
- 1 lingură de ulei de floarea-soarelui
Cum se prepară găluștele cu prune (gomboții)
Prunele se taie în jumătăți și se dau prin zahărul pudră. Fierbe cartofii curățați și tăiați în cuburi timp de 40-60 de minute și apoi scurge-i de apă și lasă-i să se răcească un pic.
Topește untul într-o cratiță, la foc mic. Adaugă peste untul topit pesmetul și amestecă. Lasă pe foc mic timp de câteva minute, până când pesmetul începe să capete o nuanță maro-aurie. Adaugă zahărul tos și amestecă, apoi ia cratița de pe foc.
Citește și: Rețetă prăjitură deșteaptă cu fructe.
Citește și: Dovlecei umpluți. Cea mai simplă și delicioasă rețetă
Citește și: Rețetă de sufleu de dovlecei.
După ce se răcesc cartofii, pasează-i ca pentru piure, apoi adaugă ouăle, sarea, făina, grișul și amestecă bine cu o lingură de lemn până obții un aluat lipicios, dar omogen. Dacă aluatul este prea umed, mai poți adăuga o lingură de făină sau de griș, dar nu mai mult.
Pune o oală umplută pe jumătate cu apă la fiert, la foc mare. Când apa începe să fiarbă, adaugă o lingură de ulei de floarea-soarelui.
Cu mâinile umezite, împarte aluatul în bile egale. Turtește cu palma fiecare filă, astfel încât să aibă o grosime de 0,5 centimetri.
Pune în mijlocul fiecărei bucăți de aluat turtit câte o jumătate de prună, apoi freacă între palme să formezi găluștele rotunde.
Pune câte 3-4 găluște cu prune în apa care fierbe. Lasă-le în apă până când se ridică la suprafață. Scoate-le cu o spumieră direct în castronul cu mixul de pesmet, griș și zahăr.
Tăvălește-le prin acest amestec pentru a te asigura că sunt acoperite pe toată suprafața.
sursa: csid.ro