Rețetă de ghebe marinate. A venit toamna, iar gospodinele se pregătesc să conserve bunătățile de care ne bucurăm tot anul. Rețeta de ciuperi murate este extraordinară și va fi ideală pentru mesele de iarnă. Ghebele marinate la borcan se numără printre conservele pe care bunicile le pregătesc de ani de zile pentru sezonul rece. Iată ce ingrediente trebuie să folosești!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI!
Rețetă de ghebe marinate. Ciupericile sau ghebele marinate sunt nemaipomenite și au o savoare deosebită. Ciupercile murate se pot consuma atât ca garnitură, cât și la fel principal în zilele de post. Ghebele se mai numesc și opintici, popenchi sau popinci de toamnă. Dacă vrei să pregătești ghebe marinate, află ce ingrediente trebuie să folosești.
Citește și:Rețetă de plăcintă cu prune
Citește și:Rețeta de sparanghel cu bacon. Un preparat rapid și extrem de gustos
Citește și:Rețetă de icre de brânză
Citește și:Rețeta de cheesecake a lui Carmen Brumă
Ingrediente
- 800 g ghebe proaspete sau alte ciuperci (de cultură tip champignon, pleurotus sau mix de ciuperci de pădure;
- 500 ml apă;
- 20 g boabe piper negru;
- 20 g boabe de muștar;
- 25 g sare neiodată (specială pentru murături);
- 20 g zahăr;
- 100 ml oțet simplu de masă (9-10 grade);
- opțional: 1 foaie de dafin;
- 20 de căței de usturoi;
Mod de preparare
Se curăță ghebele apoi se clătesc cu apă rece și se scurg. Înainte de a fi marinate, ghebele trebuie opărie pentru că au o substanță mucoasă care se îndepărtează doar prin fierbere. Se lasă la fiert 2-3 minunte apoi se scurg de apă. După ce au fost opărite, se pun la fiert 500 de ml de apă împreună cu sarea, zahărul, boabele de piper și cele de muștar. Apoi se clocotesc 5 minute, iar spre final se pune oțetul și se mai fierbe marinata alte două minute, cât să iasă mirosul.Se pregătesc cățeii de usturoi decojiti pe care trebuie lăsati întregi.
Apoi se pun ghebele marinate în borcan, iar printre ele se pun cateii de usturoi. Borcanele cu ghebe se pun pe o tavă metalică după care peste ciuperci se toarnă marinata picantă fierbinte cu tot cu boabele de piper și de mustar, care trebuie sa acopere bine ghebele. Se insurubeaza capacele și se verifica daca sunt inchise ermetic prin clatirea borcanelor. Se învelește în cârpe borcanele cu ghebe și se lasă până a doua zi să se răcorească.
Sursa foto: Canva