Rețetă de pleșcăviță umplută

.

Rețetă de pleșcăviță umplută. Plescavita este o mancare traditionala din bucataria sarbeasca, o chiftea mai mare, numele venind de la „plejasak”, cuvant ce inseamna „a aplauda', pentru ca miscarea prin care se da forma plescavitei este similara aplauzelor. Poate fi servita ca un hamburger, intr-o chifla, pe un pat de ceapa, dar se poate servi si la farfurie, alaturi de cartofi prajiti si salata.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!


Rețetă de pleșcăviță umplută. Pleșcăvița poate fi servită ca un hamburger, într-o clifă sau fierbinte pe un pat de ceapă, cu ajvar (pastă de ardei cu vinete) sau kajmak (caimacul laptelui fiert, de bivoliţă sau vacă). Plescavita din Leskovac este cea mai renumită şi se prepară din carne de vită sau porc, este picantă şi se serveşte cu ceapă. Alte variante renumite sunt cele preparate din carne de vită şi caşcaval (plescavita umplută) sau carne de vită cu carne de porc afumată. Retete de plescavita sunt multe, functie de obiceiurile culinare zonale, notează Papamond.ro.


Citește și: Rețetă de balmoș

Citește și: Mâncare de brozbe. Rețetă veche din Banat

Citește și: Rețeta de prăjitură „Mătase franțuzească’

Citește și: Rețeta de parizer de casă. Cum se prepară parizerul sănătos din carne de pui

Rețetă de pleșcăviță umplută. Ingrediente

  • 500 gr carne amestec, 80% vită – 20%porc
  • 1 ceapă
  • 2 căţei de usturoi
  • sare, nucşoară, piper
  • 1 castravete
  • 1 ceapă de apă, mai puţin iute
  • 1 ardei iute
  • 1/2 legătură mărar
  • ulei de măsline
  • sare

Rețetă de pleșcăviță umplută. Mod de preparare

  1. Carnea cât mai fin tocată se amestecă cu ceapa tocată foarte mărunt, cu căţeii de usturoi daţi pe răzătoarea fină, cu un praf de piper proaspăt măcinat, un praf de sare şi unul de nucşoară. Ceapa trebuie tocată foarte fin, dar din cuţit, pentru a-şi face simţită prezenţa în chiftea, ceapa tăiată mare fiind cauza pentru care chiftelele, în general, se desfac la prăjire.
  2. Se frământă foarte bine amestecul până se leagă bine şi devine păstos, asemeni compoziţiei pentru mititei. Amestecul rezultat se lasă la frigider minim o jumătate de oră să se armonizeze şi se mai frământă odată, 2-3 minute. Învelim pasta în folie alimentară şi o lăsăm la frigider pentru minim 2 ore să se maturizeze amestecul.
  3. Formăm bile mai mari, să obţinem o chiftea cât palma, pe care le aplatizăm cu mâna unsă cu ulei până la grosimea de cca. 1 cm. Prăjim chifteaua astfel obţinută în tigaia teflonată, încinsă moderat, sau pe grătar având grijă, dacă se poate, să le întoarcem o singură dată pe fiecare parte. Chiftele trebuie să fie subţiri înainte de prăjire având în vedere că se vor mai strânge’ în urma prăjirii.