Rețetă de sfogliatella – desertul italian cu foietaj crocant și umplutură de ricotta și portocală

Dacă doriți să mâncați un dulce spectaculos, vă recomandăm să încercați o rețetă de sfogliatella, un desert italian cu foietaj crocant și umplutură de ricotta și portocală, cu care veți reuși să vă impresionați, fără doar și poate, atât familia, cât și musafirii.

Abonați-vă la canalul de Whatsapp VIVA! Primiți pe telefon cele mai importante articole!

Rețetă de sfogliatella. Este un desert tradițional italian, originar din regiunea Campania, și este cunoscut pentru forma sa distinctivă, asemănătoare unei scoici, și textura crocantă. Numele „sfogliatella' provine de la cuvântul italian „sfoglia', care înseamnă „foaie', făcând referire la straturile subțiri de aluat. Acest desert a fost creat în secolul al XVIII-lea de maicile de la mănăstirea Santa Rosa din Amalfi și a devenit rapid un simbol al patiseriei napolitane.

Există două variante populare: sfogliatella riccia (cu aluat crocant) și sfogliatella frolla (cu aluat fraged), dar noi vă recomandăm versiunea riccia, cea mai faimoasă.

Rețetă de sfogliatella

Sfogliatella este cunoscută și ca „Santa Rosa' în unele zone, în onoarea mănăstirii unde a fost creată. Straturile crocante ale aluatului simbolizează atenția și răbdarea necesare pentru a crea acest desert, care nu este tocmai simplu de făcut, însă va aduce, cu siguranță, gustul autentic al Italiei în bucătăria ta!

Citește și: Cum pregătești o rețetă de tiramisu care nu îngrașă

Citește și: Rețeta de plăcintă cu telemea, brânză și smântână a lui Sorin Bontea

Citește și: Rețetă de Maruxas de nata. Biscuiți din patru ingrediente, tradiționali din Spania

Citește și: Cum prepari prăjitura Almondy de la Ikea. Un deliciu cu glazură de ciocolată, cremă de caramel și migdale

Ingrediente pentru aluat

500 g făină

200 ml apă

50 g unt topit (pentru uns)

1 praf de sare

Ingrediente pentru umplutură

250 g ricotta

100 g griș

250 ml apă

100 g zahăr

50 g coajă de portocală confiată (tocată fin)

1 ou

1 linguriță esență de vanilie

1 linguriță scorțișoară (opțional)

Cum se prepară sfogliatella

Prepararea aluatului

Într-un bol mare, amestecă făina, apa și sarea până obții un aluat elastic și omogen. Împachetează aluatul în folie alimentară și lasă-l să se odihnească timp de 30 de minute. După odihnă, întinde aluatul într-o foaie extrem de subțire, aproape transparentă.Unge stratul de aluat cu unt topit și rulează-l strâns, formând un cilindru. Împachetează cilindrul în folie alimentară și lasă-l la frigider timp de cel puțin 2 ore (ideal, peste noapte).

Prepararea umpluturii

Fierbe apa și adaugă grișul, amestecând constant, până când devine o pastă groasă. Lasă-l să se răcească. Într-un bol separat, amestecă ricotta, zahărul, oul, vanilia și coaja de portocală confiată. Încorporează grișul răcit în amestecul de ricotta și omogenizează.

Modelarea și asamblarea

Scoate cilindrul de aluat din frigider și taie-l în felii groase de aproximativ 1-1,5 cm. Fiecare felie trebuie modelată cu mâinile, întinzând centrul în formă de buzunar (va semăna cu o cochilie). Umple buzunarele formate cu 1-2 linguri de umplutură.

Coacerea

Preîncălzește cuptorul la 200°C. Așază sfogliatellele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Coace-le timp de 20-25 de minute sau până devin aurii și crocante.

Cum se servește?

Sfogliatella se servește caldă sau la temperatura camerei, cu un praf de zahăr pudră deasupra. Este perfectă alături de o cafea espresso, fiind un desert delicat și sofisticat.

Foto: Shutterstock

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton