Rețetă de sos de aioli, preparatul de la Chefi la Cuțite. Sosul aioli este unul dintre ingredientele care dau gust și savoare anumitor gustări sau feluri principale și este aproape nelipsit din emisiunea „Chefi la cuțite”. Sosul aioli îi are originile în Catalonia, Spania și există mai multe rețete pentru prepararea sa. Noi îți prezentăm o metodă foarte simplă prin care poți pregăti acest sos delicios.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Sosul Aioli este un sos de origine mediteraneană, cu o textură asemănătoare maionezei. Acest sos este ușor de preparat, dintr-un amestec de usturoi, ulei de măsline, suc de lămâie sau oțet și gălbenuș de ou. Denumirea de ‘aioli’ provine din catalană și se referă la două ingrediente principale: all (usturoi) i (și) și oli (ulei).
Este un sos cremos și bogat în arome, cu un gust puternic de usturoi și are o consistență mai groasă decât maioneza obișnuită. Sosul aioli însoțește adesea preparatele din fructe de mare, carne, legume, cartofi prăjiți, dar poate fi folosit și ca sos pentru sandvișuri și burgeri. Sosul Aioli este foarte popular în bucătăria mediteraneană, în special în Franța, Spania și Italia, notează Fanatik.
Citește și: „Plângeam când nu mă vedea nimeni'. Gabriela Prisăcariu a suferit de depresie după ce a născut
Citește și: Cum arată Adelina Chivu la 41 de ani și cum își menține silueta: „Până la 35 de ani nu am ținut dietă'
Rețetă de sos aioli, preparatul folosit la Chefi la Cuțite. Ingrediente
- 4 căței de usturoi
- sare, jumătate de linguriță
- 2 gălbenușuri
- 1 pahar de ulei de măsline
- suc de lămâie, o lingură și jumătate
Rețetă de sos aioli, preparatul folosit la Chefi la Cuțite. Mod de preparare
Curățați cele patru căpățâne de usturoi, după care tocați-le cu un cuțit. Usturoiul este ingredientul care oferă aromă inconfindabilă sosului aioli.
Puneți conținutul într-un mojar mic, presărați sare și pisați până ce rezultă o pastă.
Spargeți ouăle și separați albușul de gălbenuș. Puneți usturoiul în castronul cu gălbenușuri și apoi se amestecă totul bine, împreună cu uleiul. Uleiul ajută sosul să aibă o textură cât mai cremoasă și groasă.
Spre final, adăugați puțină zeamă de lămâie. Ar fi ideal să folosiți un mixer de mână, deoarece sosul va rămâne astfel omogen. Se servește cu cartofi prăjiți, carne, pește sau salată.
FOTO Pexels